Danske sosialdemokrater har skjerpet sin politikk i innvandringsrelaterte spørsmål. Det er ikke populært hos partiets tradisjonelle samarbeidspartnere.
Dansk Folkeparti har i alle år, selv da partiet ble størst under valg til Folketinget, valgt å stå utenfor regjeringen, og å bruke sin «vippeposisjon» til å presse gjennom en strengere innvandringspolitikk. Det vil partiet fortsette med.
Resultatet av Dansk Folkepartis taktikk har blitt at Danmark har en langt strengere innvandringspolitikk enn Norge, og at andre partier har tatt etter Dansk Folkepartis politikk på dette området, i håp om å hente stemmer. Partiets tidligere leder, Pia Kjærsgaard, ble av danske medier regnet som landets mest innflytelsesrike politiker.
Les også: Dansk Folkeparti vil innføre grensekontroll mot Sverige
Sosialdemokratisk innvandringskritikk
Den siste tiden har Socialdemokratiet, ledet av Mette Fredriksen, støttet Dansk Folkeparti i flere innstramningsforslag. Men nå blir hun stilt overfor et problem. Et av sosialdemokratenes tradisjonelle samarbeidspartier på venstresiden, De Radikale, sier at de ikke kan godta en videreføring av den stramme innvandringspolitikken, om partiet skal peke på Mette Frederiksen som statsminister etter det kommende valget. Det rapporterer Berlingske Tidende.
Dansk Folkeparti sier på sin side at de ikke kan støtte Frederiksen som statsminister dersom radikalerne får innflytelse over innvandringspolitikken. Partiets leder, Kristian Thulesen Dahl, sier til Berlingske Tidende at Socialdemokratiet må gjøre det krystallklart at radikalene ikke får en hånd på rattet.
Danske kommentatorer understreker at dette neppe er tomme trusler eller løfter til valget, som må avholdes før sommerferien, men at det er svært alvorlig ment.