President Donald Trump.(Foto av SAUL LOEB / AFP)

Det er nå klart at spesialetterforsker Robert Mueller etter nesten to års etterforskning ikke har funnet noen holdepunkter for at det foregikk en sammensvergelse mellom Trump, hans familie eller noen nære medarbeidere og russiske myndigheter i opptakten til valgene i 2016. Det tas derfor ikke ut noen tiltale.

Umiddelbart etter at Trump vant valget i november 2016 startet bortforklaringen fra den tapende part om russisk innblanding. Og den kan ha vært reell nok. Man kan ikke klandre Putin for å ønske Trump snarere enn Clinton inn i Det hvite hus. Men det er et steg ekstra å hevde at Trump-kampanjen samarbeidet aktivt for å få russiske myndigheter til å påvirke valget i deres favør.

Men det var dette som ble temaet i amerikanske medier som CNN, New York Times og Washington Post, og det fant veien til norske medier også. Spekulasjoner og ville rykter om at russerne hadde noe på Trump, og derfor kunne presse ham, ble formidlet nokså ukritisk. I de første måneder av Trumps presidentskap var det stort sette Russlands-sporet som var interessant for mediene. Hva har skjedd? Og hvordan vil denne skandalen påvirke hans presidentskap. Kommer han til å bli stilt for riksrett? Må han trekke seg før fireårs-perioden utløper osv.?

Les også: Trump vinner kampen mot mediene

Og man kan være sikker på at tidligere FBI-sjef Robert Mueller har snudd hver stein for å prøve å få noe på Trump. Ledende skikkelser i det Fox News omtaler som Deep State (den dype staten) har vært mot Trump. Og han har vært mot dem. Men de har altså ikke oppnådd det de ønsket: å finne noe som knyttet Trump inn i en konspirasjon med Putins maktapparat.

På Fox News omtaler de reaksjonen fra MSM-kanalene som et «kollektivt sjokk». De har hele tiden klamret seg til et håp om at Mueller-etterforskningen skulle få fjerne Trump fra Det hvite hus. Nå er løpet kjørt. Han er frikjent. På Fox News er kritikken mot deres liberale kollegaer i den amerikanske mediefloraen nådeløs.

Trump har hele tiden hevdet sin uskyld og sagt at dette har vært en heksejakt. Her på Resett har vi også dekket det på den måten, med unntak av de NTB-artikler vi har videreformidlet om saken.

Les også: Norske medier fordreier sannheten (lyver?) om Donald Trump

Det har ligget i kortene i en del uker om ikke måneder nå at selv ikke Mueller ville klare å komme opp med noe som de til slutt kunne bruke i en tiltale. Gårsdagens nyhet er slik sett ingen stor overraskelse selv for demokratene og de liberale mediene i USA. Såpass fungerer tross alt amerikansk rettsvesen at det finnes grenser for mye man kan konstrueres. Mueller hadde ikke noe valg, det var simpelthen ingen rykende pistol å finne.

For norske gammelmedier burde Muellers henleggelse gi rom for ettertanke. De har vært med på å videreformidle til norsk publikum et temmelig feilaktig bilde av Trump, hans posisjon og også overdrevet Russlands makt, innflytelse og den fare Putin angivelig utgjør.

Norske mediers Trump-dekning sto, har stått og vil vel mest sannsynlig fortsette å stå til stryk. Og neste år er det valg i USA igjen.

Nok en grunn til å lese Resett..