Stavanger TinghusFoto: Alf Ove Hansen /NTB SCANPIX.

Personer som kommer til Norge i den hensikt å søke asyl, innehar status som asylsøkere inntil asyl og oppholdstillatelse er innvilget. Etter at oppholds-tillatelsen er gitt, blir de flyttet fra asylmottaket til en norsk kommune og har deretter status som flyktning og kan integreres i det norske samfunnet med hjem og jobb.

Men, ingen regel uten unntak. De som ikke blir akseptert som asylanter blir værende i asylmottaket til de returneres frivillig eller eskorteres til hjemlandet med tvang. En andel av disse kan av ulike grunner ikke returneres og blir dermed boende i asylmottaket og defineres som «ureturnerbare».

De ureturnerbare

Per juni 2018 finnes der ca. 3800 asylsøkere i norske mottak. Av disse er mellom 1400 og 1500 såkalte ureturnerbare. Dette tallet har vi fått fra Arne Viste, daglig leder i bemanningsbyrået Plog AS. Viste var noe forutinntatt med hensyn til Resett, men valgte likevel å samtale med oss.  Viste har gjennom flere år utfordret norske myndigheter ved å bevisst ansette asylsøkere uten oppholds- og arbeidstillatelse.

Han forteller at han har vært politianmeldt og har selv saksøkt myndighetene uten at det har fått noen følger for noen av partene. Viste tolker politiets henleggelse av anmeldelsen mot ham som å ha samme virkning som en frifinnelse, og at han derfor kan fortsette praksisen ufortrødent. Det kan på sikt vise seg at Arne Viste tolker virkningen av henleggelsen noe «romslig» da frifinnelse er noe en får ved dom, noe som ikke er tilfelle i denne saken. Påtalemyndigheten har alltid muligheten får å ta saken opp igjen hvis forholdene ligger til rette for det.

Viste fremstår likevel som en velmenende og lovlydig borger som presiserer at han vil stå til rette hvis det fremkommer at han har handlet ulovlig. Blant annet så har Plog AS, som har ca. 30 ureturnerbare i arbeid i øyeblikket, trukket skatt (ca. 1million kroner) av arbeidernes lønn, men disse midlene er med hensikt ikke innbetalt til skattemyndighetene.

Selv om skattemyndighetene er klar over dette, har de ikke gjort noen rettslige framstøt mot daglig leder Arne Viste eller Plog AS.  Viste mener at myndighetene skylder eksisterende og tidligere arbeidere av samme kategori, og som har innbetalt skatt til Norge, penger i størrelsen hundre millioner kroner for urettmessig innbetalt skatt.

Eventuell rettsak

– Jeg håper at en eventuell rettsak vil «hoppe» over behandling i lagmannsretten og kunne taes direkte til Høyesterett, sier Viste til Resett.

Han sier videre at han vil ikke akseptere en avgjørelse i Høyesterett med mindre den går i favør av de «ulovlige» arbeidstakerne. Da går saken til EMD (Den europeiske menneskerettighetsdomstolen). I en kommentar til NRK etter henleggelsen av politianmeldelsen mot ham, sier Arne Viste:

– Det som er sikkert er at politiet, myndigheter og skattevesen i en årrekke har sagt at dette er ulovlig. Dette er et veldig tydelig signal på at de nå er usikre på lovligheten av dette. Jeg kan ikke se på dette på noen annen måte enn at det nå er fritt frem.

På spørsmål om hva som driver Viste til dette arbeidet dveler han litt på ordet «driver», men sier likevel at han ser på engasjementet sitt som et kall.