ANC-leder Cyril Ramaphosa holder en tale til ANC om ekspropriasjonspolitikken i Johannsesburg, 19. mai, 2018. Foto: AFP/Gulshan Khan
annonse
annonse

NRKs nye korrespondent i Afrika heter fra høsten av Ida Titlestad Dahlback. Intern rekruttering. 33-åringen har vært i «the company» i 10 år allerede. NRKs utenrikssjef Knut Magnus Berge veit hva han får: –  Vi har ansatt en journalist vi visste var dyktig fra før, sier han til Bistandsaktuelt.

– Det er viktig for oss å ha et bredt nettverk av journalister med variasjon i alder, bakgrunn og kjønn. Vi har tro på Ida som en ung journalist med lang erfaring, sier Berge. Han nevner ikke variasjon i politisk oppfatning. Det er kanskje ikke så viktig?

Det framgår at hun som oppkjøring til jobben flyttet til Sør-Afrikas internasjonale boble Cape Town for to år siden, for å ta en master i internasjonale relasjoner ved universitetet. Nærmere bestemt handler oppgaven om «fremmedfrykt».

annonse

Ida ble utsatt for et brutalt ran i 2016 da hun var på besøk hos en venninne. Tre menn brøt seg inn i leiligheten: – De truet oss med kniv og tvang oss på gulvet. De bandt oss med tv-kabler og la putene på hodene våre. Jeg fikk et kjøkkenhåndkle stappet i munnen, forteller hun. Etter 20 minutter forsvant mennene med verdisakene. Ida mener å ha lært noe. Hun er blitt mindre naiv.

– For mange her er ran en del av hverdagen, og det er ikke nødvendigvis slik at de kommer på forsiden av en avis eller får den oppfølgingen jeg fikk. Jeg hadde familie og venner som støttet meg, og fikk tilbud om traumeterapi. Det gjorde at jeg fikk bearbeidet hendelsen, sier hun.

– Jeg tror arven fra apartheid fortsatt bidrar til å skape utfordringer og avstand mellom mennesker og grupper i landet. Under apartheid var man adskilt, og utviklet en frykt for dem som var annerledes enn seg selv. Derfor har samfunnet noen traumer som det er vanskelig å komme seg videre fra, fortsetter den kommende korrespondenten.

annonse

Arven fra apartheid? Apartheid ble avskaffet i 1994, for 24 år siden. Her hjemme begynner vi å gå lei av statsministre som etter ett år på taburetten fortsatt legger skylden for alle problemer på sin forgjenger. Men i Sør-Afrika har ANC ennå ikke ansvar for utviklingen? Siden mordraten har økt jevnt de siste fem år, er det kanskje slik at arven fra apartheid blir stadig verre med årene?

Master om fremmedfrykt. Arven fra apartheid. Nei, av en eller annen grunn tror jeg at verken Ida eller NRK har lært så mye. Jeg har ingen store forventninger til de kommende innslag fra Afrika.

Jeg tror ikke hun kommer til å interessere seg særlig for saker av typen vedtaket i Sør-Afrikas parlamentet nylig om at hvite bønders eiendom nå kan konfiskeres uten erstatning. Eller for de grusomme, klart rasistiske angrepene som de systematisk utsettes for, og som Maria Zähler her på Resett er en av de få i Norge som har våget å skrive åpent og ærlig om.

Eller for islamistenes blodige religionskrig mot kristne i Afrika.

NRK er en boble som svever fritt i rommet. Politisk innavl gjennom generasjoner forsterker ensrettingen, arrogansen, jeg aleine vite-holdningen. Og de skjønner det ikke. Det er 68-generasjonen som reproduserer seg sjøl og som aldri blir voksen, aldri innser at andre har gått videre. Som Helge Lurås skreiv sist uke: Hva i all verden skal vi med NRK i dag?

Gid de lenge, lenge streike må.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon