Psykologer kritiserer byråkratiseringen av helsevesenet. Helseminister Bent Høie har det øverste ansvaret. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

I et innlegg i Dagsavisen går psykologspesialist Sondre Risholm Liverød til kraftig angrep på byråkratiseringen av helsevesenet som overlesser behandlerne med dokumenteringskrav.

Han opplever at «byråkratiske bullshit-jobber sprer om seg med meningsløse arbeidsoppgaver til alle som befinner seg i samme orbit.»

– Pakkeforløpene har kommet til psykisk helsevern. Brukeropplevelsen skal bli bedre – Mer forutsigbarhet og mindre ventetid. I et debattinnlegg i Fedrelandsvennen insinuerer Bent Høie at pakkeforløpene vil forlenge livet til mennesker med psykiske plager. Alt skal bli bedre så snart behandlerne følger byråkratenes «new management of the human soul». Jeg er usikker på om de har belegg for slike påstander, skriver han.

Alt må dokumenteres

Fagfolk med fem-seks års utdannelse blir i stadig større grad fortalt hva de skal gjøre. I tillegg må de bruke uhorvelig mye tid på å dokumentere det de gjør, ofte på bekostning av å gjøre det de kan. Han opplever at det stadig strengere «kontrollregimet» bygger på en antakelse i system om at folk har som mål å gjøre minst mulig.

– Som behandler opplever jeg at pakkene er fulle av mistillit. Faktum er at langt de fleste helsearbeidere ønsker å gjøre det som er mest mulig meningsfullt for de menneskene som trenger vår hjelp. Dette er jobben vår, og vi gjør det med en motivasjon som kommer innenfra. Denne motivasjonen kan ødelegges ved å overstyre fagfolk, og jeg opplever at mange av oss nå opererer på en mer defensiv motivasjon, som i stadig større grad handler om å fylle ut de riktige skjemaene, kode diagnoser og generelt sett holde journalsystemet fritt for røde merknader, skriver han.

Les også: Mennesket og systemet

«Bullshit jobbing»

Liverød trekker frem antropologen David Graeber, som har introdusert begrepet «bullshit jobbing». Graeber hevder at 37 prosent av oss har jobber som er unødvendige og meningsløse, blant annet mellomledere, og folk som skal sørge for at andre gjør jobben sin.

– I følge Graeber betyr det at byråkratiske bullshit-jobber sprer om seg med meningsløse arbeidsoppgaver til alle som befinner seg i samme orbit. Graeber hevder at det foregår en «bullshitifisering» av arbeidsmarkedet, og jeg er enig. Jeg er ikke alene om å oppleve at pakkeforløpene først og fremst strammer det strupetaket skjemaveldet allerede har på oss behandlere. At vi tvinges inn i et mer instrumentelt forhold til jobben vår i psykisk helse, er ikke nødvendigvis noe som gagner verken oss eller pasientene, men det ser flott ut på papiret når Bent Høie skal forlenge livet til mennesker med byråkratiske øvelser i regi av «New Public Management», skriver han.

På Facebook istemmer en annen psykologi, Resett-skribenten Kristin Spitznogle. Hun skriver at «flere og flere psykologer kommer til å rømme fra den offentlige spesialisthelsetjenesten. Vi dynges ned med meningsløse bullshit-oppgaver og ender snart opp mer frustrerte enn de menneskene vi skal behandle. Pasientkøene hoper seg opp, mens vi sitter på kontorene våre og drukner i et dokumentasjons- og kode-helvete som kun byråkrater med forkjærlighet for å plage folk kan ha funnet på.»

– Resultatet er at de som egentlig skal gjøre en viktig jobb, må dokumentere, journalføre og følge masse nye prosedyrer som ikke nødvendigvis gjør noe annet enn å forsinke den oppgaven de egentlig er satt til, hevder Liverød.

Har du en bullshit-jobb? Ta kontakt med Resett på [email protected] og fortell din historie (vi tilbyr anonymitet)