vWalter Lübcke ble skutt i hodet fra kloss hold og drept på sin egen terrasse i Kassel 2. juni. En 45 år gammel kjent høyreekstremist er pågrepet, mistenkt for drapet. Foto: AP / NTB scanpix

Drapet på en innvandringsvennlig politiker i Tyskland, som en 45 år gammel høyreekstremist er pågrepet for, har sjokkert og skapt frykt.

Den 65 år gamle kristendemokraten Walter Lübcke ble skutt i hodet og drept på sin egen terrasse i Kassel tidligere i måneden.

Drapet bar preg av å være en ren likvidasjon, og en 45 år gammel mann med tilknytning til det nynazistiske partiet NPD og andre høyreekstreme grupper er pågrepet etter funn av DNA-spor på åstedet.

Mannen, som tyske medier har identifisert som Stephan E, er tidligere dømt for voldshandlinger, blant annet et bombeangrep mot et flyktningmottak i Hessen i 1993.

Politiet antyder at fanatisk innvandringsmotstand kan ha vært motiv bak drapet på Lübcke.

Ifølge Süddeutsche Zeitung ble det observert flere biler ved Lübckes hus drapsnatten, og under fengslingsmøtet ble det også antydet at 45-åringen ikke var alene om drapet.

Første gang
Dersom det bekreftes at drapet var politisk motivert, vil det være første gang en høyreekstremist har drept en politiker i landet siden andre verdenskrig. Det har vakt sjokk og skapt frykt i Tyskland.

Innenriksminister Horst Seehofer kaller drapet «en alarmklokke» og sier at «høyreekstremisme er nå en betydelig og alvorlig fare» for det tyske samfunnet.

Den venstreorienterte tyske avisen Tageszeitung kaller drapet på Lübcke «et vendepunkt».

Pegida og AfD
– Vi må snakke om høyreekstrem terror, og vi må gjøre det på en helt annen måte enn tidligere, skriver avisen, som også maner til kamp mot «den digitale mobben» fra islamkritiske Pegida og det høyrenasjonalistiske partiet AfD.

For Markus Nierth, som etter trusler fra nynazister trakk seg fra posten som borgermester etter å ha åpnet for å ta imot flyktninger i Tröglitz, vekker drapet på Lübcke vonde minner.

– Høyreekstreme terrorister har nå gjort det de har drømt om i årevis i sine perverse voldsfantasier, sier han til Berliner Zeitung.

Kritiserer politiet
Tysk politi høster kritikk for at de i flere uker hevdet at det neppe lå et politisk motiv bak drapet på Lübcke.

Enkelte minner om at det samme var tilfelle da ni tyrkiske og greske immigranter ble drept mellom 2000 og 2007. Politiet hevdet da først at drapene var et resultat av oppgjør mellom kriminelle i innvandrermiljø, før det ble avdekket at medlemmer av den nynazistiske gruppa NSU sto bak.

– Enkelte etterforskere ønsket heller ikke å innrømme det åpenbare i Lübcke-saken, at en politiker ble drept fordi han sto opp for den tyske grunnloven, skriver Süddeutsche Zeitung, som minner om at politiet bør rydde opp i egne rekker.

Ifølge avisen pågår det nå etterforskning i 38 saker mot politifolk som mistenkes for tilknytning til høyreekstreme miljøer i delstaten Hessen.

Vilje til vold
Tyske myndigheter anslo nylig at det fins rundt 24.000 høyreekstremister i landet og at rundt 12.700 av dem kan være villige til å begå voldshandlinger.

Høyreekstreme og innvandringsmotstandere har åpent hyllet drapet på Lübcke og drapsmannen i sosiale medier.

Konstantin Kuhle i partiet Fridemokratene (FDP) mener tysk sikkerhetstjeneste er for dårlig rustet til å møte trusselen fra de høyreekstreme og etterlyser et helt nytt konsept for å overvåke og møte radikalisering på internett.

– Myndighetenes digitale kompetanse og utstyr må forbedres for å hindre at kommunikasjon om høyreekstreme angrep blir til handling, slo han nylig fast.