(F.v.) Mullah Abdul Ghani Baradar, Sher Mohammad Abbas Stanikzai, og andre medlemmer fra Taliban snakker med reportere i Moskva i Russland, 28. mai i år. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB scanpix

Taliban vil holde samtaler med den afghanske regjeringen i Qatar søndag, i et forsøk på å finne en politisk løsning på en nesten 20 år lang konflikt i landet.

Det opplyser amerikanske og tyske diplomater til AFP.

Tyskland, som sammen med Qatar vil være vert for samtalene, sier at alle afghanere vil delta personlig og «på likt grunnlag».

Skulle partene komme sammen om en politisk løsning, vil det kunne bety slutten på 19 år med amerikansk militær tilstedeværelse i landet, ifølge tjenestemennene.

Afghanske myndigheter har lenge ønsket å forhandle med opprørerne, men Taliban har nektet å snakke med regjeringen, som de har ansett som løpegutter for USA.

Langvarig konflikt

Taliban har tidligere kontrollert store deler av Afghanistan, men ble drevet ut av hovedstaden Kabul av et amerikansk-britisk luftangrep i 2001.

Siden har anslagsvis 110.000 mennesker blitt drept, og rundt 5 millioner afghanere er blitt drevet på flukt i og utenfor eget land. I dag kontrollerer Taliban omtrent halvparten av landet, der USA og NATO fortsatt har stasjonerte soldater.

Angrepene i Afghanistan har fortsatt samtidig som utsendinger fra USA og Taliban har gjennomført til sammen sju forhandlingsrunder i Qatar. Forhandlingene har hittil ikke gitt synlige resultater, men tidligere i juni understreket Taliban-bevegelsens leder Haibatullah Akhundzada, at døren fortsatt er åpen for dialog.

Gjensidig aksept

Tysklands spesialutsending til Afghanistan og Pakistan, Markus Potzel, sier at afghanerne nå er kommet til et kritisk punkt på veien mot fred, men at det innebærer en direkte samhandling mellom partene.

USAs spesialutsending for afghansk forsoning, afghanskfødte Zalmay Khalilzad har ledet de sju samtalene med Taliban. Forhandlingene står om tilbaketrekking av utenlandske styrker, våpenhvile og framtidig medbestemmelse i Kabul.

Mandag presiserer han at dialog er en essensiell del av en fredsavtale.

– Gjensidig aksept og en avtale om å løse politiske forskjeller uten makt er det som trengs for å lære av tragedien som har vært de siste 40 årene, sier Khalilzad, og refererer til den sovjetiske innovasjonen i 1979.