OSLO 20060328: Kurt Oddekalv ledet aksjonistene fra Norges Miljøvernforbund som tirsdag morgen tok seg om bord i en mudringslekter som skal fjerne giftslam fra sjøbunnen i Indre Oslofjord og frakte det til et dypvannsdeponi ved Malmøya. Aksjonistene lenket fast mudringsutstyret og stanset all mudring. Etter politets anmodning fjernet aksjonistene seg frivillig. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Støyen rundt vindkraften kan synes å ta effekt.

Engasjementet bruser, Lars Monsen har kastet seg på og folket har tatt til aktivisme for å jobbe mot raseringen av norsk natur. 

Det kan til og med se ut til at politikerne er i ferd med å snu i spørsmålet om vindparker på land.

En gammel traver

Kurt Oddekalv er leder av Norges Miljøvernforbund, miljøverner og har vært aktiv miljøaktivist siden 1990. 

Han har som aktivist god kjennskap til lover og regler, hvordan lovens lange arm skal håndteres i protester, og har bidratt med sin kompetanse til å bekjempe vindkraften på Frøya.

Oddekalv har vært aktiv mot vindkraft i 15 år og understreker at aktivisme er et viktig virkemiddel: 

Jeg har vært imot dette hele tiden og har ikke blitt hørt, men det å lage aksjoner det fungerer. 

Oddekalv har selv oppholdt seg på Frøya i en to dagers periode for å støtte aktivismen som pågår.

Les også: Flere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft   

«Krig» mellom aktivister og politiet 

Til tross for at støyen og engasjementet rundt aktivistene er stor, er det ingen lovbrudd å skrive hjem om. Spørsmålet om hvem som dekket til kameraene på byggeplassen er fremdeles ubesvart. Aktivisme kan synes å handle om list. 

Hvordan er det du går fram når du skal lage en aksjon? 

Nei, det kan jeg ikke fortelle deg, men det viktigste er å ikke være så redd for autoriteter. Politiet er jo egentlig folkets tjenere. 

Vi er aktivister. Vi vet hvordan vi skal lage bråk uten å havne i klem med loven. 

Aktivistene på Frøya har kjørt mange saker mot Trønderenergi. Å drive aktivisme involverer en listig kamp mot autoritetene, men denne listen synes ikke aktivistene å være alene om. 

 Det er forbudt å være smart med politiet, men det er lov å være enkel, forteller Oddekalv som bruker loven til å drive aktivismen fremover. Det handler om å gå skikkelig og strategisk til verks. 

Vi er ikke spesielt lydige, men vi er veldig gode. 

Ingen har fått bøter på frøya, men blir stadig forsøkt jaget vekk fra området. Politiet har fjernet både telt og toaletter fra leiren til aktivistene, hvilket setter dem i en vrien situasjon. 

Hvor skal man gå på do? Går man på do i naturen forurenser man jo.

Fjerningen forklares med sikkerhetsmessige grunner på oppfordring fra entreprenøren, men svaret på spørsmålet om hvordan arbeiderne selv løser sine naturlige behov i løpet av arbeidsdagen er ukjent.  

Mangelen på toalett holder likevel ikke aktivistene unna, som fremdeles verner om leiren sin. 

– Vi klager på alt de har gjort. Vi kjører saker mot politiet direkte til politidirektoratet. 

– Politiet løper for Trønderenergi. Hvor rett er det? Det er fullstendig feil. 

Oddekalv har en ting å legge til når det gjelder aktivismen:

– Det virker.

Les også: Dropp klimaskammen, stem riktig

Raser mot vindkraft-bløffen

Flere organisasjoner har fremmet vindkraft som fornybar og klimavennlig energi. Blant dem Natur og ungdom, Bellona og WWF.

De har gjort sitt for å få mest mulig vindkraft og når de får gjennomslag, så snur de når det blir upopulært blant folk. 

Det er jævla feigt! sier Oddekalv.  

Oddekalv forteller at Miljøvernforbundet selv har gått over regnestykket på vindparker:  

Det vi har funnet ut er at ingen har regnet ut totalene for utslippene. Vi har regnet på tallene og funnet ut at NVE ikke har regnet på dem, de har brukt tallene de har fått i fra noen, som noen har fått i fra noen, som har fått i fra noen. Slutten på den regla er at vindbransjen har levert sine egne tall. Det er bare løgn og faenskap. 

Hvis vi bygger vindkraftanlegg på feks Andøya, så bygger vi en dyp myr, og da kan vi like gjerne bygge gasskraftverk, for utslippene er så store. 

Vanlig skog lager CO2 hele tiden, og det gjør naturen generelt, det bygges opp noen millimeter med jord og kompost i året. Det avgir CO2. Mens det vi gjør med vindkraftanleggene er å ta hele utgiften på forhånd for å bygge, og de greier ikke å vinne inn sin egen forurensing. Regnestykket er helt fullstendig feil! Det er ingen gevinst med å bygge vindkraftanlegg. 

Vet du hvor lang en vindpark må stå for å hente inn sine egne utslipp? 

Den må hvertfall stå i 80 år for å hente inn sitt eget minus. 

Da kan man lure på hvordan regnestykket skal gå opp med tanke på levetid og vedlikehold. 

Det er ikke forsvarlig å bygge vindparker om du vil hjelpe klima, legger Oddekalv til. 

Handler vindparker egentlig om klima? 

Nei, egentlig så handler det om å tjene kjappe penger. Det grønne sertifikatet som har blitt delt ut til organisasjoner som har utøvd et stort press for å få bygget vindkraft, er en bløff. De tjener penger på uten å gjøre noen ting fornuftig. Det hjelper miljøet ingenting. 

Det er verdens største svindel.

 Vindkraft har ingenting med miljøet å gjøre, det er bare bløff.