«Drittpakker» på statens regning

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Last updated on October 24th, 2017 at 02:59 pm

Det har dukket opp et nytt ord: velferdsprofitør – kyniske pengejegere som bedriver profittjag på barnehager, helse- og omsorg. Men venstresiden er langt mindre opprørte over den industrien som holder grep om asyl-, innvandrings- og integreringsfeltet. Resett har allerede skrevet hvordan tidligere UDI-ansatte som driver Link AS, som på ett enkelt år fikk et overskudd på NOK 85 millioner av en omsetning på 350 millioner.  Det samme selskapet har stemplet motstandere av deres egne mottak som «brune» og «rasister».

Men asyloperatører trekkes i liten grad frem av venstresiden som velferdsprofitører hvor profittmuligheter skal fjernes. Fokus har vært på barnehager og sykehjem. Det finnes ikke forskjellige typer penger her landet, statsbudsjettet er en kake som skal deles, får noen mye så får andre mindre. Når asylmottaksoperatørene går med enorme overskudd – så dette penger som kunne ha gått til gamle, syke og de svake.

I asylbransjens steinalder var det små aktører og et innslag av idealisme. I dag er markedet kontrollert av noen få kapitalsterke aktører: Link AS, Norsk Folkehjelp og Hero. Bak disse står folk med bransjekunnskap og flere har sittet på den andre siden av bordet med bakgrunn i UDI eller annen relatert forvalting. De har også en egen fagforening, Driftsoperatørforum, (DROF), en interesseorganisasjon for de som driver asylmottak. De jobber for bedre vilkår og vil ha forutsigbarhet. De vil at staten binder seg opp langsiktig. At det sørges for nok asylsøkere, med andre ord.

Hero er størst og omsetter for over én milliard per år med 70 millioner kr. i overskudd. De ble i gullåret 2015 kjøpt opp av Adolfsen Group, et konsern som omsetter for over 9 milliarder kr. ifølge deres egen hjemmeside. De har bakgrunn i hotell og velferdsprofitørbransjen med blant annet sykehjem og barnehager. De anså asylmottak som en videreføring og omstrukturerte Hero til et konsern, Hero Group og inkluderte flere bein slik som tolketjenester og undervisning. De ekspanderte inn på det svenske markedet den gang det var all time high. I Sverige sto døra på vid gap, prisen der var nær det doble av Norge og en brakkebaron fikk SEK 1900,- per natt for de under 18 år.

Men markedet viste seg å være en boble. Da den sprakk falt bunnen ut og staten hadde kontrakter med kort oppsigelse. Adolfsen Group gikk på en smell, asylsegmentet var gullegget i porteføljen og de endte opp med røde tall. I andre kvartal 2017 falt resultatet fra NOK 60 millioner til minus NOK 30 millioner. Men i løpet av ett år har tolketjenesten fått en omsetting på NOK 60 millioner, de har også kjøpt et tilsvarende selskap i Finland og ser muligheter i tolke- og oversettelsestjenester.

Da bobla sprakk og brakkebaronene fikk røde tall, gikk en rekke organisasjoner sammen og etablerte Asylpolitisk forum. De var bekymret for utviklingen i norsk asylpolitikk og besto av følgende gjengangere i offentligheten: Antirasistisk Senter, Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS), Norsk Folkehjelp, Refugees Welcome Norway, Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, Redd Barna, Norges kristne råd, Foreningen av tolvte januar, Vergeforeningen Følgesvennen, Mennesker i Limbo.

«Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter tror ettertiden kommer til å huske tilbake på vår tids asylpolitikk som inhuman.

– At vår ambisjon skal være å ta imot færrest mulig til Norge i en periode der folk drukner nesten daglig, kommer til å bli stående igjen. Dette er ikke vår Nansen-periode. Det er vår Listhaug-periode.

Hva er motivasjonen?

Er det rasistisk å spørre om noen av de nevnte organisasjonene har økonomiske interesser i flyktningstrømmene? Er man «brun» om man setter deres intensjoner i tvil? Det er på tide at staten og norsk offentlighet blir mer oppmerksom på de økonomiske og karrieremessige interessene som påvirker folks uttalelser og lobbyvirksomhet. Det er åpenbart at Antirasistisk Senter trenger rasister dersom de skal godtgjøre sine millionutgifter. Og i innvandrings- og integreringsbransjen trenger man migranter og flyktninger. Det betyr kroken på døra og oppsigelser om de uteblir.

Det er grunn til å tro at en god del nordmenn blir stemplet som kalde, rasistiske, brune og fremmedfiendtlige for at andre skal kunne ha den godt gasjerte jobben og den profitten de ønsker seg i «godhetsindustrien». Det blir dobbelt fornærmende ved at man gjennom skatteseddelen strengt tatt betaler for den «drittpakken» man blir utsatt for av Rune Bergelund Steen og andre. Det er på tide at en rekke organisasjoner får kuttet statsstøtten slik at man ikke kan trekke deres motiver i tvil.

 

 


Publisert: Oct 24, 2017 @ 2:59 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.
 • OleHaraldsen

  Når offentlige institusjoner ikke følger regler, feiler i å utføre oppgavene sine eller utfører rovdrift på enkelte ansatte er det som oftest helt stille blant politikere og media.

  Når private gjør en enkelt feil, er det ikke måte på hvor sterke ord som skal brukes og hvor lenge de skal få høre dem.

 • Olaus Trøgheim

  Veldig bra at det settes søkelys på denne industrien. Selv om den delvis drives med aktverdige intensjoner begynner det å bli mer og mer tydelig at dette er bedrifter som tildels har høy avlønning, flere fast ansatte og driver med lobbyvirksomhet for å få mere penger. Uten at det stilles mange spørsmål rundt det de driver på med. Som for eksempel asylmottak eller samrøre med menneskesmuglere rundt Middelhavet. Kommer venstresiden til å engasjere seg her? Tvilsomt. Dette er nok enda et område de vil ha berøringsangst for i flere år framover.

 • bitten

  JA hvor er logikken i dette her , at private asyloperatører tjener så rått med overskudd ,
  på sine asylmottak rundt i hele landet , mens man skal sparer inn på eldreomsorg osv ,
  + at andre blir hånet i fra andre partier , for å ville drive private foretak her i landet .
  Men du verden hvor man ser på regnestykket , når det gjelder andre viktige oppgaver
  i samfunnet vårt , når statsbudsjettet skal legges frem hvert eneste år med innsparing .

  Fengselsvesenet vår har fått redusert kraftig på budsjettet sitt , som der fengselsbetjenter
  i norske fengsler, sier det går på helsa løs der nå .
  Der disse fengselsbetjentene blir utsatt for kraftig vold og truing på livet av innsatte ,
  som har fått kuttet budsjetter sitt med hele 200 millioner kr på 4 år .
  JA det er så mange viktige oppgaver som får lide på grunn av asylindustrien ,
  siden et sted må man ta penger på budsjettet til denne rådyre asylindustrien .

 • Kjell Ervik

  Klar og god fremstilling av Hammer. Fin fokus på forholdene slik de faktisk er, og intensjonene om at det er viktigere med karriere og “money, money”, enn å ta vare på det norske samfunnet.

 • Terje Skappel

  “The song remains the same”…

 • Reidar S

  Tipper temaet utelukkende presenteres her og evt Document………..

 • Jon H

  «..Men asyloperatører trekkes i liten grad frem av venstresiden som velferdsprofitører hvor profittmuligheter skal fjernes. Fokus har vært på barnehager og sykehjem..» (…)
  «..Når asylmottaksoperatørene går med enorme overskudd – så dette penger som kunne ha gått til gamle, syke og de svake..»

  Ja, hvorfor kategoriserer venstrepopulistene slik de gjør, mon tro? Man får jo inntrykk av at det er helt greit med aktører som tjener grovt på asylmottak og annen big business innen den stadig mer omfattende og svært lukrative asylindustrien?

  Det har vært det reneste Klondyke over år og fremdeles er dette en svært lukrativ business på mange områder. Milliardene sitter i denne sammenhengen ganske løst, og flyter ganske fritt. Mange aktører tjener svært gode penger, her er det solide bunnlinjeresultater – driftskontoer svulmer opp og fylles med norske skattebetaleres penger.

  Men i denne sammenheng er det få kritiske spørsmål fra venstresiden. Hvordan kan dette ha seg? Kan noen fra venstresiden oppklare rundt dette mysteriet?

  • oliver

   Enig, men å kalle migreringsindustrien for “asylindustrien” er altfor snilt…

  • Balder Vonbrot

   ” hvorfor kategoriserer venstrepopulistene slik de gjør, mon tro?”

   Svaret er dessverre såre enkelt: Fordi det er deres egne som sitter i disse toppstillingene der de helt bevisst melker norske skattebetalere etter beste evne. Der øvrige såkalte velferdsprofitører (barnehage, helseforetak) tilbyr en helt nødvendig tjeneste og et korrektiv til det offentlige, attpåtil både billigere og med mere fornøyde brukere, og dermed blir en (riktignok beskjeden) trussel mot fagforeningsmafiaen, går pengene som asylbaronene suger til seg til å berike vestresidens egen “familie”. Man passer da på sine egne.

 • Arbeidsrud

  Det er nok viktigere å kutte småpengene til HRS. Forøvrig kan jeg ikke la vær å tenke på uttrykket om å «pisse i buksa for å holde varmen», når jeg ser hvordan det jobbes for å få inn fler asylsøkere for å opprettholde aktivitetene i godhetsindustrien.

