Illustrasjonsbilde. Foto: Skjermbilde fra tv2lorry.dk.

Både skoleledelsen og elevrådet legger seg flate etter at Danmarks utdanningsminister Merete Riisager skal ha blitt sjikanert under et skolebesøk torsdag, skriver Dagbladet.

Riisager skulle diskutere temaet demokratisk dannelse med elevrådet. Men et hundretalls elever hadde stilt seg opp med banner og slagord.

I et videoklipp kan man se hvordan ministeren blir møtt med hyl og buing. Og en innvandrerelev på en videregående skole som klager fordi han ikke har en Porsche.

Dagen før kvinnedagen

Møtet, som fant sted dagen før kvinnedagen, måtte avbrytes etter bare 30 minutter, da flere av elevene ropte «ludder» og kastet mynter etter Riisager.

– Jeg er både pinlig berørt og skuffet over min skole, sier elevrådsformann Henrik Michael Rafn ved Ørestad Gymnasium i København.

Les også: Innvandringsutgifter senker dansk økonomi, pleiehjem innfører vask uten vann for å spare

Ute av kontroll

Sokneprest Kathrine Lilleør, leder i rådet for demokratisk dannelse, var med Riisager på besøket, og beskriver situasjonen som «ute av kontroll».

– Det var rystende å oppleve hvordan det gikk mer og mer ut av kontroll. Det ble kastet mynter i hodene våre, og vi ble skubbet til. Det var bare ikke bra, sier Lilleør.

Riisager tar opp hendelsen på Facebook, men er ikke ute etter sympat

Riisager tar fredag opp hendelsen i en oppdatering på Facebook, hvor hun skriver at det ikke finnes noen grunn til å synes synd på henne eller Lilleør.

– Men det bekymrer meg at en slik situasjon kan oppstå. Faktisk bekymrer det meg også når jeg på sosiale medier kan lese meldinger fra voksne som bifaller episoden, skriver hun og fortsetter:

– Uavhengig av politisk posisjon, så handler demokratisk dannelse om å kunne diskutere uenigheter på en fredelig måte. Demokratiet er den beste måten å være totalt uenige på en skikkelig måte – og det må være en integrert del av hverdagen for skoler og utdanning.

Rektor fraskriver seg ansvaret

Rektor på Ørestad Gymnasium sier ifølge Bornholms Tidende at han forsøkte å gripe inn. Men at det var vanskelig at få elevene tilbake til klasserommet:

– Jeg opplevde ikke selv de beskrevne ting, men det er fuldstendig uakseptabelt. Jeg er lei meg for at de sier vi ikke grep inn, for det gjorde vi selvfølgelig, sier rektor Jonas Lindelof, og fortsetter:

– Det er selvfølgelig mitt ansvar. Men man kan ikke bare få 500 elever til at innrette seg, når temperamentet koker. Jeg forsøkte at få de unge til å gå tilbake til klasserommene.