Giverstafetten i forkant av årets TV-aksjon har bidratt med flere titalls millioner kroner flere dager før bøssebærerne faktisk skal ut og ringe på dører.
Årets innsamlingsaksjon går til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt, et formål som tydelig engasjerer. Tre dager før selve aksjonsdagen søndag er det kommet inn betydelige bidrag fra skoler, organisasjoner og ikke minst fra næringslivet.
– Vi er superfornøyd. Dette er midler fra giverstafetten, der det for eksempel er arrangert egne ringedugnader i næringslivets nettverk de siste to ukene. Vi hadde blant annet en skikkelig kommunekamp mellom Ålesund, Kristiansund og Molde, der Ålesund fikk inn mest, sier kommunikasjonsleder Maren Thorsen Bleskestad i TV-aksjonen til NTB.
Blant dem som har skapt blest om aksjonen er statsminister Erna Solberg (H), som tirsdag dukket opp på Refstad skole i Oslo med NRK og NTB på slep for å være vikar for 6A.
Solberg testet elevenes kunnskaper om barns situasjon i andre land og sa etterpå at hun ble positivt overrasket over elevenes kunnskapsnivå. Dessuten opplevde hun hvor opptatt barn er av andre barns situasjon.
Innsamlingen skal gå til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn i Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan, og deres situasjon har vært tema ved mange skoler i Norge uka før aksjonen.
Også TV-aksjonens høye beskytter, kronprins Haakon, har stilt opp som lærervikar. Torsdag i forrige uke var han på Bossekop skole i Alta.
– TV-aksjonen har elementer i seg som er veldig fint med Norge – at vi går sammen, engasjerer oss og er opptatt av hvordan andre har det, sa kronprinsen.
TV-aksjonen er også godt i rute med å rekruttere de 100.000 bøssebærerne som trengs. Det er disse som normalt sørger for å samle inn rundt halvparten av midlene i TV-aksjonen.
– Det er fremdeles mulig å melde seg, særlig i storbyene, spesielt Oslo, Trondheim og Moss, her er det behov for flere som kan gå med bøsse, sier Bleskestad.
Selv med dagens digitale muligheter er det svært mange privatpersoner som sitter klar med kontantene og først bidrar når noen kommer på døra. Folk er ifølge Bleskestad flinke til å huske å ta ut kontanter, tross dagens kortbaserte betalingsregime.
– Har man ikke kontanter, er det for øvrig mulig å betale med vipps også, og bidraget registreres på bøssa.
(©NTB)