Få saker engasjerer og opprører som de nye vindmølleparken. Her er noen av menneskene som tjener seg søkkrike på den statssubsidierte energiproduksjonen.
Vindkraftselskaper popper opp rundt om i landet og det er konkurranse om hvem som får gjennomslag for konsesjoner som kan selges videre til utenlandske entreprenører. De har miljøbevegelsen og regjeringen i ryggen, men møter motstand i form av folkeaksjoner og sivil ulydighet mange steder i landet.
To slike selskap er Njordr og Freyr. Felles for disse selskapene er selskapenes styremedlemmer og styremedlemmenes bakgrunn.
Freyr AS ble opprettet i januar 2017 og Njord AS ble opprettet oktober 2017. Freyr har dessuten et heleid datterselskap: Sjonfjellet Vindpark AS.
Les også: Vindkraftkommunene tjener mye mindre penger enn vannkraftkommunene
Koblinger
Norjdr og Freyr har begge Torstein Dale Sjøtveit som styreleder. Tore Ivar Slettemoen er styremedlem både i Njordr og Freyr.
Det som skiller selskapene fra hverandre er Tom Einar Jensen, daglig leder i Freyr, og Tor Ove Horstad som er styremedlem i Njordr.
Både Jensen og Sjøtveit har bakgrunn fra Norsk Hydro, som eier 34% av aksjene i Njordr.
Norsk Hydro eier 34 % av aksjene i Njordr, og er representert i styret med Tor-Ove Horstad. Slettemoen eier også selv aksjer i Njordr.
Tom Einar Jensen, daglig leder i Freyr, er bror av Norges finansminister.
Les også: Derfor forsvarer millionæren de omstridte vindmølleparkene
Konsesjoner
Njordr og Freyr har snappet opp grunneierkontrakter i både Agder og Mo i Rana, til etablerte aktører store overraskelse.
Freyrs energieventyr har Sjonfjellet og batterifabrikken i Mo i Rana som fokusområde. Prosjektet er beregnet å koste 40 milliarder kroner, avhenger av vindkraft og estimerer ca 2500 nye arbeidsplasser.
Njordr konkurrerer med Norsk Vind Energi om konsesjoner på Svarthammaren vindkraftverk i Snillfjord kommune i Trøndelag. De ønsker også å bygge vindkraftverk på Skarsøya.
– Vi jobber over hele Norge med prosjekter og kommer til å være aggressive med å få til ting, sier Sjøtveit.
Ifølge Rana Blad bekrefter Slettemoen overfor Dagens Næringsliv at deres forretningside går ut på å finne områder for utbygging og tekniske løsninger, slik at de kan selge ferdige prosjekter til interesserte investorer.
Les også: Skribent: Dagbladet feilinformerer om vindkraftmotsanden
Inntekt og formue
Sammenhengen mellom vindbaronenes inntekt og formue mot selskapenes stiftelse er noe problematisk å få innsikt i, ettersom skattelistene for 2018 ikke enda er tilgjengelig.
Det er likevel snakk om store tall når hver enkelt søkes opp i skatteregisteret.
Torstein Dale Sjøtveit har i inntektsåret 2017 12 861 967 kroner i formue. Inntekten står til 246 007, med en beregnet skatt på 177 855.
Tore Ivar Slettemoen står oppført med en formue på 10 036 707 kroner, en inntekt på 1 074 344 og en beregnet skatt på 525 484.
Tor Ove Horstad har en formue på 9 648 156, en inntekt på 3 075 991 og en beskatning på 1 426 620.
Tom Einar Jensen er den eneste som står oppført med 0 i formue. Inntekten hans er 1 048 477, mens han skattet 308 901 kroner i 2017.
Bakgrunn
Men hvem er egentlig Sjøtveit, Slettemoen, Horstad og Jensen?
Torstein Dale Sjøtveit er administrerende direktør Sarawak Energy i Øst-Malaysia, en stilling han tiltrådte november 2009. Sjøtveit har en lengre karriere i Norsk Hydro bak seg, før han i 2008 startet å jobbe for Aker Yards ASA. Da han tiltrådte stillingen som i Sarawak Energy, var det i forbindelse med bygging av Bakun-demningen. Hensikten var at demningen skulle forsyne strøm til et smelteverk, som skulle bygges og drives av Norsk Hydro. Hydro trakk seg ut av prosjektet og det ble senere kjent at lokale mistet hjemmene sine og ble drevet på flukt. I en reportasje av Nrk Urix ble det kjent at Sjøtveit mottok nærmere 7 millioner skattefrie kroner hvert år.
Tore Ivar Slettemoen kan smykke seg med flotte titler som sivilingeniør og mastergrads innehaver i finans og markedsføring. Hos Slettemoen finner vi bakgrunn fra Norsk Vind Energi. Rana Blad melder at Slettemoen har bidratt til oppkjøp og videresalg av flere vindkraftverk. Han stiller opp for å fremme vindkraften hos NVE hvor han blir gitt talerstol.
Tor-Ove Horstad har også mange år i Norsk Hydro bak seg og sitter i dag som Head of Energy Commercial i samme selskap. Tidligere var han sjef for Hydro Brasil, som ble beskyldt for å drive miljøødeleggende virksomhet.
Tom Einar Jensen, daglig leder i Freyr, er bror av Norges finansminister.