En profilert PR-rådgiver og forretningsmann mener politikere som oppfordrer til annonseboikott av visse medier handler i strid med liberale verdier.
Nylig ble det kjent at en rekke aktivister har presset Resetts annonsører i sosiale medier, med mål om å presse Resett til stillhet. Også statssekretær Sveinung Rotevatn har hengt seg på kampanjen, og har henvendt seg til annonsører på Twitter.
Forretningsmann og tidligere redaktør Hans Geelmuyden er bekymret for lavere takhøyde i det offentlige ordskiftet. Han sier til Resett at politisk korrekthet innskrenker meningsbrytningen, og at demokratiet svekkes.
– I utgangspunktet er jeg mer bekymret over at folk ikke tar ytringsfriheten i bruk, enn at de eventuelt misbruker den. Meningsbrytning er forutsetningen for fred og fremgang. Tåkeprat og politisk korrekthet svekker demokratiet, sier Geelmuyden.
Annonsøren bestemmer
Han slår fast at annonsens formål er å nå målgruppen, men at selskapene selv er i sin fulle rett til å velge selv hvor de vil annonsere.
– En annonsør velger i utgangspunktet mediekanaler for å nå målgruppen sin. I tillegg står selvfølgelig annonsøren fritt til å bestemme hvor han vil annonsere. Slik sett er det Sullands rett til ikke å annonsere i Resett. Jeg har ikke grunnlag for å uttale meg om han har satt seg inn i Resetts redaksjonelle linje. Det spiller for så vidt liten rolle, sier Geelmuyden, og legger til:
– Vi vet at sammenhengen annonsen dukker opp i betyr noe. Man blir assosiert med det mediet man annonserer i.
Liberale verdier
Geelmuyden var redaktør i forretningsbladet Farmand og sjefredaktør i Morgenbladet på 80-tallet, før han sammen med Jo Kiese starter PR-byrået Geelmuyden.Kiese. Nå undrer han seg over hvordan politikere kan oppfordre til annonseboikott av enkelte medier.
– Jeg er mer overrasket over at politikere går ut med oppfordring til annonseboikott. Sveinung Rotevatn er en dyktig, liberal Venstre-politiker, og det er ikke spesielt liberalt å oppfordre til boikott.
– Ja, fordi ytringsfrihet og meningsbrytning er viktige, liberale verdier?
– Ja, det skal være høyt under taket i liberale demokratier. Vi må tåle uenighet, og ha respekt for mindretallet. Det siste tiåret har vi sett takhøyden bli mindre, og det er problematisk, slår Geelmuyden fast.
«Hat og frykt»
Han advarer imidlertid for at hat og frykt genererer klikk i sosiale medier, og måten mange medier utnytter dette på.
– Dynamikken i sosiale medier er slik at frykt og hat generer klikk. Det er skremmende. Opinioner mobiliseres raskt, og ofte uten motforestillinger. Mange nettmedier spekulerer i frykt og smålighet. Kildekritikken er under press. Jeg kjenner ikke Resett godt nok til å vite hvordan dere opererer.
Les også: Hvis noen skulle være i tvil om sabotasjen mot Resett
Skuffelse
Avslutningsvis sier Geelmuyden at det hadde vært mer modig av Rotevatn å forsvare Resetts rett til å mene.
– Mange misliker Resett, så det krever ikke mye mot å angripe dere. Det kreves mer mot å rette seg i ryggen, og forsvare Resetts rett til å mene. Rotevatn valgte i stedet minste motstands vei. Det skuffer meg.