OSLO 20000418: Vinner av Sproing-prisen, Karine Haaland. Foto: Morten Holm / SCANPIX
annonse
annonse

Den siste tiden har sensuren på sosiale medier som Facebook, Twitter vært tiltagende. Vanlige folk opplever at de blir kastet ut og at det ikke finnes mekanismer som fastsetter hvilke konkrete uttalelser som fører til utkastelse.

Tidligere har vi omtalt at britiske myndigheter vil gi sosiale plattformer som Twitter og Facebook ansvar som publikasjoner, noe som betyr at plattformene vil måtte sensurere mer for å unngå bøter. Her i Norge har personer som Shurika Hansen og Jeanette Etnestad blitt utestengt fra Facebook på grunn av religionskritikk. Nå er også Karine Haaland utestengt fra den sosiale plattformen, etter at hun skrev et innlegg om flerkultur og islam.

Haaland er illustratør, animatør og serietegner. Hun er ikke fremmed for å bli møtt med motvilje på grunn av sitt politiske ståsted. Tidligere i høst fortalte hun Minerva om tidligere venner som vendte henne ryggen og kun tok kontakt med henne for å “brunbeise” henne, etter at hun begynte å være åpen om sin støtte til FrP.

annonse

Nå er Haaland utestengt fra Facebook, etter at hun la ut et innlegg om det flerkulturelle Norge. I Innlegget skriver Haaland blant annet:

“Det norske mangfoldet er ikke noe som kom i går, med venstresidens multikulturelle hvitløksfolkedans i en gummibåt over Middelhavet. Det norske mangfoldet har alltid vært her”.

Resett har fått tilgang på innlegget og det er ingenting åpenbart krenkende eller fornærmende såvidt undertegnede kan se. Haaland presiserer at utestengelsen kun er basert på masserapportering.

annonse

-Det som skjer, er at noen går sammen om å masserapportere inn slike ting. Jeg postet en sak som handlet om at Norge lenge har vært flerkulturelt, og der jeg kritiserer venstresiden og islam for å gjøre det vanskeligere å lykkes med flerkulturen, sier hun.

Sensur basert på publikums føleri

Karine Haaland peker på at de sosiale mediene sensurerer innlegg kun basert på brukeres rapportering, og at de således kun baserer seg på vanlige brukeres følelser. Sensurfunksjonen misbrukes, mener hun.

– Begrunnelsen er visstnok at det skal være hets av rase eller religion. Men det er ingen som leser disse innleggene. De blir kun slettet fordi det er blitt rapportert en masse. Sensuren på Facebook er ikke som reell, redaktørstyrt sensur. I stedet har de en sensur som lett lar seg misbruke av publikum, nærmest anarkisk. De overlater sensurfunksjonen til publikum.

Haaland peker på at det i hovedsak dreier seg om at noen ikke ser ut til å tåle meningsytringer de ikke er enige i.

– Jeg fikk mange likes på innlegget, og etterhvert var det sikkert noen som fikk for seg at dette var på kanten. Så organiserer disse seg og rapporterer. Dette er mennesker som går sammen om å fjerne ting de ikke liker eller er uenige med. Og der havner altså redaktøransvaret.

“Så når rapporten stiller sitt spørsmål: “Er du positiv til innvandring!?” svarer du kanskje ja. På spørsmålet om innvandring. For du er kanskje innvandrer selv. Eller har ektefelle eller kollegaer, foreldre, slektninger, naboer, venner, barndomskamerater som har innvandret til Norge.Fra Thailand. Polen. Fillippinene. Chile. Brasil. Vietnam. Og alle de andre nasjonalitetene som ingen gidder å ofre sendetid på. Katolikk. Buddhist eller sikh. Eller noen av de andre religionene som ikke teller i den nye multikulturen”.

Dette skriver Haaland i Facebook-innlegget som fikk henne utestengt fra Facebook.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon