VG, Dagbladet, NRK og TV 2 står bak faktasjekktjenesten Faktisk.no Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I oktober 2018 annonserte  Faktisk.no at de skal ha inngått et samarbeid med Facebook som gir Faktisk.no mulighet til å flagge falske nyheter på det sosiale mediet.

Denne flaggingen skal bidra redusere synligheten med opp til 80 prosent på Facebook. I tillegg medfører flagging gjentatte ganger at nettadresser og Facebook-sider vil oppleve redusert synlighet på Facebook generelt sett.

Til Minerva forklarer John Severinsson i Facebook at man kan tenke på funksjonaliteten som en «demper» som legges over nettdomener som ofte publiserer innhold som Faktisk.no har flagget.

– Det er som en inkrementell prosess, for hver sak blir synligheten redusert. Slutter du å publisere usant innhold, blir demperen svak igjen, forklarer Severinsson.

Flagging fra Faktisk.no forårsaker at alle som forsøker å dele innholdet på Facebook blir møtt med en beskjed om å heller å besøk Faktisk.no side for å lese deres omtale av saken.

Denne melding kommer når man skal legge ut innlegg som er blitt flagget av Faktisk.no. Skjermdump.

 

HRS, DN og Nettavisen flagges oftest

Siden samarbeidet startet i oktober 2018, knapt et halvt år siden har Faktisk.no flagget over hundre URL-adresser inne på Facebook sin plattform.

Minerva har fått den komplette oversikten over hvilke saker som er flagget tilsendt av Faktisk.no på e-post.

Les ogsåBli med på kampen mot Faktisk.no

Blant mediene som oftest flagges av faktasjekkerne, er Nettavisen, Human Rights Service og Dagens Næringsliv.

Flere som Minerva har vært i kontakt med, sier at de aldri har mottatt noen form for henvendelse fra Faktisk.no der de blir gjort oppmerksomme på at Faktisk.no har flagget dem i Facebooks system.