Illustrasjonsfoto: Marjan Apostolovic/Shutterstock

Mange menn opplever at det er vanskelig å vite hvordan de skal forholde seg til kvinner. For noen menn har det gått så langt at de helt og holdent avstår fra kontakt med det motsatte kjønn. Andre finner hjelp og støtte hos eksperter, som forstår seg på dynamikken mellom de to kjønnene.

Zan Perrion er en av de som har gjort en karriere av å hjelpe menn med å finne tilbake til den maskuline energi kvinner flest lengter etter.

Han er opprinnelig fra Vancouver, Canada, men bor for tiden i Bucuresti, Romania, der han er forlovet med en rumensk arkitekt. I tillegg til å reise verden rundt for å coache menn, er han også forfatter, og har skrevet boken «The Alabaster Girl».

Foto: Privat

Resett møter Perrion for en samtale i herskapelige omgivelser i Gloucestershire, Storbritannia. Han forteller at vestlige menn er usikre på sin rolle i relasjon til kvinner.

– Jeg holder konferanser, taler og seminarer for å hjelpe menn med å forstå seg på forhold. Jeg går via mine egne kanaler, slik at jeg ikke er avhengige av de andres velvilje og nåde. Folk søker seg til meg rett og slett. Mange har lest min bok og kontakter meg etterpå, og slikt tjener jeg mesteparten av pengene mine. Jeg har talt for kvinnegrupper også, men jeg coacher ikke kvinner slik jeg coacher menn. Rett og slett fordi jeg ikke er en kvinne, sier Perrion.

Han slår fast at det ikke er likestilling vi har oppnådd i Vesten. I stedet prøver man å viske ut forskjellene mellom kjønnene.

– Vestlige menn er bekymrede, fordi de ikke lenger vet hva slags rolle de har. De kan ikke lære av sine fedre og bestefedre, fordi ting er helt annerledes i dag. Vi har ikke fått likestilling. I stedet har vi fått en form for påtvunget likhet mellom menn og kvinner, at forskjellene blir forsøkt utvisket, sier han, og fortsetter:

– Vi går nå glipp av skjønnheten ved det kvinnelige og mannlige. Dagens menn lengter etter ekte feminin eleganse, mens kvinnene lengter etter den maskuline mannen.

Norske menn er spesielt urolige for dette, skal vi tro Zan Perrion.

– Særlig skandinaviske menn sliter, jeg har møtt mange nordmenn som har ulike versjoner og perspektiver på dette samme problemet. Mitt inntrykk er at man i Skandinavia, som i Storbritannia og Tyskland, har en antagonistisk energi mellom menn og kvinner, og ingen ekte åpenhet. Som et resultat av det er det mange kvinner som spør etter de ekte mennene. Jeg finner det merkverdig at skandinaviske menn, etterkommerne av vikingene, er redde for å snakke med kvinner. Det er derfor jeg skal ha en konferanse for menn i København neste måned. Jeg har konferanse to ganger årlig. I fjor var vi i Praha og Las Vegas.

Perrion forteller at han ikke har opplevd å bli stemplet som mannssjåvinist, og har til og med snakket foran feministgrupper.

– De er skeptiske først, men så skjønner de fort at det jeg sier i grunn ikke er farlig. Jeg har aldri blitt stemplet som mannssjåvinist eller lignende. Jeg bryr meg uansett ikke om hva «skrikerne» sier. Jeg tror vi går glipp av skjønnheten ved relasjonen mellom kvinner og menn. Mange mennesker ser dette og har lyst til å forstå, og har ingen å gå til, sier han.

Perrion understreker at det ikke er kvinnenes feil at menn ikke vet hvordan de skal forholde seg til dem lenger.

– Den maskuline seksuelle naturen blir forsøkt banket ut av menn fra barnsben av. Menns eventyrlyst og initiativ blir demonisert. Om en mann viser disse sidene av seg for kvinner kan det ende opp med at han blir skadelidende. Det er ikke kvinners feil. Kvinner er ikke fienden, de er ikke onde. De er fanget i det samme nettet.

Noen menn imidlertid overbeviste om at kvinner er onde, og velger å avstå fra kontakt med dem. Fenomenet kalles MGTOW, som står for Men Going Their Own Way. Perrion kjenner til disse, og har hatt kontakt med menn som tidligere var tilhenger av filosofien, men som så dens mangler etter å ha lyttet til ham.

– Jeg ble invitert til å tale under et seminar i Miami, der alle talerne hadde mye negativt å si om kvinner og deres natur. Jeg holdt en helt annerledes tale, der jeg la vekt på det gode, med en vakker maskulin energi. Mange menn skrev til meg i etterkant, og var lettede over at de kunne slippe den mannssjåvinistiske filosofien MGTOW.

Perrion er heller ingen tilhenger av radikal feminisme.

– Dagens feminisme gjør kvinner en bjørnetjeneste. Kvinner som har andre meninger blir angrepet. Kvinner flest vil nok være likestilte, men de vil være det med utgangspunkt i sin feminine energi, i stedet for å være som menn. Kvinner blir dyttet mot maskuline, fordi hele verden domineres av det er det nødt til å være mer maskuline for å kunne lykkes, konstaterer datingcoachen.

Han mener videre at forpliktende forhold har mistet sin appell blant menn.

– Forpliktende forhold har fått en negativ type mistillit ved seg. Jeg skriver i min bok om forhold med skjønnhet, nysgjerrighet og lys, ikke kjedelig rutine. Det sies at menn er redde for å binde seg, men det finnes gode grunner til å anta at dette ikke stemmer, og at det i stedet er forholdene som har forandret seg såpass, at menn ikke lenger finner det attraktivt, sier Perrion

Han understreker imidlertid at han støtter likestilling, likhet for loven mellom menn og kvinner. Problemet oppstår når man forstyrrer den naturlige dynamikken mellom kjønnene, som gir oss den spenningen som gjør tilværelsen levende og spennende.

– Jeg mener at den feminismen vi hører om i mediene har gått for langt. Men det er ingenting galt med likestilling. Det er faktisk helt nødvendig. Men vi må kunne feire forskjellene. Det kvinnelige og  det mannlige er begge like viktige for å skape et samfunn. Spenningen mellom dem er avgjørende. Uten den elektrisiteten, den spenningen, så har vi ingen mystikk. Det blir flatt og stusselig, sier Perrion til slutt.

Perrion er også aktiv på YouTube, og har en rekke videoer på sin kanal om temaet maskulinitet, feminitet, dating og forhold.