Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Økonomi- og planutvalget i Sunndal kommune har enstemmig vedtatt å gå imot eventuelle planer om å opprette et mottak for voldelige og truende asylsøkere i kommunen. Lokalpolitikeren som står bak forslaget, Stig Rune Andreassen (FrP) er likevel fortvilet over at et slikt mottak kan opprettes likevel, mot folkets og lokalpolitikernes vilje.

Tidligere i år rapporterte Resett om planen om å opprette et mottak for spesielt utagerende asylsøkere i Øyer kommune i Gudbrandsdalen. Denne planen ble imidlertid utsatt, og asylsøkerne ble midlertidig bosatt rundt omkring i Fredrikstad og Sarpsborg, og de ansatte ved disse boligene meldte om vedvarende frykt for liv og helse på jobb.

En representant fra Fredensborg Eiendom i Sunndal har erklært at selskapet ønsker å søke om mottak for farlige asylsøkere, dersom planene ble skrinlagt andre steder. Nå møter de motstand fra en samlet politikerstand i kommunen.

Økonomi- og planutvalget i Sunndal kommune vedtok tirsdag enstemmig å følge en innstilling fra rådmannen, og går imot at kommunen skal delta i en eventuell anbudskonkurranse om drift av særskilt bo- og omsorgsløsning.

Forslagstiller Stig Rune Andreassen (FrP) forteller Resett at vedtaket kommer som en respons på det uttalte ønske fra Fredensborg Eiendom om å opprette det omstridte mottaket i kommunen.

– Sunndal kommune har drevet mottak i 30 år, men dette ble nedlagt på grunn av for få asylsøkere. Så merket vi oss at Heimta, som etter planen skulle opprette et mottak for farlige asylsøkere i Øyer, ble sagt opp av UDI. Dermed frykter vi at Fredensborg Eiendom, som eier lokalene i Sunndal kommune, skulle søke om å få opprette et slik mottak hos seg, forteller Andreassen til Resett, og fortsetter:

– Rådmannen laget en innstilling om å ikke godta en slik plan, og jeg foreslo tirsdag at vi skulle følge opp denne innstillingen, og sende et signal fra kommunen om at vi ikke ønsker dette. Dette ble enstemmig vedtatt.

Andreassen forteller at han har vært i kontakt med flere beboere i kommunen, som er svært bekymrede for hva dette eventuelle mottaket kan ha av konsekvenser for deres nærmiljø. Videre peker han på manglende kapasitet i helsevesenet og den generelle mangelen på sosial infrastruktur i kommunen, som et hinder for å ta imot de farlige asylsøkerne.

– Landets farligste asylsøkere skal ikke samles her i området. Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra bekymrede borgere, noen vil selge huset sitt. Jeg har ikke snakket med noen som ønsker dette velkommen. Vi har heller ikke den sosiale infrastrukturen som skal til for å ta hånd om disse asylsøkerne, vi har for eksempel dårlig legedekning fra før, sier lokalpolitikeren.

Andreassen konstaterer med glede at hans forslag om å si nei til mottaket ble enstemmig vedtatt i utvalget. Selv SV skal ha stemt for FrP-politikerens forslag.

– Jeg ble jo veldig overrasket da jeg la frem dette forslaget, som ble vedtatt av et enstemmig formannskap. Arbeiderpartiet og SV stemte også for. UDI vil få beskjed om at vi ikke ønsker et slikt mottak i vår kommune, sier Andreassen.

Likevel beklager han seg over at mottaket likevel kan bli en realitet, da det til syvende og sist er UDI, og ikke kommunens politikere, som avgjør hvor mottaket skal lokaliseres.

– Dersom Fredensborg Eiendom sender inn et forslag og har det beste tilbudet, så kan ikke vi stoppe det. Det er det som er trist i denne saken, at de folkevalgte ikke kan stanse dette, på vegne av borgerne her. Derfor vil vi sende et tydelig signal til UDI, som klart overprøver folkeviljen om de plasserer et slikt mottak i denne kommunen. Jeg håper vi blir hørt.