Det danske sosialdemokratiske partiet har den siste tiden skapt debatt om asylretten, etter at de offentliggjorde forslag til en ny og restriktiv innvandrings- og integreringspolitikk.
Forslagene vekket ingen entusiasme hos de andre sosialistiske opposisjonspartiene, men meningsmålingene taler for seg.
Berlingske Barometer, som viser et gjennomsnitt av den siste månedens målinger, gir Socialdemokratiet en oppslutning på 29,2 prosent. En oppslutning i denne størrelsesorden har partiet ikke hatt siden 2011. Ved siste folketingsvalg fikk partiet 26,3 prosent av stemmene.
Ifølge snittmålingen ville venstresiden fått 93 mandater, og de borgerlige partiene ville fått 82 mandater i det danske Folketinget, om det var valg i dag.
Socialdemokratiet foreslår blant annet å nekte migranter å søke asyl på dansk jord, og vil trekke ytelser fra innvandrere dersom de ikke arbeider 37,5 timer i uken.
Partiets nye asylpolitikk har høstet kraftig kritikk hos samarbeidspartnerne på venstrefløyen. Ledende politikere i de andre partiene har kalt forslagene «inhumane» og «absurde».
Socialdemokratiet foreslår også en plan for å hjelpe Afrika økonomisk, en «Marshall-hjelp», for å bidra til at befolkningen ikke søker seg vekk fra hjemlandene.
– Det er riktig at vi hverken kan motta alle de flyktninger og migranter som kommer fra Afrika og Midtøsten, og like riktig at de samme mennesker har behov for bedre levevilkår, sier partiformann Mette Frederiksen.