Dansk Industri og det danske handelskammeret vil åpne opp for flere utenlandske arbeidstakere. «Dette er et spørsmål om velferdsstatens fremtid,» sier Brian Mikkelsen, administrerende direktør til Berlingske. De to organisasjonene ønsker seg høyt kvalifisert arbeidskraft, men støter på et problem som faktisk er relatert til de velferdsordningene de ønsker å beholde.
En undersøkelse fra Aarhus universitets Institutt for statsvitenskap, viser at høy økonomisk likestilling, som de nordiske velferdsstatene gir gjennom høye skatter og omfordeling, gjør landene mindre attraktivt for høyt spesialiserte og ettertraktete utlendinger, skriver avisen Alltinget.
Alltinget har fått Peter Nannestad, professor i statsvitenskap som spesialiserer seg på globalisering og velferdsstater, til å lese oppgaven, og hans dom over den danske innvandringspolitikken er uforsonlig: «Tallene indikerer at overføringspolitikken ikke virker. Alle land har en innvandringspolitikk for tredjelandsland, basert på behovet for utdannede innvandrere. Og likevel er det et klart bilde at de velutdannede velger å gå til land med høy inntektsspredning,» konstaterer han.
De statistiske funnene er basert på data fra 15 EU-land der vandringsmønster fra både vestlige og Øst-Europa så vel som ikke-vestlige land er undersøkt.
Universitetets avhandling er basert på tidligere studier foretatt av Nannestad alene, og han finner det bemerkelsesverdig at strengt rasjonelle økonomiske atferder, som han tidligere har funnet blant innvandrere innenfor EUs grenser, også gjelder for ikke-vestlig innvandring.
Ifølge professoren er det lettere å få høyt utdannede innvandrere integrert. De bidrar til en økning i menneskelig kapital, et konsept som fremhever verdien av blant annet menneskers kunnskap, erfaring og kreativitet, mener han. «Det løfter et etisk spørsmål om vi kan være klar over støvsuging av ikke-vestlige land for deres beste hoder, det er et åpent spørsmål,» sier Nannestad til Alltinget.
Dansk Folkepartis innvandringspolitiske talsmann, Martin Henriksen, innrømmer at det kan være positivt for næringslivet med høyt kvalifisert arbeidskraft. Men han tar likevel sterke forbehold: «Men ser vi nøye på hva som er rene nasjonale interesser, er det er bare naturlig at vi ønsker høyt kvalifiserte innvandrere og ikke lavkvalifiserte, fordi de vil risikere å koste. Og vi vet at i Danmark, hvor en stor andel innvandrere fra ikke-vestlige land er svært mange med lav utdannelse,» sier han.
– Det kan være perioder hvor det er viktig, men jeg tror til slutt vi kan ha kommet til den konklusjon at selv de dyktige innvandrerne, fordi de er blitt for mange, utgjør en økende bekymring i forhold til samholdet i landet vårt, bør begrenses, mener han.
Han viser til tall fra Danmarks Statistikk som dokumenterer at 24,4 prosent av Københavns befolkning består av ikke-vestlige innvandrere og etterkommere etter ikke-vestlige innvandrere.
– Økonomi er ikke den eneste vurderingen, slår han fast.