HANDICAP: Vaskebjørnen Marvin, som bare har tre armer/ben, har sammen med sine funksjonsnedsatte kompiser Fritzi, Crash og Paul flyttet inn hos en tidligere dyrlege i Berlin. Illustrasjonsbilde. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters / NTB

Det siste året har nesten tre av ti norske veterinærer ment at livet ikke er verdt å leve.

Sjokk-resultatet kommer frem av en ny kartlegging som inngår i doktorgradsprosjektet til PhD-stipendiat Helene Seljenes Dalum, som selv er veterinær.

27 prosent av respondentene i Dalums spørreundersøkelse oppgir at livet ikke har føltes verdt å leve det siste året. Videre oppgir 20 prosent å ha tenkt på muligheten for å ta selvmord, men er samtidig sikre på at de ikke vil forsøke dette.

Tallene er formidlet av NTB, som siterer Stavanger Aftenblad. 48 prosent av respondentene oppgir at det mest er jobbsituasjonen som tærer på.

Les også: Stritter imot obligatorisk ID-merking av katter: – Svært vanskelig (+)

Det er ikke arbeidsoppgavene i seg selv, nemlig behandling av dyr, som i størst grad ligger bak selvmordstankene. Lena Hollund Surdal i Rogaland Veterinærforening tror funnene delvis kan forklares med vaktordninger.

– En del veterinærer har for eksempel én- eller todelt vakt. Det vil si at annenhver dag og annenhver helg, hele året, må du bare sette alt fra deg og springe ut på det oppdraget som er, forklarer Surdal.

TRENGER DU HJELP? Hvis du har selvmordstanker eller kjenner noen som har tatt selvmord, kan du blant annet kontakte Kirkens SOS (tlf. 22 40 00 40), Røde Kors (tlf. 800 33 321) og Unghjelp. Mer informasjon finner du på HelseNorge.no.

Dalum understreker at undersøkelsen ikke sier hva slags årsak selvmordstankene har, bare at slike tanker forekommer.

En tidligere studie viser at selvmordsraten blant veterinærer i Norge er dobbelt så høy som blant nordmenn ellers.

https://resett.no/2021/12/09/sier-nei-til-pels-selv-i-sprengkulden-ingen-dyr-skal-matte-halte-rundt/