Illustrasjonsbilde. Foto: Maxi Jonas / AP Photo / NTB scanpix

Norge tror Japans forslag om å oppheve forbudet mot hvalfangst vil bli nedstemt under møtet i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC).

– Det er lite sannsynlig at Japan får gjennom forslaget, sier Norges hvalfangstkommissær Ole-David Stenseth til NTB.

Denne uken leder han en norsk delegasjon på åtte personer under IWCs møte i Florianapolis i Brasil.

Det mest omstridte temaet på møtet er Japans forslag om å oppheve forbudet mot kommersiell hvalfangst som ble innført i 1986. Japan mener IWCs opprinnelige formål ikke bare var å beskytte hval, men også å tillate bærekraftig fangst. Japan ønsker derfor at kommisjonen innfører bærekraftige rammer for hvalfangst.

Japan, Norge og Island driver fortsatt med hvalfangst, til tross for forbudet.

Stridstema

Stenseth omtaler stemningen på møtet som behersket, men mener det er stor motstand mot Japans forslag.

– Det er ett av de store stridstemaene på møtet, og flere av motstanderlandene har posisjonert seg i forkant, sier Stenseth.

Han sier at Norge vil støtte forslaget fra Japan.

– Vi kommer til å støtte dette forslaget, og ethvert annet forslag som normaliserer organisasjonen. Da den ble opprettet i 1946 var målet å legge til rette for bevaring og bærekraftig hvalfangst, og å oppheve moratoriet vil bidra til dette, sier Stenseth.

Avstemningen om forslaget er blitt utsatt til fredag. Et flertall på 40 mot 27 land vedtok torsdag en erklæring om at hvalfangst ikke lenger er en nødvendig økonomisk aktivitet – noe som ikke lover godt for det japanske framstøtet.

Urfolk får fange hval

På møtet er det også blitt vedtatt å fornye hvalfangsttillatelsen til urfolk i Russland og USA og på Grønland og Saint Vincent og Grenadinene. De fleste av urbefolkningsgruppene har langt lavere fangstkvoter enn Norge, Japan og Island.

Norge var blant landene som stemte for. Stenseth omtaler dette som en av de viktigste sakene på møtet, sammen med Japans forslag om å oppheve fangstforbudet.

– Rådet fra IWCs vitenskapskomité var at dette er bærekraftig, og at det gikk igjennom er en viktig markering. For oss er det uvedkommende å diskutere om folk har behov for visse typer matvarer, men vi er for en bærekraftig hvalfangst og dette er nettopp det, sier Stenseth.

Nei til hvalreservat

På møtet var Norge tirsdag med på å stemme ned et forslag om å danne et hvalreservat i Sør-Atlanteren.

– Dette forslaget har vært oppe i flere år og har blitt nedstemt hver gang. Det mangler en tilstrekkelig vitenskapelig begrunnelse, og det er uansett ingen som driver kommersiell fangst der i dag. Hvis det også er slik at moratorievedtaket fortsatt står ved lag, slik våre motstandere mener, så er det ingen grunn til å innføre et reservat, sier Stenseth.

(©NTB)

[email protected]