Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen da han presenterte forslaget «Et Danmark uten parallellsamfunn – ingen gettoer i 2030». Foto: Martin Sylvest / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Det koster å gå ut av det indre marked, advarer Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen etter møtet med sin britiske kollega Theresa May.

Den britiske statsministeren var mandag på lynvisitt til København og Stockholm for å diskutere brexit med Løkke og Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Etter møtet i København tok Løkke til orde for en framtidig handelsavtale mellom EU og Storbritannia som ligger så tett som mulig opptil det som er situasjonen i dag.

– Vi ønsker et så tett framtidig forhold som mulig, sa Løkke da han møtte pressen sammen med May.

Prislapp

Ifølge ham er det likevel klart at brexit vil koste. Det skyldes de røde linjene Storbritannia har tegnet opp. Storbritannia legger opp til å forlate både tollunionen og det indre marked.

Det vil ubønnhørlig føre til mer byråkrati, ifølge Løkke.

– Vi må være realistiske, sa han.

– Vi må innse at det blir endringer. Det har en prislapp å gå ut av det indre marked, og det er ikke bare en britisk prislapp. Det er også en dansk prislapp.

Samtidig må det være balanse mellom rettigheter og plikter i avtalen, understreker den danske statsministeren.

– Det er altfor tidlig å snakke om kompromisser, og dette handler ikke om å være hard eller myk. Det handler om å være rettferdig og realistisk, sa han.

Høye ambisjoner

May viste til at hennes ønske er en handelsavtale som er bredere og dypere enn noen avtale EU har i dag.

Selv gikk May inn for fortsatt EU-medlemskap i folkeavstemningen i 2016. Men nå som neiflertallet er et faktum, handler det ifølge henne om å gjøre det beste ut av situasjonen.

– Det britiske folk har avsagt sin dom. Folket ønsker å forlate EU. Jeg mener vi nå alle bør trekke sammen for å få på plass en god brexitavtale for Storbritannia. Og jeg mener en avtale som er god for Storbritannia, også vil være god for de gjenværende 27 medlemslandene i EU, sa May.

Innad i EU er Danmark og Sverige blant dem som har gått lengst i å argumentere for en så god avtale som mulig etter brexit.

De 27 gjenværende medlemslandene har likevel vært samstemte om at britene ikke kan få like god markedstilgang som de ville hatt som medlemsland.

Diskuterte Salisbury

May og Løkke diskuterte også hendelsen i Salisbury, der den russiske eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia ble angrepet med nervegift av typen Novitsjok.

Danmark står ved Storbritannia, forsikret Løkke.

– Jeg er glad for at verdenssamfunnet har sendt et sterkt signal til Russland om at slike hendelser ikke kan tolereres, sa han.

May sto fast ved Storbritannias konklusjon om at det ikke finnes noen annen troverdig forklaring enn at Russland er ansvarlig for angrepet. Ifølge henne er Russland det eneste landet i verden som har «evne, forsett og motiv» til å gjennomføre et slikt angrep.

Russland nekter på sin side for å ha hatt noe med hendelsen i Salisbury å gjøre.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]