Skjermdump NRK
Del

Man kan lure på hva som skjer hos NRK om dagen. Til tross for at de vet at mange følger med på hvordan de vinkler stoff, og at noen av dem – som Resett – også rapporterer om det, legges det stadig ut manipulerte reportasjer.

annonse

Les for eksempel: NRK Dagsrevyen viglet opp til Listhaug-hat igjen og NRK forfalsket innslag for å sverte Sylvi

På mandag kunne vi rapportere om en oppdiktet konflikt som NRKs Gro Holm lagde om Melania og Donald Trump.

De prøver seg igjen

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

Senere på mandagen la NRK ut en video med «tekstplakater» som ble vist underveis. Tittelen var: «Her er bildene som har skapt sterke reaksjoner».

I et innslag på 1:06 minutter hvor det er lagt instrumentell, langsom musikk i bakgrunnen vises bilder av mennesker i oppholdssentrene (detention centers) drevet av amerikanske myndigheter.

Første plakat: «Siden april er rundt 2000 barn blitt plassert i egne leire etter ankomst til USA»

Andre plakat: «Myndighetene skiller foreldre og barn som kommer til Mexico-grensen for å søke asyl»

Tredje plakat: «Trump-administrasjonen sier dette er nødvendig for å få slutt på ulovlig innvandring»

annonse

Fjerde plakat: «Praksisen skaper sterke reaksjoner, og blir fordømt av menneskerettighetsaktivister over hele verden»

 

Feilaktig fremstilling fra NRK

På mandag kveld ble det holdt en pressekonferanse i Det hvite hus. Der orienterte ministeren for Homeland Security, Kirstjen M. Nielsen, for praksisen ved grensen. Hun kunne opplyse av 10 000 av de 12 000 mindreårige som var i sentrene hadde kommet som enslige, det vil si at de hadde reist uten foreldrene sine (ikke ulikt de enslige mindreårige som kommer til Europa).

annonse

Nielsen sa videre at mange av de mindreårige som kommer over grensen er sammen med voksne menneskesmuglere, og at når man ikke kan etablere et familiært forhold mellom barn og voksne, så er det vanlig praksis at man skiller barna fra menneskesmuglerne. Dette gjøres for å beskytte barna.

Hun påpekte også at det var vanlig i USA at barnevernet gikk inn og tok barn fra foreldre når det ble vurdert slik at foreldrene ikke ivaretok barnas interesser (Dette er også praksis i Norge). Hun presiserte også at barna ble behandlet humant av myndighetene. De får helsehjelp og undervisningstilbud, og myndighetene gjør det de kan for å finne slektninger eller fosterfamilier som kan ta vare på dem. Foreldrene fikk mulighet til å snakke med barna på telefon og VTC.

Også når foreldre blir arrestert for forbrytelser i USA, blir de skilt fra foreldrene, sa hun. Og å krysse grensen illegalt er et lovbrudd.

Minister Nielsen sa også at de familiene som ankom legale grensestasjoner i USA og søkte asyl, og som kunne dokumentere slektskap med barna, ikke ble skilt. De to tusen mindreårige som det her var snakk om og som NRK viser bilder av, kom imidlertid illegalt inn i USA utenom de offisielle grensepasseringene. Dette var farefulle og dødelige ruter, og hun stilte spørsmålstegn ved vurderingsevnen og omsorgen hos foreldre som utsatte barna sine for slike farer og belastninger.

De som utsettes for «atskillelse» var altså illegale innvandrere og ikke «asylsøkere» slik NRK beskriver dem. Asylsøkere i form av hele familier kan komme til de legale grensepasseringene mellom Mexico og USA, og gjør de det, blir de ikke skilt, understreket Nielsen.

Kommentar

Man skulle tro det var dramaavdelingen til NRK og ikke nyhetsavdelingen som hadde lagd den ett minutt lange videosnutten som skal «forklare» kontroversen som har oppstått i USA. Bruken av bakgrunnsmusikk er direkte utspekulert og har til hensikt å stille Trump-administrasjonen i et dårlig lys. Her skal seerne få empati med barna. Det er poenget med innslaget.

Plakat nummer to som NRK viser er direkte feil: «Myndighetene skiller foreldre og barn som kommer til Mexico-grensen for å søke asyl»

De familiene som kommer til grensen for å søke asyl blir IKKE skilt. Det er de som prøver å snike seg inn i USA utenom myndighetenes radar som blir skilt, fordi det å ta seg inn i USA ulovlig er en forbrytelse. Disse har ikke til hensikt å søke asyl. Deres plan er å oppholde seg illegalt i USA.

Videoen er altså direkte misvisende i tillegg til at den er manipulativ. Det er kun i ingressen til saken at det virker som en ekte journalist hos NRK har vært involvert. Der står det:

«President Donald Trumps administrasjon får skarp kritikk for «nulltoleransen» som har ført til at barn blir tatt med tvang fra foreldrene når de forsøker å ta seg ulovlig inn i USA.»

Poenget er nettopp dette: De har tatt seg ULOVLIG inn i USA.

Den ett minutt lange videoen på NRK Nyheter kan sees her:

annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører