Illustrasjonsfoto: Torstein Bøe / NTB scanpix
annonse
annonse

I regjeringsplattformen har de åpnet for at bistand kan brukes mot land som nekter å ta i mot retur av egne borgere. Det er et problem at mange ikke vil reise etter avslag på asylsøknad og at hjemlandet ikke vil ta dem tilbake. Men nå skal bistand tas i bruk som et virkemiddel.

Redd Barna er en del av Asylpolitisk forum, en sammenslutning av organisasjoner slik som Folkehjelpen. De var kritiske til at Sylvi Listhaug reiste til Afrika for å finne løsninger på folkevandringen. Forumet består også av NOAS, de som bruker Kristoffer Joner som pekefinger mot Syliv Listhaug og Antirasistisk senter, der lederen Rune Berglund Steen uttaler seg slik:

– Ettertiden kommer til å huske tilbake på vår tids asylpolitikk som inhuman. At vår ambisjon skal være å ta imot færrest mulig til Norge i en periode der folk drukner nesten daglig, kommer til å bli stående igjen. Dette er ikke vår Nansen-periode. Det er vår Listhaug-periode.

annonse

Irene Dotterud-Flaa i Redd Barna sier om regjeringsplattformen til Bistandsaktuelt:

– Når bistand kobles sammen med retur-avtaler blir det både dårligere og dyrere bistand.

Hun er utviklingspolitisk seniorrådgiver i Redd Barna og forklarer hvorfor hun er kritisk til dette:

annonse

– Å bruke norsk bistand som forhandlingskort for å få på plass returavtaler vil nødvendigvis føre til at innvandringspolitiske hensyn legger føringer for bistanden. Dette er så langt fra samstemt politikk for utvikling som vi kan komme.

Redd Barna kommer ikke med noe alternative løsninger, de er bare negative og dømmer alt nord og ned. De er ikke engang villige til å diskutere at det er et problem. Det er for mange grunnløse asylsøkere som nekter å reise hjem frivillig og deres hjemland nekter å ta dem i mot hvis de returneres ved tvang.

Det sitter det 350 etiopiere på norske asylmottak som nekter å reise hjem og myndighetene der nede nekter å ta dem imot hvis returen foregår ved tvang. De samme myndighetene mottok 450 millioner kroner i bistand i 2016.

Er det slik at vi skal være medmenneskelige og dele ut våre penger, mens mottakerne kan møte oss med en kald skulder hvis vi har et problem? Er det i Redd Barnas interesse at hele asylinstituttet uthules, ved at folk som ikke har behov for beskyttelse tar plassen for de som virkelig trenger det?

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon