Ola Elvestuen (V), (f.v), Helga Byfuglien (Bispemøtet) og Ordfører i Oslo Marianne Borgen deltar på Folkets klimamarsj i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Jacob saksøker Donald Trump. Greta nekter å gå på skolen. Mari kjemper mot politikerne. De er en del av et ungdomsopprør som verden kanskje aldri har sett maken til: De vil redde oss fra klimakrisen, skriver NRK i sin siste «nyhetssak» for å mobilisere til handling, kalt Klimaoppgjøret.

Og videre kan vi lese:

«Noe usedvanlig har skjedd i høst. Barn og unge fyller gatene i land etter land: 20.000 i Belgia, 10.000 i Nederland og 50.000 i Australia. De er rasende på voksne som ikke tar klimaendringer på alvor. Nå gjør de opprør med streik, søksmål og massedemonstrasjoner.»

– De voksne har skapt verdens største problem, uten å gjøre noe med det. Nå har det gått for langt, og vi må gjøre noe, sier Mari, 23 år.

Les også: Den globale temperaturen synker

– Det er vi unge som skal leve med klimaendringene. Men vi blir ikke hørt. Det er så urettferdig. Jeg ble så sint på dem som hadde hatt makta lenge. Hvorfor gjorde de ikke noe, når de hadde visst dette så lenge? Det var så vanskelig å forstå!

– Mamma lurte på om jeg ville ha barn en gang, eller om jeg var for bekymret. Jeg vil det, men kanskje er det ikke snilt å få barn i en verden som er så usikker?

I høst kom forskerne med krystallklare bevis: Klimaendringene er her allerede og skjer raskere enn først antatt. Om tretti år kan livet på jorda være helt annerledes, skriver NRK.

Skrekkscenarioet

– Året er 2050, og Norge er et av få land i verden som fortsatt har rent drikkevann.
Det er blitt vår nye eksportvare, etter oljen. Arktis er isfritt om sommeren. I Sør-Europa er det begynnende ørkenspredning. Turistindustrien er borte på grunn av varmen, spanjoler, italienere og grekere rømmer nordover. I Afrika er store områder blitt ubeboelige på grunn av tørke. 140 millioner mennesker er på flukt, dobbelt så mange som i dag, kan vi lese.

Deretter presentere NRK flere unge som er redde og bekymret, og som maner de voksne til å handle.

Les også: NRK tar klimaaktivismen til nye høyder

Kommentar

NRK nevner ingenting om hvor de unge har fått sine dystopiske fremtidsscenarioer fra. Kan det være at det er fra de voksne lærerne at de har hørt det? Og kanskje fra medier som NRK? På Supernytt, for eksempel.

Ja, kan det være at de unges engasjement er et direkte resultat av en politisk aktivisme som har bredt seg ut blant voksne politiske krefter og særinteresser?

Og som ikke minst NRK fremmer?

Eller er det slik at de unge har fått en åpenbaring sånn helt av seg selv? Altså at det er noe de har forstått om de komplekse prosessene som styrer klimaet som de voksne ikke forstår?

Ja, er det barna som er ekspertene på klima?

Vi bare spør. Kanskje  NRK kan svare…