Brasils president Jair Bolsonaro. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix

Tyskland stanser ikke sine bidrag til Amazonasfondet selv om det tyske miljøverndepartementet har besluttet å kutte støtte til miljøverntiltak i Brasil.

Bistandsminister Gerd Müller, som besøkte Brasil i juli, sier at hans departement vil fortsette støtten til Amazonasfondet, som Norge er den største bidragsyteren til.

– Urfolksorganisasjoner, miljøorganisasjoner og representanter for regjeringen snakket positivt om det viktige og vellykkede samarbeidet, sa Müller. Han la til at samtalene med Brasils miljøvernminister Ricardo Salles hadde vært åpne og konstruktive.

Før helgen varslet den tyske miljøvernministeren Svenja Schulze at hun vurderer å stanse støtte til regnskogsprosjekter i Brasil, og at de i første omgang fryser 35 millioner euro. Det skyldes tvil om Brasil fortsatt mener alvor med å redusere nedhoggingen av regnskogen.

Bolsonaro reagerer

Søndag svarte Brasils president Jair Bolsonaro på Schulzes utspill med å si at Brasil ikke trenger tysk hjelp.

– Tyskland får ikke kjøpe Amazonas. De kan bruke disse pengene slik de vil, Brasil trenger dem ikke, sa han til journalister i Brasilia.

Bolsonaro har tidligere sådd tvil om forskningen på menneskeskapte klimaendringer. Han har uttalt at Amazonas er et brasiliansk anliggende som andre land ikke har noe med å bestemme over. Han kritiseres for at tempoet i nedhoggingen av regnskogen har økt kraftig siden han tok over som president.

Amazonasfondet i fare

Siden 2008 har Tyskland brukt 95 millioner euro årlig på ulike miljøvernprogram i Brasil, og landet er ett av tre som bidrar til Amazonasfondet. Fondet finansierer tiltak for å bevare den brasilianske regnskogen.

Bolsonaros regjering har varslet at fondet kan bli avviklet, og Norge har også uttrykt tvil om fondets framtid hvis ikke avskogingen i Amazonas begrenses.

En rapport fra Brasils romforskningsinstitutt INPE i forrige uke viser at 2.254 kvadratkilometer skog ble hogd ned bare i juli, en økning på 278 prosent i forhold til samme måned i fjor.

En rapport nylig påpeker at avskogingen nå går så fort at vippepunktet kan nærme seg der det blir umulig å hindre at regnskogen blir forvandlet til en tørr savanne. Dette kan i så fall få store konsekvenser for klimaet både i Brasil og resten av verden.