Illustrasjonsbilde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Antirasistisk Senter har skrevet en kronikk i Dagsavisen i samarbeid med den engasjerte antirasisten Sindre Bangstad. Der tar de et oppgjør med grunnlovens paragraf 100, loven om ytringsfrihet. De mener at ytringsfrihet øker faren for et totalitært samfunn og bruker nazi-Tyskland som eksempel.

Bakgrunnen for denne advarselen er at Arendalsuka tillot leder av Alliansen Hans Jørgen Lysglimt Johansen å delta. Og det selv etter pålegg fra ARS om å ekskludere han.

En kan vel trygt si at Lysglimt Johansen ikke er en utpreget A4-politiker. Han har mye på hjertet, og da er det en grei sak å finne noe her og der som man kan ta ut av kontekst. ARS har funnet frem til noe for å bevise at han er en farlig mann:

annonse

– På Twitter hadde tatt til orde for å skape «et inferno av raseri på linje med den franske revolusjonen». Dette omfatter å holde de «liberale politikere, pressefolk og aktører» som angivelig står bak det han karakteriserte som «landssvik» og et «statskupp» som skal ha ført til «masseinnvandring gjennomført uten folkets kontroll», «personlig ansvarlig» og endog «henge» dem, skriver de.

Selv hevder Lysglimt Johansen «Det er skrevet i et poetisk språk» og «ikke skal leses bokstavelig».

Men den forklaringen kjøper ikke ARS og Sindre Bangstad:

annonse

– Enhver med kunnskaper om faglitteraturen på fascisme vil imidlertid vite at retoriske grenseoverskridelser, «kunstneriske provokasjoner» og «lek med voldsretorikk» er en integrert del av fascismen før og nå.

Det er ikke bare Arendalsuka som blir kritisert, men også jurist og fagdirektør Anine Kierulf ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM).

Svaret de kommer med til henne er interessant, Resett har tidligere kommentert dette avhengighetsforholdet i artikkelen «Hvor mye tjener Antirasistisk Senter på å markedsføre nazister?»

– NIM velger også å gi dem som faktisk tar til motmæle mot fascisme og rasisme, ansvaret for å gi disse oppmerksomhet og eventuelt økende popularitet: «Ytringsfriheten har ikke automatisk forrang foran andre rettigheter», skriver Antirasistisk Senter og forklarer hvorfor: «Senere tids studier har avdekket påvisbare sammenhenger mellom den ytre høyresidens hatytringer og hatkriminalitet mot innvandrere og minoriteter.»

Antirasistisk senter «glemte» å nevne at voldelige antirasister ble arrestert da de kom til Arendal for å «konfrontere» Lysglimt Johansen.

Litt hatkriminalitet er vel greit det, så lenge det kommer fra ens egne.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon