Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

På onsdag sendte Kulturdepartementet ut på høring et forslag til ny lov om redaksjonell uavhengighet og ansvar i såkalt «redaktørstyrte journalistiske medier.» Vi antar Resett strengt tatt inngår i den kategorien, selv om vi har det fra kulturminister Trine Skei Grande selv at Resett «ikke er et seriøst medium». 

Departementet skriver i en pressemelding at «Forslaget innebærer en modernisering og samling av særreglene om rettslig ansvar for innhold i mediene, blant annet det strafferettslige redaktøransvaret. Loven er teknologinøytral, og skal gjelde for redaktørstyrte medier som driver regelmessig journalistisk produksjon og formidling av nyheter, aktualitetsstoff og samfunnsdebatt til allmennheten.»

Hovedmålet med forslaget er å styrke de redaktørstyrte journalistiske medienes rolle som garantister for en åpen og opplyst offentlig samtale, heter det.

Også kulturministeren selv uttaler seg:

– Sterke og uavhengige redaksjonelle medier er den beste medisinen mot «falske nyheter», hatefulle ytringer og andre utfordringer på ytringsfrihetsområdet. Vi må sørge for at vi også i framtida har tilgang til journalistikk med den troverdigheten, tilliten og kvaliteten som kjennetegner de redaksjonelle mediene. En ny medieansvarslov vil skape insentiver til fortsatt seriøs ledelse og kontroll av mediene, basert på etiske normer og prinsipper.

Kommentar:

Trine Skei Grandes uttalelser om hva som er «falske nyheter» slår vel enhver opplyst borger i dette landet som temmelig underlig etter at hun selv har vært ansvarlig for å spre falske nyheter for bare noen uker siden om 17-åringen hun hadde sex med i en åker i 2008. Som også VG har dokumentert forsøkte Trine Skei Grande selv og gjennom sine presserådgivere å påvirke den «redaktørstyrte» pressen til ikke å skrive om en sak som dreide seg om henne selv. Og i den saken var det nettopp det mediet hun selv påstår er useriøst – nemlig Resett – som drev sakens fakta frem.

Trine Skei Grande sitter så åpenbart i glasshus når det gjelder mediene, og om hva som er sant og falskt, samt også om «etiske normer og prinsipper» at vi vel knapt har hatt et liknende tilfelle av hykleri på lang tid. Og ingen av disse paradoksene og ironiene er det noen av de andre mediene som har påpekt etter at Kulturdepartementet kom med sitt varsel om høringsuttalelse i går.

De øvrige medienes journalister sitter som tafatte avskrivere av den versjonen Kulturdepartementets «øverste leder» ønsker fremstilt. Men nå er det selvfølgelig også slik at det er departementet som avgjør hvor mye av skattebetalerne midler som skal skyfles over i lommene på de «seriøse» mediene i Norge.

Disse etablerte «gamlemediene» har verken uavhengighet eller troverdig. Ja, måten de unngår å rapportere kritisk om Skei Grandes habilitet i mediesaker er et trist skue.

Varsku

Resett har ennå ikke fått lest hele utkastet til ny medieansvarslov som er på høring. Vi registrere også at vi ikke er på Kulturdepartementets lange liste over høringsinstanser. Vi regner med at dette er en inkurie fra departementets side og at Resett blir inkludert ved neste korsvei.. Men alle borgere i Norge har mulighet til å komme med høringssvar likevel.

Det er spesielt ett punkt i det som varsles fra departementet som nok bør følges opp, og hvor vi også oppfordrer Resetts beryktede «kommentarfelt» til å engasjere seg, kanskje endog med egne høringsinnspill. For i pressemeldingen står det:

«Det er i dag uklart hvilke forpliktelser og hvilket ansvar redaktøren har for innhold som publiseres av brukerne selv, i kommentarfelt osv, i elektroniske medier. Spørsmålet er rettslig komplisert, omdiskutert både i Norge og utlandet, og internasjonale forpliktelser legger føringer på norsk rett. Kulturdepartementet foreslår en bestemmelse som klargjør hva redaktøren må gjøre for å unngå rettslig ansvar. I tillegg foreslås enkelte plikter som skal bidra til å bygge opp under de presseetiske reglene som gjelder på området.»

– Jeg mener forslaget vil bidra til å klargjøre rettssituasjonen uten å legge uheldige begrensninger på den åpne debatten og brukerdeltakelsen i redaktørstyrte medier, sier Grande.

Akkurat

Og dette kommer fra en minister som er kjent for å ringe rundt og konfrontere folk som skriver i kommentarfeltet om henne selv, og som instruerte sitt eget landsmøte i april i år om ikke å kommentere til pressen på ethvert spørsmål om hendelsen i 2008 og hennes egne løgner om den nå 27 år gamle mannen. Skei Grande har vel Norges dårligste resyme når det gjelder ønsket om åpenhet og frie, gravende og uavhengige medier, inkludert av den «sosiale» sorten.

Norge, anført av statsminister Erna Solberg, har dessverre utstyrt seg med en kulturminister som er en (farlig?) parodi. Og som med enhver parodi, vet man ikke om man skal le eller gråte.