København, Danmark Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

I Norge nærmer vi oss et regions- og kommunevalg. For nye partier kreves det 5000 underskrifter for å bli godkjent registrert som parti og kunne stille liste i alle landets kommuner.

I vårt naboland Danmark nærmer det seg valg til EU-parlamentet. Det skjer i slutten av mai. Men der er reglene annerledes. Det rammer det nye innvandrings- og EU-kritiske partiet Nye Borgerlige.

Selv om det nye partiet på meningsmålingene ligger an til å bli representert i det danske Folketinget, og er godkjent av valgkommisjonen for å kunne stå som parti til valget til Europaparlamentet 26. mai, mangler partiet oppfyllelsen av en viktig betingelse.

Reglene er slik at partier som ikke i dag er representert i Folketinget må samle ikke mindre enn 70380 underskrifter, tilsvarende to prosent av alle gyldige stemmer ved det siste parlamentsvalget. Og underskriftene må leveres 8 uker før valget i mai.

Politisk nestleder Peter Seier Christensen sier til Ritzau, sitert av Jyllands-Posten, at det vil være en utfordring.

«Vi vil gjøre det vi kan ved å prøve å engasjere så mange som mulig. Jeg har ingen tvil om at mange gjerne vil signere. Men selvfølgelig er problemet alltid å komme i kontakt med mennesker og trekke oppmerksomheten mot muligheten», sier han.

Ifølge Peter Seier Christensen har partiet hittil samlet inn mellom 7000 og 8000 underskrifter. «Vi startet innsamlingen for en måned siden, så vi er godt i gang», sier han.

Det danske partiet Nye Borgerlige ønsker en dansk folkeavstemning om EU-medlemskap i stil med den britiske avstemningen, og er i utgangspunktet imot dansk EU-medlemskap.

Det regnes som et mer innvandringskritisk parti enn Dansk Folkeparti. Nylig ekskluderte partiet et medlem som skrev et negativt leserbrev om Israel.