Et FN-kjøretøy står parkert utenfor hotellet der medlemmer i Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) hadde møte, Damaskus, 18. april 2018. Foto: AFP / Louai Beshara
Del saken
 • 58
 •  
 •  

Ifølge en artikkel i Wall Street Journal, datert 9. september 2018, planlegger Assad-regimet å bruke klorgass mot opprørerne i slaget om Idlib. Artikkelen siterer anonyme kilder i den amerikanske regjeringen.

annonse

Informasjonen kommer i etterkant av et feilet internasjonalt forsøk på å overtale Syria, Iran og Russland om å ikke gå til en militær operasjon mot den siste gjenstående bastionen for anti-Assad styrker i den nå over syv år gamle borgerkrigen. Russiske og syriske luftangrep mot opprørsmål i Idlib-provinsen har intensifiert seg den siste uken.

Ifølge kilden skal Trump-administrasjon vurdere mulige militære operasjoner hvis det kjemiske angrepet finner sted, og hvordan de eventuelt kommer til å se ut – blant annet om russiske og iranske militære mål kommer til å bli angrepet.

Trump-administrasjonens nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, har tidligere sagt at bruken av kjemiske våpen i slaget om Idlib vil passere USAs «røde linje» og vil bli besvart med militære tiltak. Amerikanerne har tidligere angrepet mål i Syria som en respons på et angivelig kjemisk angrep fra Assad-regimet 7. april 2018 i Damaskus-forstaden Douma.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) klarte ikke å dokumentere påstandene om at det ble brukt kjemiske våpen den gang etter et uavhengig fact finding mission til Syria. I rapporten til OPCW datert 6. juli 2018, konkluderer organisasjonen med at det ikke ble funnet spor av sarin eller andre nervegasser i Douma.

Russland avviser amerikanske advarsler mot mulige militære tiltak og har tidligere advart mot at opprørere i Syria ønsker å bruke kjemiske våpen på sivile i en «falsk-flagg» operasjon i et forsøk på å utløse et amerikansk militært svar mot Assad-vennlige styrker. Amerikanske embetsmenn, på sin side, sier at det ikke finnes noen bevis på at syriske opprørere har kapasiteten eller evnen til å utføre slike kjemiske angrep.

Russiske og syriske luftangrep mot opprørsmål i Idlib-provinsen fortsatte for full styrke på søndag.


Del saken
 • 58
 •  
 •  
 •  
  58
  Shares
 • 58
 •  
 •  
annonse
Ønsker du å bidra til å holde Resett gående? Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Husk at du også hjelper Resett når du kjøper fra våre annonsører