I danskenes hovedstad bryter opptøyer ut når islamkritikere tar til gatene. En høytstående akademiker advarer for ytringsfrihetens forverrede kår.
Nylig ble en demonstrasjon mot islam på Nørrebro i København møtt med bråk og opptøyer. «Ytringsfrihet får en alvorlig sprekk når det er mulig med vold og opptøyer å stoppe demonstrasjoner», mener Jonas Christoffersen, direktør i «Institut for Menneskerettigheder».
Islamkritikk
I Norge blir punktdemonstrasjon fra islamkritiske grupper som Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN), ofte forstyrret av bråkmakere som forsøker å overdøve talerne med mest mulig støy. I enkelte tilfeller er fredelige demonstranter på høyresiden møtt med fysiske angrep og opptøyer. Som for noen år siden da det ble demonstrert fredelig for Israel foran Stortinget. Politiet måtte bruke tåregass for å stanse «motdemonstranter», som knuste butikkvinduer på Karl Johan.
Les også: Antirasistisk Senter frykter voldshendelser vil gi rasistene sympati
I Norge har slike hendelser sjelden blitt møtt med kritikk av bråkmakerne. Og de har vanligvis fått stå i fred for politiet med sine overdøvelsesverktøy. I Danmark derimot går nå lederen for landets menneskerettighetsinstitutt ut med en klar advarsel. Ytringsfriheten er under angrep.
Den kommer etter at lederen for det dansk miniparti Stram Kurs, Rasmus Paludan, avholdt en lovlig demonstrasjon der han blant annet kastet Koranen opp i luften. Det medførte voldsomme opptøyer, og flere arrestasjoner av voldelige «motdemonstranter».
Skader ytringsfriheten
Flere av Rasmus Paludans møter i København er blitt flyttet, kansellert eller stoppet tidligere på grunn av uro blant de tilstedeværende. Det begrenser ytringsfriheten, mener direktør Jonas Christoffersen ved Danmarks «Institut for Menneskerettigheder». Dette rapporterer nyhetsbyrået Ritzau, og gjengis i Politiken.
«Det er et problem at Rasmus Paludan ikke kan få lov til å uttrykke seg. Det vi har sett er ekstremt alvorlig i et demokrati,» sier han. I stedet mener instituttet at misfornøyde borgere burde ty til fredelige motdemonstrasjoner, eller bare ignorere uttalelsene.
«Fortsetter tendensen til at grupper av mennesker gjennom vold eller uro kan hindre andre i å uttrykke seg, kan det forhindre andre fra å si sin mening. Det kan ha den betydningen at folk generelt ikke vil uttrykke seg, eller våge å uttrykke seg fordi de er redd for motreaksjoner,» sier menneskerettslederen.