En nonne reagerer når egyptiske sikkerhetsstyrker inspiserer situasjonen etter en bombeeksplosjon i den koptisk-ortodokse kirken Saint Peter og Saint Paul i Kairo, 11. desember 2016 (Foto: Kaled Desouki / AFP)

En ny britisk rapport slår fast at omfanget av overgrep mot kristne i deler av Midtøsten «nærmer seg den internasjonale definisjonen på folkemord».

Rapporten ble bestilt av den britiske utenriksministeren Jeremy Hunt og er forfattet av biskopen Philip Mounstephen. Den undersøker den politiske tilstanden til kristne i land over hele verden og konkluderer med at kristne utvilsomt er verdens mest forfulgte religiøse gruppe. Den påstår at hele 80 % av alle verdens forfulgte religiøse personer bekjenner seg til kristendommen.

Ekstremistgrupper fra verden rundt utøver vold og overgrep mot kristne kun på grunn av deres tro. Millioner av kristne i Midtøsten og Nord-Afrika (MENA) har blitt jagd fra sine hjem, mens utallige har blitt drept, kidnappet, fengslet og regelmessig diskriminert mot.

Ved siden av MENA, foregår det også omfattende overgrep og diskriminering mot kristne i diverse andre regioner – spesielt i Sørøst-Asia, i Øst-Asia og i noen områder sør for Sahara.

– I noen regioner er omfanget av forfølgelse utvilsomt nært å møte FNs internasjonale definisjon på folkemord, konkluderer rapporten.

Risikerer å forsvinne helt

Rapporten slår fast at overgrepene mot kristne er spesielt alvorlige i MENA – hvor de har vært utsatt for «folkemordlignende» angrep over en lengre periode. Gruppen har også opplevd rutinemessig og vedvarende diskriminering i utdanning, sysselsetting og det sosiale liv i regionen.

Utviklingen har ført til at kristne utvandrer fra MENA i et stadig høyere tempo. Rapporten slår fast at kristne nå risikerer å bli «rensket helt vekk» fra regionen.

– Mens kristne utgjorde rundt 20 % av befolkningen i Midtøsten og Nord-Afrika for hundre år siden, har antallet nå falt til kun 4 %, konkluderer rapporten.

Biskop Mounstephen frykter at Kristendommen kan forsvinne helt fra Midtøsten hvis utviklingen fortsetter.

– Bevisene viser ikke bare en geografisk spredning av anti-kristen forfølgelse, men også en økende alvorlighetsgrad, advarer han.

Flere skyldige

Rapporten peker spesielt på Algerie, Egypt, Iran, Irak, Syria og Saudi-Arabia hvor sikkerhetssituasjonen for kristne og andre minoriteter har nådd et urovekkende nivå.

Les også: Vold mot kristne i Egypt når stadig nye høyder

– Fremveksten av hatefulle ytringer mot kristne i statlig media og fra religiøse ledere har «kompromittert sikkerheten til kristne og skapt sosial intoleranse,» heter det.

Også i Tyrkia – et land hvor rettighetene til kristne tradisjonelt har stått relativt sterkt – er nevnt med negative ordelag. Justis- og utviklingspartiet (AKP) til den tyrkiske presidenten, Recep Tayyip Erdoğan, blir beskylt for omfattende diskriminering mot kristne.

Politisk korrekthet

Da innholdet i rapporten ble kjent, gikk den britiske utenriksministeren Jeremy Hunt hardt ut mot «politisk korrekthet», som han mente spiller en viktig rolle i overgrepene. Hunt anklagde regjeringer over hele verden for å «sove» når det kommer til overgrep mot kristne.

– Det vi har glemt i denne atmosfæren av politisk korrekthet er faktisk at de kristne som forfølges er noen av de aller fattigste menneskene på planeten, sa Hunt.