Skjalg Fjellheim og Kjetil Rolness har funnet ut hvem syndebukken er i hatet mot Arbeiderpartiet. Foto: NTB scanpix.

Hva hadde Kjetil Rolness, Morgenbladet og Nordlys til felles forrige uke? Alle legger skylden på Resett for å skape netthatet mot Arbeiderpartiet.

Det startet med Lars Gule, som klistret Anders Behring Breiviks tankesett til Frp. Når Resett skrev om Lars Gules oppsiktsvekkende uttalelser, vendte han sinnet mot Resett.

I dagene som fulgte har flere andre fulgt Gules fotspor. En av de er Kjetil Rolness som diskrediterer Resett som nyhetsplattform fordi den slipper til folkets røst i kommentarfeltet.

– Dagens Ap sender innvandringspolitiske signaler i øst og vest. Men – å framstille partiet som arkitekten bak masseinnvandring og multikulturalisme, er grov historieforfalskning. Kobles den til anklagen om landssvik, blir den til giftig propaganda.

– Men det irrasjonelle agget mot Ap lever sitt eget liv, ikke bare i kommentarfeltene og i Facebook-grupper, men også redaksjonelt hos Document og Resett, nettsteder som foregir seg å være seriøse medier i sannhetens tjeneste, og leses av flere titusener, skriver Rolness.

– De som kommenterer er tapere med lav inntekt

Men flere ønsker å slenge seg på i kampen mot Resett. Politisk redaktør i avisen Nordlys, Skjalg Fjellheim, skriver at «hatet mot Arbeiderpartiet er farlig og irrasjonelt» og mener «Clinton-hatet» i USA kan sammenlignes med «Støre-hatet» i Norge.

– I USA kan Clinton-haterne gå til Donald Trump. I Norge har Ap-haterne foreløpig ingen Trump å gå til. I mellomtiden har nettstedene Resett og Document gitt dem et digitalt hjem, hvor de søker støtte for sine fordommer, uten motforestillinger. I stor grad handler dette om alarmisme, i tillegg til systematisk demonisering av innvandringsvennlige meningsmotstandere, med beskyldninger om landssvik og villet demontering av Norge, skriver han.

Resett blir også dratt frem på lederplass i Morgenbladet av redaksjonssekretær Sten Inge Jørgensen, som kaller nordmenn som ytrer seg kritisk til Arbeiderpartiet for «tapere» i 50-årene med lav inntekt.

– Aftenpostens analyse av et knippe hatmeldinger antyder at de hovedsakelig er menn med lav inntekt, og et alderssnitt rundt 50. Da er det nærliggende å tenke at vi har med «tapere» å gjøre, påstår Jørgensen.

– Grunnen til at «taperne» stikker seg ut kan like gjerne være at de formulerer seg grovere enn andre. Mer ressurssterke mennesker vet oftere å ordlegge seg slik at de ikke fanges opp av den radaren som er innstilt på å ta de drøyeste synderne. Noen av dem trenger ikke engang skrive selv, slik formuende mennesker skjøt penger inn i nettstedet Resett.

Syndebukken Resett

De voldsomme angrepene finnes også andre steder, blant annet i kommentarfelt og på Twitter av personer som har en forakt mot Resett. Som for eksempel Jarl Wåge som påstår at Resetts lesere synes trusler og hat-meldinger mot Utøya-ofre er greit. Påstander som han ikke har klart å dokumentere.

Daglig blir Resetts skribenter og Helge Lurås omtalt som rasister og satt i samme båt som Adolf Hitler på Twitter og Facebook. Lars Gule kan komme med avskyelige påstander om at Resetts redaktør har en «neo-fascistisk» agenda uten at verken Rolness eller Nordlys reagerer på det.

Men så lenge syndebukken heter Resett og det hates mot riktige personer, så er det kanskje greit?