Antirasister må lære seg å være konsekvente. Det er rasisme å kalle nordmenn for blåøyde. Foto: Thomas Johansson / TT / NTB scanpix
Del saken
 • 206
 •  
 •  
 •  
 •  

Det er så mye hverdagsrasisme som går under radaren i disse dager. En skulle tro at antirasister sover i timen, og ei heller kan de gjort hjemmeleksa si? Nå betaler vi skjorta for å holde liv i slike som Antirasistisk senter, også ender vi opp med et regelrett slurv. Rune Berglund Steen burde ha fått trekk i ukelønna. Eksemplene er mange, og her er enda ett.

Cisco Security reklamerer i Teknisk Ukeblad med følgende tekst:

Den blåøyde nordmann – et lett mål for hackere

Skjermdump fra Teknisk Ukeblad.

Vi har i en lang årrekke blitt belært av at vi ikke skal snakke om hudfarge, med unntak av «hvite middelaldrende menn».

Definisjonsmakten hviler tungt på skuldrene til slike som Rune Berglund Steen, og ikke minst eksperter som Magnus Marsdal og Eivind Trædal. Men er de fremdeles på ferie? Etnisitet er mye mer enn hudfarge. Hva om jeg skriver «skeivøyde»? Da tenker folk at jeg er nedlatende overfor kinesere. Og det skal man ikke være.

Men hvorfor er det greit å bruke øyenfarge, men ikke hudfarge?

Afrikanere har ikke blå øyne, ei heller kinesere. Det er bare de med hvit hudfarge som har blå øyne. Blåøyd henspiller direkte på en bestemt etnisk gruppe. At de er dumme. Er ikke det stigmatiserende? Hvor er antirasistene? De har heller ikke reagert på at Diplom-is henger ut urfolk på søplekassene sine, men hylekoret var oppe med pekefingeren da Siv var utkledd som en indianer.

Men hva om jeg sier «blåøyd»? Ja da tenker du sikkert på en naiv, og en lettlurt person, en skikkelig tulling.

Skjermdump fra Teknisk Ukeblad

Leder av Antirasistisk senter Rune Berglund Steen fløy i flint da han så en mørk jente servere hvite mennesker, da tenkte han automatisk på sydstatene og slaveri. Enden på den visa var at annonsøren byttet bilde. Han hadde knapt fått sjansen til å senke skuldrene før han hoppet opp igjen, som et troll i en eske var han oppe med pekefingeren til Unge Høyre. De har visst en moroklump i sin stall, han hadde skrevet opp lista: bordell og kasino i sameland. Sløve som de er i Unge Høyre så skjønte de ikke spøken og forslaget kom opp til avstemning. Dette ble da selvfølgelig en viktig sak for gamlemedia og de fikk laget en rekke oppslag om at samer følte seg tråkka på. Dette toget kastet også Rune seg på. Selvfølgelig. Han uttalte følgende til NRK:

– Det er uheldig at spesielt Høyres ungdomsparti kom med en slik spøk.

Men er det «heldig» at Cisco stigmatiserer mange nordmenn etter fargen på øynene? Hvorfor reagerer ikke antirasistene? Trædal og Rune kom igjen da, dere gjorde som kjent et bra show på Dax 18.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 206
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected].no