Faktasjekktjenesten Faktisk.no, som VG, Dagbladet, NRK og TV 2 står bak, lanseres onsdag. Slik ser siden ut på tirsdag, dagen før lansering.

Tidligere denne uken tok den NRK, VG, Dagbladet og Fritt Ord finansierte 10 millioners satsningen Faktisk.no for seg en artikkel fra Resett med tittelen Innvandrerungdom banker opp og ydmyker etnisk norsk ungdom i Oslo-området.

Faktisk.no har intervjuet fire talspersoner for politiet og konkluderer med at Resetts påstand faller i en kategori de kaller «Faktisk delvis feil». Det er noe som får en oransje farge i kodingen til Faktisk.no. De høye dommere holdt tilbake straffesystemets strengeste straff, som er «Faktisk helt feil». Og da vanker det rød farge.

Vi er naturligvis beæret over at høyt gasjerte og skarpskodde journalister bruker sin tid på en så ubetydelig aktør som Resett. Men vi er litt skuffet over at Faktisk.no ikke faktasjekket det det vi skrev i artikkelen, men heller faktasjekket sin egen misforståelse av det vi skrev. Ja, det er verre enn som så, de så bort fra den viktigste opplysningen vi baserte oppslaget på. Den vi startet hele artikkelen med:

«Etter det Resett kjenner til har politiet i gjennomgangen av beslaglagte mobiltelefoner kommet over flere filmer som viser ydmykelser foretatt av innvandrerungdom mot etnisk norsk ungdom. En gjentagende form på dette er at de etniske norske guttene tvinges til å kysse skoene til innvandrerguttene. I noen tilfeller har de blitt sparket i ansiktet.»

Vi beskriver her «beslaglagte mobiltelefoner og filmer som viser ydmykelser foretatt av innvandrerungdom mot etnisk norsk ungdom.» I lesningen av Faktisk.no sin «dom» mot Resett stusser vi imidlertid på at ingen av de offisielle talspersonene til politiet uttaler seg om de har kjennskap til noe slikt. Hvordan kan man da konkludere med at vi tar feil i påstanden, hvis de ikke har noen kilder som motsier det?

Vi sender derfor epost til Faktisk.no hvor vi spør «Har Faktisk.no forelagt disse opplysningene for noen av sine politikilder? Har noen i politiet sett disse videoene? Var det en del av undersøkelsene dere gjorde? Og hva har i så fall politiet svart?»

Svaret vi får fra Faktisk.no redaktør Kristoffer Egeberg var som følger:

At det er funnet slike videoer, om det har vært ydmykelser og hvor alvorlig volden har vært, er ikke et sentralt tema i faktasjekken. Vi skriver at volden er et alvorlig problem. Faktasjekken handler om Resett har rett når dere tegner konfliktlinjene slik dere gjør. Er dette «innvandrerungdom» mot «etnisk norsk ungdom»? Fem åpne politikilder sier at det er blandete grupper på begge sider i disse konfliktene.

Hovedopplysningen i Resetts artikkel er altså ikke et «sentralt tema i faktasjekken,» skriver Egeberg. Det var da vel merkelig. Men hva er det så Faktisk.no har sjekket?

I artikkelen vår skrev vi også følgende: I løpet av de siste månedene har det tegnet seg et bilde av at innvandrerungdom fra Oslo øst reiser rundt på Østlandet i aktiv søken etter etnisk norsk ungdom som de kan jakte på, true og banke opp. Slåsskampen som tidligere i høst ble rapportert fra Kolbotn var nettopp en slik hendelse. En gjeng på 30 mørkhudede, maskerte ungdommer i alderen 14-17 som slo og sparket andre gutter helt umotivert.

Kolbotn er altså en hendelse vi knytter til det fenomenet som beskrives i overskriften, at dette dreier seg om konflikter med en etnisk dimensjon. Og Kolbotn-hendelsen avviser heller ikke politikilden til Faktisk.no at nettopp var et slikt tilfelle.

Men så skjer det noe i artikkelen vår som Faktisk.no bevisst eller ubevisst misforstår. For vi skriver at:

«På politiets interne logger kommer det stadig inn informasjon om masseslagsmål flere steder i Groruddalen og på Holmlia. Det brukes belter, kniver og andre slagvåpen.

For seks dager siden var 30 personer involverte i et slagsmål på Stovner. Politiet har grunn til tro at det har vært minst en kniv var i bruk i slagsmålet, og skrev på Twitter at de leter etter de involverte personene.

Lørdag kveld brøt det ut masseslagsmål mellom 20-30 ungdommer på perrongen på Oslo S. Ingen ble pågrepet, da de fleste var i alderen 14-17 år.

Operasjonsleder Vidar Pedersen i politiet forteller at de ble tipset om at noen hadde blitt sett med kniv, men politiet fant ingen kniv. Pedersen kan imidlertid fortelle at beltespenner er et populært våpen.

– Men å ta seg av beltet og bruke det som slagvåpen var populært. Beltespenner er ganske spisse og kan påføre ganske kraftige skader, sier han.

Som Resett tidligere har beskrevet er det også økning i ungdomsvolden i Asker. I svært få av tilfellene klarer politiet å pågripe eller straffe noen for slagsmålene og volden. Ungdommene fordufter. Og nettopp denne «straffefriheten» blir av enkelte tilkjent årsaken til at trenden er oppadgående. Det gir prestisje og status i et rått ungdomsmiljø å kunne utøve vold, dominans og macho holdninger.

Resett har bedt Oslo politidistrikt om en kommentar, men de har hittil ikke svart på forespørselen.»

 I disse passasjene på slutten av artikkelen påstår vi altså ikke at disse hendelsene er tilfeller av at «innvandrerungdommer banker opp og ydmyker etnisk norsk ungdom». Vi beskriver dem for å illustrere at volden generelt har økt den siste perioden, noe politiet selv bekrefter. At ikke all den volden er rettet mot etnisk norsk ungdom, er selvsagt for alle som har noen erfaring med det multikulturelle Oslo. Men det er altså at alle disse hendelsene skulle være rettet mot etnisk norsk ungdom, som Faktisk.no har faktasjekket.

De har ringt rundt til politiet og spurt om de generelle hendelsene vi beskrev var rettet mot etnisk norsk ungdom, og når politiet ikke kunne bekrefte eller endog avviste det, konkluderte Faktisk.no med at Resett tok «Faktisk delvis feil». Men det var Faktisk.no som diktet opp en påstand (som vi aldri hadde påstått) og så faktasjekket de sin egen misforståelse (!).

Mer tull og forvekslinger

Og det stopper ikke der. Faktisk.no påstår at «Hovedinnholdet i saken er at dette [jakten på etnisk norsk ungdom] skjer ved at gjenger med innvandrerungdom oppsøker norsk ungdom for å banke dem opp.» Faktisk.no skriver «gjenger», men Resett har aldri brukt ordet «gjenger» i forbindelse med jakten på etnisk norsk ungdom. Og dette kan kanskje være en spissfindighet for mange, men en av politifolkene som de intervjuer, bruker nettopp den definisjonen på «gjenger» til å tilbakevise den påstanden fra Resett som han blir fremlagt.

John-Erik Veseth som leder forebyggende enhet i Øst politidistrikt Follo sier til Faktisk.no at «vi vil ikke kalle dette for gjenger, men for større grupper av ungdom. «Gjenger» er mer organisert.» 

Greit nok. Men altså, Resett hadde heller ikke kalt de jaktende innvandrerungdommene for «gjenger». Det var om masseslagsmålene vi kalte det gjenger, men dette har Faktisk.no blandet sammen.

Det er lov å gjøre feil, også for Faktisk.no. Hele oppsettet med disse «faktasjekkerne» fra etablissementets rekker smakte litt av en kombinasjon av desperasjon og arroganse fra da det ble lansert med brask og bram før sommeren. Og begge disse tendensene kom til uttrykk i faktasjekken av Resett. I kombinasjon blir det «Faktisk temmelig håpløst».