Illustrasjonsbilde. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

I går skrev Resett om en såkalt faktasjekk som nysatsingen Faktisk.no hadde gjort av en uttalelse fra Mazyar Keshvari i Frp, om økt kriminalitet på Tøyen i Oslo. Faktisk.no trakk også inn den generelle kriminalitetsutviklingen, som de mente hadde gått ned. Resett kunne imidlertid vise hvordan den offisielle statistikken tegner et helt annet bilde enn det politiet og folk flest opplever. Kriminaliteten i Norge øker.

Men det er ikke første gang arbeidsmetodene til Faktisk.no er tvilsomme. Resett har snakket med nevnte Mazyar Keshvari, hvis etterrettelighet ble forsøkt av Faktisk.no undergravd i dette tilfellet.

– Faktisk.no har et mønster i deres tilnærmelse om at de må lete etter og finne feil, sier Keskvari.

annonse

– Dette har jeg opplevd begge gangene jeg har vært i kontakt med dem og det kan jeg dokumentere. Første gang så fikk de dokumentasjon på at det jeg hadde sagt i en debatt var helt riktig. Så da ville de sjekke noe annet etter to dager. Jeg hadde sagt at halvparten av de enslige mindreårige asylsøkerne som kommer til Europa, ikke EU, kom til Sverige og Norge. Og da fikk jeg delvis feil. Det er kun den delen de la ut på sin YouTube-side, ikke det jeg hadde helt rett på.

Faktisk.no søkte opprinnelig Keshvari for å få dokumentert påstanden hans om at utfordringene med barnefattigdom, kriminalitet og uroligheter har økt på tross for at det er brukt 141 millioner kroner på områdeløft, men endte kun opp med å granske påstandene knyttet til kriminaliteten.

– Denne gangen spurte de om et sitat der jeg påpeker, slik flere medier også har gjort, at utfordringene har økt etter Tøyen-satsingen der kommunen har brukt 141 millioner kroner. Etter å ha sendt dem hva jeg refererte til, så ville de ikke ta med det som gikk på barnefattigdom. Og det er mildt sagt underlig da områdesatsninger skal bidra til bedre levekår, sier Keshvari

Mazyar Keshvari sier til Resett at det for ham var viktig å påpeke at kriminaliteten øker på Tøyen til tross for områdeløft og kostbare satsninger. For omtrent to uker siden kunne NRK rapportere at kriminaliteten i Grønland politikrets økte med 34,7 prosent fra 2016 til 2017, i tillegg til at barnefattigdommen på Tøyen har økt.

annonse

– Plutselig så var det sånn at faktisk.no ikke sjekket flere påstander av gangen slik de gjorde forrige gang. De tok for seg bare en ting av gangen. Når man ser på saken de har laget og hvordan TV2 gjengir det på sin hjemmeside, får man inntrykk av at jeg har snakket om kriminalitet generelt og historisk. Konteksten det ble sagt i, det faktum at mediene selv har påpekt økte utfordringer med kriminalitet i de områdene det er snakk om er fraværende. Jeg vil oppfordre folk til å se hele intervjuet, høre i hvilken kontekst sitatet de har plukket ut kommer, og dernest avgjøre selv, avslutter FrP-politikeren.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon