Kirkenes 20160126. Tirsdag formiddag slapp pressen inn på ankomstsenteret i Kirkenes for å se hvordan beboerne er innlosjert. Det bygges også nye rom for å gjøre det mulig for at beboerne skal kunne bo på leiren opp til seks måneder. De blå plastposene blir trukket over madrassen for å hindre smitte av sykdommer. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Det har vært støy rundt et asylmottak i Kongsberg. Fagsjef Thor Arne Hauge i asylmottaksoperatøren Link hektet betegnelser som «rasistisk» og «brunt» på noen av naboene som protesterte. De samme uttrykkene har kommet fra sjefen for Kongsberg SV og andre som har skrevet innlegg i lokalavisen Laagendalsposten. Det er et interessant meningsfellesskap mellom kommersielle interesser og de som vel ser seg selv som «antirasister».

I 2016 hadde asylmottaksoperatøren Link AS et overskudd på 85 millioner av en omsetning på 335 millioner. Det er et fantastisk godt resultat. Vi må bare gratulere. Link har altså klart å forhandle frem slike kontrakter med den mektige norske staten. Det står det respekt av. Vi får bare håpe eierne unner seg litt god sjampanje og gir klekkelig bonus til de ansatte. De burde også spytte litt penger inn i kassen til SV, MDG, Rødt, Arbeiderpartiet, NOAS, Antirasistisk Senter, Minotenk, Hate Speech International og Humanetisk forbund. Laagendalsposten bør få en god bukett blomster og det bør også Norsk Journalistlag.

 

Det er penger som står på spill, mye penger

Men nå har markedet begynt å forsvinne, asylsøkerne uteblir. De dårlige kreftene har tatt makten i regjeringen og de gode tider er over, selv om en underskog av organisasjoner krever et stabilt inntak. Kjente fjes som Jan Egeland i Flyktninghjelpen og Ann-Margrit Austenå i NOAS – det er alltid noe der ute i verden som kan brukes i reklame. Men nå taler de for døve ører, media ser ikke noe lønnsomhet lenger – det var nyheten i 2015, verden har gått videre.

Link AS må konsolidere, men har funnet sin nisje, profitten ligger i enslige mindreårige asylsøkere (EMA). Staten betaler 400.000 kr. per seng, og køyesenger selger de på IKEA til klokka ti om kvelden. Det er en lønnsom geskjeft. I 2015 kom det 5500 personer som hevdet at de var under 18 og det skapte et marked på rundt NOK 2,5 milliarder.

Hvis myndighetene forsøker å returnere noen, blir det høye protesterer. Men asylmottaksoperatøren holder seg i bakgrunnen, de har andre som tar seg av den jobben. Alle enslige mindreårige asylsøkere får oppnevnt en verge som skal bistå i prosessen, vedkommende får betalt. Uten enslige, ingen verger. Fosterforeldre kan få en brukbar inntekt, det er synd å miste den, selv om myndighetene har avgjort at grunnlaget for opphold er gjort på feil premisser.

Så har vi antirasister, de er flinke til å organisere seg. På bakgrunn av lydnivå og aktivitet så gis det inntrykk av at de er mange. Antirasister leter med lykt og lupe for å finne noe som kan brukes, de leverer emosjoner og kaller salgsargumenter for fakta. Vi har ennå til gode å høre at mange EMA oppgir uriktig alder eller at det er familien som har finansiert reisen – at det er økonomiske motiver bakom. Bare ved å nevne slikt, vil en på kommando få så øra flagrer.

Det interessante er å undersøke hvem som står bak en slik lønnsom forretning som Link bedriver. Hva slags erfaring har de? Links fagsjef Thor Arne Hauge har ifølge deres egne nettsider vært seniorrådgiver i Utlendingsdirektoratet i fem år og han har ti års erfaring som konsulent i UDI. Styreleder Morten Jørgensen har vært nestleder i UDI i 6 år og har vært rådgiver for kommuner, frivillige organisasjoner og mindre bedrifter i spørsmål knyttet til innvandrere og flyktninger. Fagkonsulent Katrine Rennan har vært saksbehandler i UDI, med ansvar for planlegging og gjennomføring av kurs for nyansatte i mottak, og oppfølging av mottak.

 

Klondyke i asylbransjen

I fjor var mye kritikk av at et konsulentselskap hadde eiere som tidligere var ansatt av Utenriksdepartementet, samtidig som de fikk penger derfra. VG gravde i saken med store ressurser. Det endte med at UD gikk gjennom rutinene på nytt.

Men UDI har sikkert allerede evaluert Link og andre mottaksoperatører og funnet at 85 millioner i overskudd av en omsetning på 335 millioner ikke gir grunnlag for å tenke at skattebetalerne her tynes unødvendig eller at det er noe uheldig i tidligere ansettelsesforhold. Det er jo nettopp folk fra UDI som kjenner «asylbransjen» best. Og overskuddet til Link går helt sikkert også inn igjen i norsk økonomi i form av restaurantbesøk, kjøp av batteridrevne Teslaer og oppussing av boliger. Link AS har kontoradresse i Kristiansand og eies av Link Holding som har en c/o-adresse i Sandefjord. De driver også innen restaurant og eiendom.

Antirasistene har sikkert heller ikke noe imot at tidligere dårlig betalte funksjonærer i offentlig virksomhet nå kan foreta en klassereise og gjøre økonomisk suksess. Det viser venstresidens dugnadsånd at de driver gratis reklame for et konsern som går med nær hundre millioner i overskudd. Det er gode tider i godhetsindustrien.