Trine Eilertsen, fungerende sjsjefredaktør i Aftenposten. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Scanpix
Del

Resett publiserer 2. juli to artikler. Først en som viser at Aftenposten, gitt visse kriterier, har et oppsiktsvekkende stort leserbortfall de siste månedene. Fungerende sjefredaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen, har en annen fortolkningsmodell. Selv om det kan være noe i det Eilertsen endelig sier i sitt tilsvar til Resett om saken, så tipper jeg det er mørkere skyer over redaksjonsmøtene i Akersgata enn det er ute i sommer-Oslo om dagen.

annonse

At Aftenposten først svarer Resett når det passer dem er som forventet. Det er helt utrolig at Aftenposten påstår at de ikke er kontaktet om saken når de faktisk er kontaktet. Og ikke sier de unnskyld når de er tatt på fersken heller.

Men Aftenposten og andre medier må snart forstå at Resett ikke er en nyhetsformidler som sitter stille og venter på kjeks fra de stores bord. Resett har gang på gang vist seg som en aktiv og uredd aktør. Hvordan hadde det sett ut på resett.no om de i staben hadde hatt, om så bare 10 prosent, av det Aftenposten kan briske seg med av journalister? Enn si 10 prosent av Dagsavisens journaliststab (for guds skyld ikke den samme staben), avisen som har færre lesere, men som får over 35 millioner i årlig pressestøtte.

At Aftenposten lyver er vi vant til. Bare den siste måneden er de felt to ganger i PFU. (Serien Stuck og markedsføringen/journalistikken av showkampen Norge-Brasil). Den enkleste form for løgn er å utelate det man ikke vil snakke om. Det at fungerende sjefredaktør snakker mer som en forretningskvinne enn en journalist, når hun blir sitert, etter eget ønske, heller det enn et tilsvar som vil brenne på sjelen – tenk å ha skrevet et innlegg på Resett! Vel, det er interessant. Samtidig er det sikkert viktig for den synkende giganten å understreke at de borger for kvalitetsjournalistikk.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

«I vår forretningsmodell er det betalende abonnenter som er målestokken for suksess,» sier Eilertsen. Med andre ord så er visse lesere mer verdt enn andre lesere. Resett, Document og HRS har òg mange frivillige abonnenter. Hvor mange frivillige abonnenter kan Aftenposten skilte med? Uansett så er det naivt og tro at man kan basere seg på abonnementslesere i fremtiden. Ungdom vil ikke betale for nyheter. Det er en YouTube-generasjon. Først må du fortjene oppmerksomhet. Abonnementer kan sikkert være en del av en forretningsmodell, men den kommer ikke til å bli den endelige løsningen i fremtiden.

«Vi er svært fornøyd med abonnementsutviklingen og har snudd en negativ trend for opplaget. Leserne er innstilt på å betale for kvalitetsjournalistikk, noe som er svært gledelig,» siteres Eilertsen videre på Resett. Det gir sikkert en boost på de ovenfor nevnte redaksjonsmøtene at Aftenposten har et godt antall abonnementer. Men å tro at det skal redde tapte utgifter når det gjelder det dramatisk synkende opplaget, og det muligens like dramatisk synkende månedlige lesertallet på nett, har ikke hold i virkeligheten. Det er antall klikk som tiltrekker annonsører. Det burde medier vite i dag. Noen som også skriver på nettet, som ikke har noen utdannelse, hverken i å skrive eller noe annet, de kalles bloggere, vel noen av dem tjener mange ganger det en journalist tjener.

Det er i og for seg ærverdig av Aftenposten å sånn forsiktig foreslå å legge ned nettavisen sin, for bare å gi abonnementer tilgang. Lykke til med den forretningsmodellen! Da bør det være internasjonal forfatterkvalitet på hver eneste dyptloddende artikkel de skriver, samtidig som de er såpass tidløse at det ikke betyr noe å formidle hete nyheter. Og bloggere skal i hvert fall ikke få oppmerksomhet eller spalteplass i Aftenposten i fremtiden, om jeg tolker Eilertsen rett.

«Traffic estimate er en tjeneste som estimerer trafikk på nettsteder basert på browserdata. De inkluderer dermed ikke all trafikk. App-trafikk er for eksempel ikke med,» fortsetter Eilertsen i de sitatene Resett får lov til å publisere. Men hvor stor er den app-trafikken? Siden Eilertsen ikke tallfester den, er den neppe så stor at den løfter bildet noe særlig.

«Vi ser sjelden på månedlige unike brukere fordi tallene har så store feilkilder. Vi bruker daglige unike brukere når vi studerer trafikkdata.» Ja, og ifølge de kildene så har dere ikke mistet 20 prosent siden mars? Det hadde vært greit med litt informasjon. Jeg tipper daglige, ukentlige, månedlige og årlige data tilslutt peker i omtrent samme retning, selv om det selvsagt vil være variabler.

annonse

«En av årsakene til trafikkfallet er mange helligdager i mai og høyere nyhetstemperatur i mars (Listhaug avgang). Juni-tallet vårt er høyere enn mai-tallet vårt.» Når det gjelder type nyheter som blir publisert i helligdager, så er jo det midt i blinken for Aftenposten. Jeg lurer på; har Resett en egen liten fløy i lokalene sine hvor de som lager påskequiz, kryssord, kjendissladder og krim sitter og planlegger bilagene uten å måtte være involvert i den daglige mediestrømmen? Og hvor mye høyere var juni-tallene? På februar-nivå?

«Påstander om venstrevridning er vanskelige å kommentere når de ikke konkretiseres. Det som imidlertid er riktig, er at de nære båndene til Høyre ble brutt for flere tiår siden.» Når avisen fra 2009-13 hadde Hilde Haugsgjerd som sjefredaktør, tidligere medlem i RV, som nå kalles partiet Rødt, så er det ikke særlig kontroversielt å si at man ikke er høyreavis lenger. Haugsgjerd kom fra samme jobb i Dagsavisen (2001-2004), så det er ikke snakk om å bli blå på sine eldre dager. Aftenposten snudde 180 grader. Hvorfor ikke erkjenne det? Hvorfor ikke være stolt av det?

I hvert fall er det slik at vi som har lest en del i avisen de siste årene synes avisen er venstrevridd. Noen synes sikkert at det er et skjellsord. Men i seg selv er ikke det å være venstrevridd, høyrevridd, eller sentrumsplassert i en maurtue, bedre eller verre enn noe annet. Det er bare et perspektiv. Er det ikke?

Jeg skulle ønske at jeg kunne ha ønsket Aftenposten god bedring. Jeg leverte tross alt den en gang nokså ærverdige avisen på døren til abonnementer i mange år i tenårene. Nå håper nok Aftenposten at de får like mange abonnementer på nettet. Jeg tviler ekstremt sterkt på om det vil skje. Det er nye tider. Og man må skrive om det som faktisk skjer, slik Resett gjør. Slik Aftenposten lyver seg frem ønsker jeg den heller en god dag!

annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører