Marine Le Pens parti Nasjonal Front har gått sammen med andre høyreorienterte partier i EU-parlamentet for å danne en felles nasjonalkonservativ gruppe foran EU-valget i slutten av mai.
Det har skapt begeistring hos Dansk Folkeparti, men frykt hos en kjent dansk universitetsprofessor.
Da Resetts journalist nylig kjørt langs landeveiene i Tsjekkia kunne han observere store plakater med bilder av tre europeiske politikere samlet: Franske Marine Le Pen, italienske Matteo Salvini og lederen for det tsjekkiske partiet SPD, Frihet og direkte demokrati, som ble opprettet i 2015 og gjorde et brakvalg to år senere med en oppslutning på 10,6 prosent, Tomio Okamura.
Les også: Dansk Folkeparti inn i valgåret 2019 som landets nest største parti
Fremgangen skyldes i stor grad deres enkle slagord som stod på store plakater overalt i landet: «Nei til islam, nei til terror».
Samling på høyresiden
Nå er det tsjekkiske partiet og flere andre europeiske innvandrings- og islamkritiske nasjonalkonservative partier i ferd med å samle seg i en ny allianse etter initiativ fra en av de avbildede personene, den italienske innenriksministeren Matteo Salvini fra partiet Lega.
Blant de partiene som har sluttet seg til samarbeidet er det tyske AfD, Frihetspartiet (FPÖ) i Østerrike, det finske partiet De Sanne Finner, som nylig bare manglet promiller på å bli Finlands største parti, Vlaams Belang fra Belgia og Estlands Konservative Folkeparti (Ekre).
Også Dansk Folkeparti er med. Men mens Dansk Folkeparti og resten av den nye nasjonale konservative alliansen i EU kan glede seg over at franske Marine Le Pen og hennes parti er blitt med i alliansen, vokser bekymringene for venstresiden, fremgår det av en artikkel i Jyllands Posten.
Les også: Le Pen er nå mer populær enn president Macron i Frankrike
Bekymring i universitetsmiljøet
Det forteller Marlene Wind, professor ved Københavns Universitet. Hun peker overfor det danske telegrambyrået Ritzau, som siteres av Jyllands Posten på at Le Pen og hennes parti har en positiv holdning til Russland.
Ifølge henne har Vladimir Putin donert kampanjepenger til Le Pen’s parti, og forbindelsen til Russland bekymrer andre partier. Hun mener det alvorligste er faren for spredning av desinformasjon og «falske nyheter». «Er det noe de sprer og vil bidra til? Det er en reell bekymring», sier Marlene Wind.
Hun stiller spørsmål til samarbeidet i alliansen og sier at partiene til tross for deres kritiske syn på innvandring er uenige om hva som må gjøres med utfordringen. «Det handler om slagord og overskrifter, mer enn det handler om betydelig politikk», sier professoren. Hun sier også at alliansen med Le Pen på laget får et løft, da Le Pen er en betydelig figur, og hun er sterk i meningsmålingene.
Glede i Dansk Folkeparti
Dansk Folkepartis EU-parlamentariker Anders Vistisen deler ikke bekymringen. Han er glad for at også Marine Le Pen og hennes parti har sluttet seg til alliansen. Ifølge ham er det viktig å motsette seg Frankrikes president, Emanuel Macrons, «Visjon for De forente stater i Europa».
Vistisen mener at den nye alliansen er mer forent enn for eksempel sosialdemokrater i EU. Han tror ikke den ideologiske spennvidden blant alliansepartiene er større enn i andre grupper i EU-parlamentet, og mener det langt viktigere ting å bekymre seg over enn Le Pens forhold til Russland.