Vollsmose, Danmark 20101026. Udansk: At alle parabolantennene rettes bort fra danske nyhetssendinger og ut mot fjernere trakter, er en av grunnene til at gettoene ikke egentlig er en del av det danske samfunnet, ifølge Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. Foto: Kristin Norli / Scanpix
Del saken
 • 94
 •  
 •  
 •  
 •  

Flere steder i Danmark er preget av ghettoer, skriver DR. Ghettoer er innvandrerdominerte områder med parallellsamfunn, der få eller ingen snakker dansk, der egne (religiøse) regler råder og samfunnet er kjønnsdelt. 

Den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen (V) varslet i sin nyttårstale 1. januar i år om en fullstendig avvikling av disse ghettoområdene. Han nevnte spesifikt at regjeringens kommende utspill mot parallellsamfunn skal være med på å sikre at ingen barn begynner i skolen uten å kunne skikkelig dansk:Ikke-vestlige elever som ikke forstår dansk språk

21Søndag (DR) sendte ut en spørreundersøkelse til rektorene på 278 grunnskoler for å undersøke mer om de tospråklige barnas språkkunnskaper. Undersøkelsen ble kun sendt til grunnskoler i kommuner som har ett eller flere boligområder som finnes på regjeringens seneste ghettoliste.

70 rektorer besvarte undersøkelsen, og 29 av disse opplyste at de i løpet av de siste to år har opplevd å ha ikke-vestlige elever, som er født i Danmark, og som ved skolestart ikke har kunnet nok dansk til å følge med i undervisningen. Rektorene opplyste at de derfor må ha ekstra språkundervisning for disse elevene og at de må la noen av dem gå i mottakerklasser for flyktningbarn.

– Vi har eksempler på elever som har ikke kan forstå en beskjed, og som nesten ikke kan noe dansk når de begynner på skolen, sier René Nielsen, rektor på Fadumos skole. Skolen ligger i boligområdet Ringparken, som har knapt 2000 beboere, hvorav mer enn halvparten er innvandrere eller etterkommere med ikke-vestlig opprinnelse. Boligområdet står på regjeringens ghettoliste.

Nielsen mener at den manglende kunnskapen om dansk språk gjør det vanskelig for barna å kommunisere med jevnaldrende. De opplever ikke seg selv som en del av et fellesskap, de har små konflikter med hverandre fordi de ikke forstår den hverdagen de er i, sier han.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) ser rektorenes tilbakemeldinger om manglende språkkunnskaper blant noen av de tospråklige elevene som et tydelig tegn på at det finnes parallellsamfunn i Danmark, som ikke har noen egentlig kontakt med resten av landet.
Hun vil ikke gå inn på detaljene i utspillet fra regjeringen mot parallellsamfunn.

– Det er viktig for meg å si at vi blir nødt til å ha et stilskifte nå, hvor vi sier til noen migrantforeldre at staten ikke kan løse alt for borgerne som kommer hit med en annen bakgrunn. Foreldrene har rett og slett en oppgave, som vi forventer at de tar ansvar for, sier Riisager.


I sin egen verden

Ifølge en analyse fra den danske regjeringen lever 28.000 familier i Danmark i parallellsamfunn, melder Jyllandsposten. Disse familiene lever isolerte i grupper av ikke-vestlige innvandrere i boligområder, hvor få går på jobb, hvor det ikke snakkes dansk og hvor man på fritiden kun møter andre personer av utenlandsk opprinnelse. Antallet familier tilsvarer 74.000 personer.

– Det er et stort problem at det er så mange som både fysisk og mentalt lever atskilt fra det danske samfunnet, sier økonomi- og innenriksminister Simon Emil Ammitzøll-Bille (LA)

– Det er viktig at vi bevarer den gjensidige tilliten i det danske samfunnet, at vi ikke har grupper som lever separat,  med arbeidsløshet og kriminalitet til følge.
Ammitzbøll-Bille står i spissen for å utarbeide regjeringens kommende utspill til et oppgjør med parallellsamfunnene.

Ghettoplanen er ikke den første i rekken, det har vært seks utspill mot parallellsamfunn fra regjeringens side, siden 1994. Men dette skal ikke kun være et nummer til i rekken, sier Ammitzbøll-Bille.

– Vi er nødt til å gripe inn med en rekke initiativer. Det vil få alvorlige konsekvenser hvis politikerne ikke løser problemene. Ikke bare vil regningen for de danske skattebetalerne bli større, men det danske tillitssamfunnet risikerer å bli satt under press, fordi det finnes folk som ikke er en del av fellesskapet.

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 94
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]