Mulla Krekar, som mandag ble dømt til tolv års fengsel i Italia for terrorplanlegging, framstilles trolig for varetektsfengsling i Oslo tingrett onsdag.
– PST planlegger ikke å gå ut med mer informasjon nå før fengslingsmøtet som mest sannsynlig blir på onsdag, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til NTB.
Han opplyser at tidspunktet for fengslingsmøtet vil bli berammet så fort som mulig.
Mandag ble mulla Krekar pågrepet av PST, med bistand fra Oslo politidistrikt, på bakgrunn av en internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse fra italienske myndigheter.
Ifølge advokat Brynjar Meling ble mulla Krekar pågrepet der han bor i Oslo.
– Pågripelsen skjedde ved 22-tiden mandag kveld, og foregikk udramatisk, sier Hugubakken.
Pågripelsen skjedde samme dag som Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, ble dømt til tolv års fengsel i Italia for terrorplanlegging. Straffen er to år strengere enn aktors påstand.
De andre tiltalte i saken er dømt til mellom sju og et halvt og ni års fengsel, skriver Rai News. En av dem er Krekars svigersønn, som ble dømt til sju og et halvt års fengsel.
Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til Den islamske staten (IS). Italiensk politi mener Krekar var lederen for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble pågrepet under en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi i november 2015.
Rettssaken har blitt utsatt en rekke ganger, og verken Krekar eller de to andre tiltalte i Norge, en norskiraker bosatt i Fredrikstad og en iraker bosatt i Drammen, ville reise til Italia for å delta i rettssaken.
– Vi har ikke foretatt oss noe mot dem, de er norske statsborgere og kan ikke utleveres, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til NRK.
Mulla Krekars advokat Brynjar Meling sier at alle ankemuligheter nå skal prøves.
Til VG mandag kveld omtalte han dommen som «juks og fanteri». Advokaten hevder at mulla Krekar ikke har fått snakket med ham, ei heller hatt mulighet til å forklare seg eller legge fram bevis i saken.
Natt til tirsdag sa advokaten til NTB at han stiller seg undrende til PSTs framgangsmåte.
– Krekar er den mest etterforskede mannen med en av de mest henlagte sakene de siste årene. Det har gjort at det politiske presset mot PST har vært stort. Det er nå trist på PSTs vegne at de lar seg bruke politisk i prosessen i Italia, sa Meling til NTB.
Italia har ikke bedt om utlevering av mulla Krekar
Det foreligger ingen forespørsel fra Italia om utlevering av mulla Krekar, opplyser Justisdepartementet.
En italiensk domstol fant mandag mulla Krekar skyldig i terrorplanlegging og dømte ham til tolv års fengsel.
Dommen ble anket og er dermed ikke rettskraftig, men få timer etter at den falt ble den 63 år gamle irakiskfødte kurderen pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i sitt hjem i Oslo.
PST opplyser at pågripelsen skjedde på bakgrunn av en internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse fra italienske myndigheter.
Onsdag blir mulla Krekar, som egentlig heter Najumuddin Faraj Ahmad, trolig framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.
Italia krevde i 2015 mulla Krekar utlevert, noe både Oslo tingrett, Borgarting lagmannsrett og Høyesterett fastslo at han kunne. Et år senere trakk imidlertid Italia begjæringen, og noen ny er ikke kommet.
– Vi har ikke mottatt noen forespørsel om å utlevere mulla Krekar til Italia, sier fagdirektør Guttorm Aanes i Justisdepartementet til NTB.
Mulla Krekars norske forsvarer Brynjar Meling stiller seg uforstående til pågripelsen.
– Krekar er den mest etterforskede mannen med en av de mest henlagte sakene de siste årene. Det har gjort at det politiske presset mot PST har vært stort. Det er nå trist på PSTs vegne at de lar seg bruke politisk i prosessen i Italia, sa Meling til NTB natt til tirsdag.
Meling hardt ut mot PST etter Krekar-pågripelse
Mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling kaller PSTs pågripelse av den 63 år gamle kurdiske irakeren for meningsløs.
– Pågripelsen er helt unødvendig, sier Meling til TV 2 Nyhetskanalen.
– Han har møtt opp hver gang PST har ønsket å prate med ham, han har ingen reisedokumenter, han har et utseende som er gjenkjennelig for alle, og han har ingen steder å unndra seg. Dette vet PST og derfor er det unødvendig å bruke varetekt i en sak der det ikke engang er begjært utlevering fra italiensk side, sier han.
Krekar nekter for å ha hatt noe med terror eller Italia å gjøre, understreker Meling, som minner om at det var opptak gjort av PST i Kongsvinger fengsel som lå til grunn for saken mot mulla Krekar i Italia.
– Jeg kan garantere overfor det norske folk at hvis PST hadde funnet noe grunnlag for å mistenke mulla Krekar for noe som har med terror å gjøre, så hadde de siktet ham, tiltalt ham og tatt det med i de sakene de har prøvd å reise mot ham, sier Meling.
Pågripelsen av Krekar var trolig et utslag av PSTs behov for å vise handlekraft, mener han.
– De har vel et behov for å vise at de er på ballen. Nå har de fått hjelp av italienerne til å løse en sak som kunne ha vært løst i Norge dersom mulla Krekar hadde gjort noe straffbart, sier han.