For to uker siden var situasjonen så ille på Vestli i Oslo at natteravner ble bedt av politiet om å ikke patruljere i enkelte bydeler i Oslo med høy andel innvandrere. Natteravnene hadde kvelden før blitt pepret med stein av ungdommer mellom 16-20 år.
Kun et par dager senere ble en ung tenåring skutt på åpen gate i Groruddalen av en norsk-somalier som senere ble pågrepet av politiet etter å ha blitt etterlyst med navn og bilde i media.
Ifølge tall fra NRK har det vært hele ni skyteepisoder i hovedstaden sin februar.
Lysbakken irritert på NRK
Denne uken har mange politikere uttalt seg i media angående no go-situasjonen i Groruddalen og andre steder i Oslo. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) hevder voldsbølgen ikke har noe med etnisitet å gjøre og mener problemet kan løses ved å utvide fritidstilbudet og gi sommerjobb til ungdommen på Oslo øst.
Audun Lysbakken (Sv) mener det er Frp sin feil siden de ikke har satt inn ekstra politi. Sv-lederen ble også provosert da NRK omtalte voldsbølgen som et innvandrerproblem i Politisk kvarter. Lysbakken mener det er fattigdom og skole som er problemet.
Hvorfor handler så mange av gjengkrim-debattene til NRK om innvandring, og så få om politi, skole og fattigdom? #polkvart
— Audun Lysbakken (@audunlysbakken) May 9, 2018
Hans partikollega og byrådsmedlem Inga Marte Thorkildsen er enig og hevder Oslo-ungdommen sliter og trenger hjelp.
Iphone 5 ikke godt nok
Den siste i rekka til å unnskylde volden unge innvandrere bedriver i enkelte bydeler i hovedstaden er Stovner-prest Ole Kristian Sand. I et intervju med NRK forteller Sand at det er lite plass hjemme, lite penger og få muligheter til fritidsaktiviteter gir mer ungdomskriminalitet.
– Når du ikke har plass til å gjøre lekser hjemme gjør du det dårlig på skolen og du får ikke jobb. Når kompisene dine begynner å deale hasj, så ser du muligheten til raske penger, sier presten til NRK.
Sand legger også til at de som konfirmerer seg har de nyeste I-phone modellene og går rundt i dyre klær. Mens ungdom på Stovner har Iphone 5, og at dette er et stort problem.
– Det er en oppsamling av fattigdom. I ungdomsklubben vår har ungdommene Iphone 5, mens konfirmantene på Høybråten har de nyeste modellene. Ingen går i fillete klær eller er ustelt på Fossum, men det er en mulighetsfattigdom, sier han.
Presten forteller ikke hva han mener fattigdommen kan skyldes. Muligens tas det for gitt at det er «storsamfunnets» skyld at folk er fattige i Norge. Men det kan vel heller ikke utelukkes at det skyldes kulturelle og/eller religiøse dogmer, manglende foreldreoppfølging, klankultur, etc.
Problemstillingen om fattigdommens årsaker blir ikke fulgt opp av NRK-journalisten.