Skuespilleren Al Pacino spilte i både Gudfaren og Scarface, to klassiske mafiafilmer som inspirerer kriminelle politikere i Sør-Asia. (AP Photo, file)

Over 30 prosent av politikere i India, Pakistan og Bangladesh har kriminelle rulleblad. Og trenden er at det blir stadig flere av dem.

Professor i Sør-Asiastudier, Arild Engelsen Ruud, sier til forskning.no:

– Ofte er de kriminelle anklagene politisk motiverte. Men det er også et økende antall politikere i disse landene som har en reell kriminell bakgrunn.

Ruud har i samarbeid med andre forskere studert fenomenet, og resultatene er presentert i en ny bok, Mafia Raj.

Ikke bare i Sør-Asia

Ruud understreker at korrupte og kriminelle politikere finnes  også andre steder, han nevner Sørøst-Asia, Latin-Amerika og Afrika. Også i Europa og Nord-Amerika kan man finne såkalte «sterke ledere». Men Ruud og teamet har altså fokusert på de tre nevnte landene.

Les også: Karachi: Gratis sykehus bare for muslimer

Captain, Lord eller Boss

Det har vært vanlig at forskere har delt inn ledere i disse tre kategoriene. «Captain» er en politiker med visjoner, politisk ideologi og ideer. En «Lord» er er mer pragmatisk og fokuserer på hjemdistriktet og sine egne. Den siste typen politiker, «Boss», er den som Ruud og teamet har sett nærmere.

– Boss er en type politiker som er energisk og fremoverlent. Han bruker det han har av virkemidler for å bygge opp seg selv og fremme sin krets og sine støttespillere, ifølge Ruud. Disse omgir seg med muskelmenn og er opptatt av en tøff fremtoning, ofte inspirert av klassiske mafiafilmer som Gudfaren og Scarface.

Få stoler på staten

Felles for disse landene er at det er lav tillit til staten og andre institusjoner.

– På grunn av dette trenger folk politikere som er på sin side. De trenger noen de kan gå til som er villig til å gjøre det som må til for å beskytte dem og hjelpe. De ønsker seg politikere som ikke bare er vennlige og snille, men som faktisk kan gjennomføre det de sier. En politiker av boss-typen vil kunne imøtekomme dette behovet, avslutter Ruud.

Universitetet i Oslo har laget en kort video om temaet: