Vi må kreve sosial aksept og toleranse for Fremskrittspartiet

1996: Hagen måtte igjen ha politibeskyttelse da han på Grünerløkka i Oslo redegjorde for partiets innvandrings- og flyktningepolitikk. Rød Ungdom og unge fra Blitz-miljøet stemplet FrP-lederen som "rasist-faen", og kastet tomater og egg mot han. (NTB:foto: LISE ÅSERUD).

Det er en sak som har ulmet i tankene mine helt siden jeg bestemt meg for at Fremskrittspartiet er mitt parti – nemlig folks reaksjoner mot de som «står frem» som FrP-velgere. Før jeg går løs på min irritasjon rundt dette tåpelige og totalt unødvendige fenomenet, tar vi en rask kikk på hvem som egentlig stemmer FrP.

År etter år har forskning vist at den typiske FrP-velgeren er en norsk mann på over 50 år med lavere utdanning og som jobber i privat sektor. Så har vi selvsagt stereotypene: Den Amerika-elskende Trump-tilhengeren som smådanser til dansebandmusikk mens han griller løvbiffen foran campingvogna han kjøpte brukt for 20 år siden.

Atypisk FrP-velger
Man kan uten tvil si at jeg er en atypisk FrP-velger. Jeg er en ung kvinne med utenlandsk blod, en mastergrad rett rundt hjørnet, og attpåtil jobber jeg som lærer i en offentlig skole. Når det gjelder det stereotypiske bildet folk har av FrP-ere, trenger jeg vel ikke kommentere dette nærmere.

Det er lenge siden jeg ble sikker på at FrP var partiet jeg brant for. Allerede på ungdomsskolen fant jeg ut av mitt ståsted, og helt siden den gang har jeg kontinuerlig opplevd voldsomme reaksjoner på valget mitt. Noen ganger har kommentarene blitt svært personlige.

Flere har spurt meg hvordan i alle dager jeg kan stemme FrP siden jeg har en far som var innvandrer, og flere har spurt meg hvordan i all verden det går an at jeg stemmer FrP siden partiet jo kun jobber «for de rike» og min mor er uføretrygdet. Jeg har til og med fått høre at jeg ikke kan stemme FrP fordi jeg er fra Arbeiderparti-bastionen Sulitjelma. Det er også enkelte som har stilt spørsmål ved om jeg som er FrPer burde være lærer. Hengt ut på nettet har jeg også blitt. Det har gang på gang blitt antydet (eller sagt rett ut) at jeg blant annet er dum, usympatisk og rasistisk. Heldigvis for dem skal jeg visstnok vokse fra meg dette standpunktet, men jeg tror nok de tar feil. De «mer forsiktige» sier ofte «Hæ?! FrP!?» eller tar mindre og mindre kontakt.

Ja, jeg har både mistet «Facebook-venner» og såkalte «ekte» venner på grunn av mitt politiske ståsted.

Vi blir mobbet
Disse reaksjonene møter også andre FrP-velgere og FrP-politikere hver dag. I forkant av forrige kommune- og fylkesvalg og ble det avdekket at studenter som uttrykker sympati med Fremskrittspartiet, blir mobbet. Noen studenter sto også frem og fortalte om dette. Det har opp gjennom årene vært medieoppslag om FrP-velgere som har mistet jobben sin etter å ha uttrykt sympati med FrP.

Tidligere i år kom det frem i et større intervju at serietegner Karine Haaland også har fått kjenne på at det ikke er lett å være åpen FrP-velger, og hun forteller om å ha blitt kalt rasist og nazist og å ha mistet kontakt med både venner og gamle kolleger på grunn av sitt politiske ståsted.

Ved valgtider i år stod også to toppbloggere, «Pilotfrue» Julianne Nygård og «Mamma til Michelle» Anna Rasmussen, for første gang frem som FrP-velgere.

Ikke overraskende haglet kommentarene. Mange blogglesere kommenterte at de var skuffet, noen ba dem la være å stemme neste gang, flere stilte spørsmål ved IQ-en deres og en rekke av dem takket av som tidligere faste lesere. Samtidig lagde en annen toppblogger, Sophie Elise Isachsen, en anti-FrP-video med underskriften «veldig kult om dere ikke stemmer FrP». Selv om videoen var full av faktafeil forhindret ikke det anti-FrPerne i å få blod på tann i kommentarfelt og sosiale medier.

Eggkasting
Hatet mot FrP er ikke nytt. Avskyen, retorikk og beskrivelsene går igjen. De som er gamle nok, kan kanskje huske da Carl I. Hagen ble kastet egg på ved flere anledninger.

Det kan også se ut til at det eksisterer en kultur for at det er greit å ha tydelige fordommer mot FrP-ere. Paradoksalt nok regnes det ikke som mobbing, men heller som et berettiget oppgjør mot det de mener er trangsynte og kunnskapsløse politikere. Det hjelper slettes ikke at den fjerde statsmakt, media, ofte driver på samme viset med heksejakt på partiet.

Det er dessverre åpenbart hvorfor disse reaksjonene blir tatt i bruk. Det har bakgrunn i holdninger og feilaktige myter om partiet, samtidig som at meningsmotstandere ønsker å skremme folk fra å stemme FrP. Man kan spørre seg om flere ville stemt FrP og om flere ville vært aktive i partiet om man ikke ble møtt med så mye galle?

Jeg tror det. Og jeg tror at meningsmotstandere er smertelig klare over akkurat dette. Jeg tror derfor at det i dag bare er de aller modigste og tykkhudete som tør å stå frem som FrP-velger. Det er utrolig leit at det skal være slik. Det skal ikke være vanlig at noen behandles på en annen måte for å tenke annerledes eller for å mene noe annet.

Toleranse og mangfold?
Samtidig får jeg ikke dette til å henge på greip – de samme personene som reagerer på den måten de gjør mot FrP-ere på grunn av deres politiske ståsted, er ofte akkurat de samme personene som preker høyest om toleranse og mangfold. Jeg skulle ønske disse utvidet synet sitt til å akseptere og inkludere et mangfold av meninger og tankesett.

Jeg liker å se på et politisk ståsted som en veiledende markør for en persons verdier, og dermed kan man i høyeste grad anse det som en form for livssyn. Dette bør man respektere.

De er opp til hver og en av oss hva vi ønsker å tro på.

Min oppfordring til deg som leser er dermed dette: Tenk deg om neste gang du møter en FrP-velger som har «kommet ut av skapet». Vil du ønske å bli møtt med et åpent sinn, eller med avsky og vantro?

 

(Dette er en litt omskrevet versjon av et innlegg som opprinnelig sto i Bodø Nu)


Publisert: nov 20, 2017 @ 4:19 pm


Takk for at du leser Resett. For å kunne fortsette å produsere kvalitetsmateriale avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

The following two tabs change content below.

Kassandra Eleni Bredrup Petsa

Leder i Fauske FrP. Medlem i FpU sin programkomite. Vara til stortinget for Nordland FrP. Lektorstudent på siste året.

Latest posts by Kassandra Eleni Bredrup Petsa (see all)

 • Gothminister

  Det har alltid vært legitimt å mobbe FrP folk og deres velgere. Useriøse undersøkelser har kommet på løpende bånd. Der FrP velgere fremstilles som mer uintelligente en andre som stemmer eks. AP. Ingen bortsett fra FrP velgere selv har stilt kritiske spørsmål til slike undersøkelser. Som bommer så totalt og kun er bygd på fordommer og myter. Så kan man jo undre seg over hvorfor det er slik? FrP ble tidlig sett på som protestparti, et parti mot de etablerte. Nye ider om hvordan ting burde løses her i samfunnet, på en billigere og mer effekt måte. Slikt blir det rabalder av i et AP styrt samfunn. Der vi gjør slik vi alltid har gjort. FrP var også tidlig på i innvandringsdebatten. Hagen advarte allerede på slutten av 70 tallet om ikke vestlig innvandring. Tilstander vi ser i dag. Det er nok mange ulike årsaker til at mange er i mot FrP. Mange av dem bygd på feilinformasjon, ofte skapt av media. Det er lov og være politisk uenig, det er positivt i et demokrati. Men den oppførsel vi ser mange såkalte intellektuelle holder på med. Så er det totalt uakseptabelt. Men når dette påpekes. Da sutrer Frp folk igjen. Det er argumentet.

 • Olav Sæther

  Hva skal jeg si da som er FMI-medlem, har støttet Fedrelandspartiet og nå Alliansen. Det er mange småpartier som er innvandringskritiske. Jeg vil si at hvis innvandrings-motstandere ikke kan samle seg om noe så er det bedre å stemme på Fremskrittspartiet.

 • Bård Mannseth

  Dessverre en veldig god beskrivelse av dages situasjon dette.

  Tror noe av bakgrunnen er at mange synes det er vanskelig å komme med direkte motargumenter mot deler av FRP sin politikk. Om skattene skal være høyere eller lavere kan man alltids diskutere, men f.eks. å tilbakevise at innvandring koster og har ført til problemer er vanskelig å bestride saklig, derfor prøver man heller å sverte og stemple.

  • kjellM

   Bedre å ta mannen enn ballen hvis en ikke har argumenter.

 • Edvin Vik

  Velkjent og naivt. Jeg var med å starte bygdas Frp. Ved første valgkampstand på torget ble jeg høylytt utskjelt for å være nazist av en lokal AP-pamp. Det er lenge siden. Nå krever jeg aldeles ikke sosial aksept og toleranse. Jeg stempler. Hardt mot er eneste språket PK-psykopatene og deres hærskarer med PK-fjols forstår og kan respektere.

 • John Magne Trane

  De som i sin ungdom kaster egg på politikere, er med andre ord ikke vanskelig å egge opp til enda flere angrep på de samme politikerne.

  Mobbstyret må stoppes nå.

 • Lumix

  Det er jo også fullstendig feil å karakterisere FRP sympatisører slik som det gjøres.

  Vi er muligens -som velutdannede- ikke fra «humaniora» siden av universitetene i Norge, men kanskje mer fra den siden av utdannings samfunnet som produserer folk som bidrar til å skape materielle verdier i samfunnet.

  Så vi «ikke akademikere» sett med «humaniora» øyne vi fortsetter vi med å stemme/sympatisere med et parti som ikke har som mål å «rigge ned» det norske samfunnet slik det ble overlevert oss.

  Vi har også kanskje det i oss at vi i motsetning til representantene for «humaniora» kan regne og vurdere konsekvenser i større grad, så vi fortsetter vi med å si «tilgi dem for de vet ikke hva de gjør» – dessverre!

 • Det kan også se ut til at det eksisterer en kultur for at det er greit å ha tydelige fordommer mot FrP-ere. Paradoksalt nok regnes det ikke som mobbing, men heller som et berettiget oppgjør mot det de mener er trangsynte og kunnskapsløse politikere. Det hjelper slettes ikke at den fjerde statsmakt, media, ofte driver på samme viset med heksejakt på partiet.

  Hele heksejakten ble opprinnelig iverksatt fra et samlet politisk kartell med Ap i fører-rollen og med solid backing fra samtlige av de andre partiene i vår såkalte nasjonalforsamling. Frontfigurene var Reiulf Steen og Gro Harlem Brundtland for Ap; Hanna Kvanmo, Theo Koritzinsky og Erik Solheim for SV; Jo Benkow for Høyre, Kjell Magne Bondevik for Krf, Odd Einar Dørum for Venstre. LO-ledelsen spilte, som sitatet her nedenfor understreker, også en viktig rolle da nordmenn flest ble hetset til taushet og nasjonen vår i praksis lagt åpen for en kolonisering som på sikt garanterer at vi vil ende opp som mindretall og fullstendig fremmedgjort i det som gjennom årtusener var våre forfedre og -mødres hjemland. Sosiologen Sigurd Skirbekk beskrev denne heksejakten og demoniseringen av all innvandringsmotstand i artikkelen Rasismefortolkning – Kampen om de kulturelle kodene. En klassisk «spiral of silence» hvor et lite mindretall lyktes med å drive igjennom sitt ønske om å utradere den norske nasjonen og skifte den ut med et «multikulturelt» helvete. Her fra Skirbekks artikkel fra 1993:

  Sykdom og smitte
  På nyåret 1987 kom det en annonse på trykk i Aftenposten med teksten «Forsvar deg selv, ditt folk og kommende generasjoner mot fremtidsblinde politikere». Annonsen karakteriserte informasjonen om norsk innvandringspolitikk som «menings-fascisme» og oppfordret folk til å danne grupperinger som kunne kjempe imot den offisielle politikken. Aftenposten tok altså inn annonsen. selv om avisen redaksjonelt tok avstand fra teksten. Til forsvar for sin åpenhet skrev redaktøren: «Vi tror at norsk presse bør være meget varsom med å kriminalisere legitime oppfatninger. Det er farlig å lyse andre meninger i bann». Arbeiderbladet, som ikke tok inn annonsen, ga Aftenposten et tilsvar i en leder 19. januar: «Generelt kan vi gjerne slutte oss til slike banaliteter. Men ikke når det gjelder rasisme, eller meninger som kan utløse rasistiske holdninger hos leserne. Derfor tar Arbeiderbladet konsekvent ikke inn annonser som fører til hets, terror og umenneskelighet for de svakeste blant oss, innvandrere og flyktninger». Avisen slo deretter fast : «Det er en skam at vi i Norge, med et så lite innvandrer og flyktninge-problem, ikke makter å løse disse spørsmålene på en moralsk høyverdig måte».Dagen etter var det et stort møte i Oslo Jern og Metall der Reiulf Steen, ifølge avisreferatet, blant annet uttalte: «Rasisme er en sykdom som vi alle kan bli rammet av. Vi er alle disponerte til å bli rasister, under bestemte forhold og omstendigheter.» Jern og Metalls leder, Ellen Stensrud, fulgte opp: «Så lenge vi har økonomiske problemer, vil flere bli smittet. Derfor er det viktig at vi, i likhet med bedriftshelsetjenesten, driver forebyggende arbeide. Ellers frykter jeg at sykdommen brer seg langt inn i våre rekker.» I tillegg til sykdomsdiagnosen finner vi flere andre diagnostiske fortolkninger av motstanden, som hatefulle holdninger og som mangel på opplysning. – «Den som hater og går til rasistiske aksjoner, fratar seg selv evnen til å tenke fritt og uten fordommer», uttalte til eksempel psykiateren Leo Eitinger, uten at det samtidig ble sagt at også andre former for hat kunne virke blokkerende på fri tenkning.
  (Utsnitt av artikkelen «Rasisme» – avsløring eller tilsløring «, trykt i Per Bakke og Per Saugstad (red): Innvandring – fakta og problemer. Ad Notam/Gyldendal, Oslo 1993.) Sigurd Skirbekk: Rasismefortolkning – kampen om de kulturelle kodene

  • Geiseric

   Nesten halvparten av de ovennevnte nøkkelpersonene (Benkow, Koritzinsky, Dørum) hadde ikke-norsk bakgrunn og subkulturelle, minoritetsetniske identiteter… Eitinger faller i samme kategori.

 • Hustor

  Noen som husker Anders Langes Hundeavisa og Eggekonjakken? Fremskrittspartiet’s far. Jeg stemte denngang å A.L.’s parti og har senere stemmt på FrP. Forstår ikke hvorfor de blir hetset av hjernevaskede individer og grupper.

 • Staleg

  Jeg har hørt mange lignende historier, og tviler ikke på sannhetsgehalten i de, men har som Frp velger aldri opplevd særlig av det. Tenker da på selvopplevd hetsing og diskriminering.
  Selvsagt ser også jeg vinklingen i media.
  Mulig jeg er ekstra tykkhudet, men basert på andre personlige erfaringer, tror jeg heller ikke at jeg er det.
  Var yrkesbefal i mange år. Da møtte jeg en del fordommer. Måtte liksom forsvare alt fra Norsk basepolitikk og Israels krigføring i Libanon til USA’s atomvåpenparaply. Latterlig.

  Men jeg har ofte brukt humor og selvironi for å kvele eventuelle fordomsfulle utbrudd før de kommer. Det har funket for meg.
  Å kunne gjøre litt narr av seg selv viser styrke. Det viser at man er trygg på seg selv, og høyner derfor terskelen hos motparten for å komme med billige eller nedlatende uttalelser.

  • Anders Stang

   Jeg kan si meg delvis enig. Da jeg var i 20-årene ble jeg spøkefullt referert til som nazisten blant venner fordi jeg stemte Frp, og alle i omgangskretsen min visste at jeg var skeptisk til innvandring. Jeg bestemte meg tidlig for å godta det ved å spille på selvironi, og med få unntak har jeg ikke opplevd problemer. Selv innvandrerne i vennegjengene jeg omgikk så ikke ut til å bry seg. Jeg har også hatt en del heftige, men siviliserte diskusjoner med folk langt ute på venstresiden, uten at det har hatt noen innflytelse på vennskapet vårt. En av dem sa til og med at jeg hadde forandret synet deres på Frp’ere.
   Jeg kommer kun på to tilfeller hvor jeg har mistet venner pga dette, og det endte med at de ble så hysteriske at de bokstavelig talt ristet og hylte meg opp i ansiktet, over ting som egentlig ikke var særlig kontroversielle. Selvsagt var begge to SVere.

 • erikb43

  Slutter meg til innlegget.

 • Furusk

  Neandertalere kaster stein enda i våre dager. Samme type idioter kaster stein på politiet. Og den svaksynte etterkommeren Joner kaster skitt på ordentlige folk som jobber og betaler skatt.
  Kassandra du er et lyspunkt i resett og i Fauske og særlig for FrP.
  Alle mine FrP venner jobber i staten og har høyere utdannelse som Bi og handelshøyskolen og stikker hull på den gamle myten om FrP velgeren. Den har aldri vært sann heller. Det er bare en påstand fra NRK og avisene.
  FrP er partiet for dem som tenker selv.
  Ap’ene har ideologer som tenker for dem. Og det fra sosialistenes gamlefar Karl Marx ideologi fra over 100 år siden. Nytenkning der er bannlyst og medfører eksklusjon.
  Så enkelt er det der.

 • Astraios

  Godt skrevet.

  Kjenner mange som ikke tør si åpent at de stemmer på Frp på grunn av media sin trakassering og hets mot regjeringspartiet.

  Det er ene og alene fordi media domineres av venstresiden.

 • Leif

  Veldig bra skrevet. Selv har jeg stemt FrP i 30 år. Også jeg er en utypisk FrP-velger; akademiker, bosatt på Oslo Vest.
  Hatet mot FrP er et stort samfunnsproblem i Norge, spesielt fordi det er basert kun på fordommer. Det domineres av båstenkning og induksjon, samt «guilty by association».

  Det er svært få mennesker jeg beundrer, men Carl. I. Hagen er en av dem. Han har stått støtt i stormen og hatet og motstanden og hånen i 40 år, og likevel sett sitt lille parti vokse til en maktfaktor i Norge. Utrolig flott og modig gjort!

  Hagen er hat-objekt nr. 1 i Norge, og får bare anerkjennelse blant sine velgere. Alle de andre forakter ham. Hvorfor det er slik, kan vel noen analytikere skrive om.

 • Skvatt

  Jau, hyll visdomen åt politikarane!

 • Skvatt

  Nei, slike forhufselege freppararar lyt berre verte møtte med orsky or alle. Dei stend jo for alt som er gale, køyrer sånn ofsleg privatbil og flymaskin med den globale uppvarminga det førar til, et altfor mykje utlandsk kjøt og drikk rusdrykk med dei helseproblema det gjev, og ynskjer ikkje å taka imot mest mogeleg floktningar åt landet slik at dei som jobbar på NAV hev nok å fylla arbeidsdagjen med. Nei, dei er ikkje berre fulle av di dei drikk, men fulle i all slag rasisme og islamofobi au, lyt eg berre nemne. Jau!

 • Orholmen

  Er selv uføretrygdet og FRP velger,det er såkalte venner som lurer på om jeg er riktig vel bevart? Er det sier hele min familie, så da så. Stem FRP og bli med å bygg landet opp igjen etter sosialistenes intoleranse og økonomiske falitt.

  • Furusk

   Bygge landet opp igjen. Godt poeng.

 • joh6565

  Jeg vokste opp i et arbeiderpartihjem. Min far var alltid sint på Gro som hadde ødelagt partiet. Nå er både moren og faren min døde og AP har mistet to velgere. Jeg jobbet i staten og stemte AP. Men i 2013 var det slutt, jeg kommer aldri til å stemme AP eller venstresiden igjen, der forsvant den tredje stemmen.

 • Ingolf Nilssen

  Nå er det kommet et nytt parti som ytrer seg. De ble møtt med dette på valgstand i høst:

  «– Han slo meg veldig kraftig i brystet mens han sa «ditt jævla svin», forteller lederen for det ferske partiet til NRK.
  Lysglimt Johansen sier han oppfattet angrepet som dramatisk, selv om han er «en stor gutt, som tåler et slag».
  – Men at vi ikke kan stå her og føre vårt budskap på en sivilisert måte – ​ det er problematisk. Man blir jo skremt.
  Den ukjente mannen la på sprang før politiet kom.»

  https://www.nrk.no/norge/alliansen-leder-angrepet-pa-valgstand-1.13639695

  Men at Islam står frem med sin politikk, styrer dette landet kun med å være tilstede, det forsvares av myndighetene. Du verden hvis en imam på stand med Islam hadde blitt utsatt for det samme. Landet hadde stått i brann..

 • Rune A. Madsen

  Jeg er også fra Sulis!! Og jeg har akkurat samme erfaring. Masse venner forsvant da jeg begynte å snakke om politikk. Heldigvis har jeg fått mange nye!

  • Så du stemmene ved valget i år fra Sulis? FrP nr 2 største, det var veldig artig!

 • Nattuglen

  Venstres tidligere leder Lars Sponheim fikk så vondt i menneskesynet sitt hver gang en FrP-er kom i nærheten at han satset på å vinne valget i 2009 ved å æreskjelle Carl I. Hagen og Siv Jensen. Det gikk strake veien ned under sperregrensen og Sponheim meldte sin avgang som partileder. Hans sjikanering av FrP-erne var til tider så ille at han burde egentlig vært tiltalt for hatefulle ytringer. Dessverre har politikere immunitet.

 • Stokke123

  Flott innlegg. Jeg var tidligere Høyre-politiker. Har nå skiftet beite – til Frp. Hvorfor? Jo – fordi Frp er klare i talen- jeg vet hvor de står, jeg vet hva de mener, jeg vet at de også tar sjansen på færre stemmer fordi de står på sitt. Ikke enig i alt, men de er absolutt blitt mitt parti. Mye i Høyre som var bra også – særlig formålsparagrafen og verdigrunnlaget. Men – Høyre er for milde – de tenker for langsomt. Så jeg heier på Frp!

 • Scott Johansen

  Vi var i et selskap på lørdag, og hun ene som var tilstedet og som jobber i Arbeidstilsynet innrømmet at hun var FrP velger. Et valg hun mest sannsynlig ikke snakker høyt om på jobb…da det kan få konsekvenser…

 • Scott Johansen

  En meget godt kommentar Edvin.

 • Bjørn Nistad

  Takk for en god kommentar.

 • Astraios

  Selvsagt skal et ansvarlig regjeringsparti som Frp, med finansminister og samferdselsminister, slippe å bli utsatt for hets og hat fra sine politiske og ideologiske motstandere.

  Derfor må det ryddes opp i media, eksempelvis i NRK som mener at brunskvetting mot Frp er «humor» – og ikke mobbing og trakassering.

  Og det er all grunn til å gå rekrutteringsprosessen i media (også NRK) i sømmene – for å sjekke om det i praksis er «yrkesforbud» i redaksjonene mot kolleger fra Høyre og Frp.

 • Pål Morten Lein

  Takker for dette utrolig gode innlegget…..du er en modig og voksen dame….vi trenger slike som deg…..stå på.