 • Ten4

  Har de mellomstore sugerørene slått seg sammen til et digert?
  Helt fryktelig at skattebetalernes penger kastes i søpla og at disse bendelormene får stadig påfyll. Samtlige av de organisasjonene som er nevnt er samfunnsmessig irrelevante, og burde ikke få ei krone.

 • Harald

  “Dette er ikke vår Nansen-periode. Det er vår Listhaug-periode”? Og hva skal det bety? Går ut fra at Einar Hammer mener at når Nansen hjalp flyktninger – den gang da det var reelle flyktninger vi snakket om – så hjalp han de i nærområdene. Det var omtrent ikke en flyktning av de Nansen hjalp som satte sin fot på norsk jord.

  I Listhaug-perioden som kommentatoren kaller det, så har sosialister og godfjottliberalister sørget for å transportere “flyktningene” – og nå snakker vi “flyktninger” og ikke flyktninger – så skal alle på død og liv transporteres halve kloden rundt før vi kan “hjelpe”.

  Om det er noe annet Einar Hammer mener med det han skriver så får jeg håpe at han klargjør hvor det er at jeg tar feil.

  • Ten4

   Det er et sitat, og kommer fra Rune Berglund Steen. Fyren er av vår tids store uselviske martyrer i levende live, og burde kanoniseres til “St. Steen den oppofrende”.

   En fyr med mindre enn to millioner i inntekt fra staten som lever av å tigge på gaten, vil jeg tro?

   Ikke lett å leve på ca 1,5 mill nå for tiden.

   • Harald

    Ok. Nå ser jeg at jeg var litt rask. Fikk ikke med med det lille BS-avsnittet (og i denne sammenheng står BS for Berglund Steen og ikke det det vanligvis står for). Skulle vært interessant og høre hva forskjellene på Nansen og Listhaug-periodene skulle være.

 • heimevernet

  “Dette er ikke vår Nansen-periode. Det er vår Listhaug-periode.”

  Artig kommentar fra antirasistene i og med at Nansen var lite begeistret for islam og anså repatriering av muslimer som fredsarbeid, eller mer generelt: Avskaffelse av multikultur er fredsarbeid.

  Vi kunne trenge en ny Nansen. Kanskje Listhaug kan få noen prestasjonsfremmende stoffer.

 • Eirin Munkebye

  Takk. Akkurat sånn er det!
  Det finnes ikke ord for hvor usselt dette er, i forhold til den jevne norske skattebetaler.
  Og at staten, som innkasserer og forvalter våre penger, lar dette pågå, er hinsides fatteevne.
  Men – folk flest er ikke klar over hva som skjer. De er fullt opptatt med å jobbe og betale sin skatt, hvorav asylprofittørene suger til seg en stor del.
  Gradvis vil sannheten sive ut til folk, når flere oppdager, og leser, resett, document etc, kan det hende sviket ikke lenger lar seg opprettholde…
  Hva gjør politikerne og den etablerte venstresiden den dagen Ola og Kari utbasunerer et unisont NEI!?

 • Skvatt

  Vel fortente inntektar! Kvifor kan ikkje desse samskipnadane få nokre monalege skattelette, tru? Kven skulle no fortene det meir? Jau, eg berre spyr.

 • Per Olav Olsen

  Om dette er nok sosialistene tyste

  • Karl Bedding

   Noe de absolutt ikke burde være. Ett av grunnprinsippene er jo en sterk offentlig helse- og omsorgssektor. Verken eldreomsorg, helsetjenester eller asyldrift burde settes ut på det kommersielle markedet. Vi snakker om et tverrpolitisk problem.

 • Rudolf

  Sosialisme; Synspunktet at det er “medfølende” å bruke andre folks penger.

 • Kjappfot

  Få det på trykk, og spre slikt. Det et utrolig at eksempelvis tidligere ansatte i det offentlige (her UDI) kan berike seg slik. Hvor er sperrefristen, og for ikke å si moralen? Jeg antar at fagmyndigheten, dvs UDI toer sine hender og vrir seg litt i stolen.

 • PerfectStranger

  Resett velkommen.
  Jeg håper dere tjener mere penger enn denne industrien.

 • Øystein Steiro Sr.

  Realiteten er den at det har vokst opp en asylindustri av tilsynelatende humanitære motiver, men som har klare økonomiske interesser på samme måte som det har vokst opp en bistandsindustri. Her må vi tro venstresidens klassiske interesseanalyse at det er de økonomiske interessene som driver de ideelle interessene og ikke omvendt. Men i denne forbindelse passer det forbausende nok ikke venstresiden å være kritisk. Det samme gjelder de kristne humanistene hvor Mammon ofte får bli fremtredende. “Follow the money”. Lukter ikke bra, men det er i regelen penga som styrer.

 • Per Sigvald Johansen

  Meg kan de si hva som helst om, men jeg er innbitt motstander av at vårt land skal ødelegges av innvandring!