Kvinner i Forsvaret kan skape problemer. Illustrasjonsbilde. Pixabay/niekverlaan

NRK kjører nå sak etter sak om problemene med voldtekter, trakassering og uønsket seksuell oppmerksomhet i Forsvaret. I skrivende stund er det ti saker på forsiden av nrk.no som dreier seg dette.

Et sted skriver de om Frank Steder, som «er forskar ved Forsvarets forskningsinstitutt og har følgt utviklinga med kvinner i forsvaret over mange år. Den seksualiserte ukulturen meiner han er tilbake til 1980-talet,» skrives det i en artikkel kalt Unge på sesjon reagerer på ukultur i Forsvaret.

– Det var på veg ned og stabiliserte seg ein periode. Men no ser me at det har auka i omfang att, sier Steder.

Steder mener den seksualiserte kulturen er spesielt utbredt blant det «yngre personellet».

Sjokk

Og alt fra forsvarssjefen, til forsvarsministeren og til lederen for forsvarskomiteen, til verneombud uttaler at de er «forbannet», «trist», «lei seg» osv.

Og nå skal det selvfølgelig «tas tak i», «ryddes opp», osv.

Men hva i alle dager hadde man egentlig ventet? For disse oppslagene om seksualisert kultur avløser jo en periode med flotte oppslag om hvordan man nå har innført likestilling i Forsvaret og jobber hardt og målbevisst med å øke kvinneandelen. Ja, med flere kvinner skal Forsvaret bli bedre, har vi jo lest.

Praktisk talt ingen har turt nevne det helt åpenbare. Oberstløytnant Harald Høiback var et hederlig unntak for en tid tilbake. Økt kvinneandel i Forsvaret har ikke hatt noe med bedret stridsevne å gjøre, det er en politisk beslutning gjort av helt andre motiver enn at Forsvaret skal bli bedre, skrev han.

Det meste av den sparsommelige kritikken mot flere kvinner som tross alt har kommet, har stort sett dreid seg om deres fysiske begrensninger i forhold til menn. Og den er reell og viktig nok.

Les også: Kvinner, politisk korrekthet og KNM Helge Ingstad

Men svekkelse av stridsevnen skjer også som en følge av kulturen og fokuset i organisasjonen. Og her får vi altså beskrevet en forsvarskultur som er «seksualisert».

Men hva i alle dager er det man forventer? Her snakker vi om unge mennesker i sin mest seksuelt og hormonelt aktive alder. De fleste er fra 18-24 år. Som man av politiske grunner plasserer sammen på kaserner og endog på samme soverom, og lar dem være sammen døgnet rundt i fysiske og kroppslige omgivelser. Alt i likestillingens navn.

Og så lar man seg sjokkere over at det oppstår en «seksualisert kultur». Ja, hva kan man egentlig si…

Norsk offentlighet gjør seg av og til så dum at det nærmest ikke er til å tro.