Et FN-kjøretøy står parkert utenfor hotellet der medlemmer i Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) hadde møte, Damaskus, 18. april 2018. Foto: AFP / Louai Beshara

Ifølge en artikkel i Wall Street Journal, datert 9. september 2018, planlegger Assad-regimet å bruke klorgass mot opprørerne i slaget om Idlib. Artikkelen siterer anonyme kilder i den amerikanske regjeringen.

annonse

Informasjonen kommer i etterkant av et feilet internasjonalt forsøk på å overtale Syria, Iran og Russland om å ikke gå til en militær operasjon mot den siste gjenstående bastionen for anti-Assad styrker i den nå over syv år gamle borgerkrigen. Russiske og syriske luftangrep mot opprørsmål i Idlib-provinsen har intensifiert seg den siste uken.

Ifølge kilden skal Trump-administrasjon vurdere mulige militære operasjoner hvis det kjemiske angrepet finner sted, og hvordan de eventuelt kommer til å se ut – blant annet om russiske og iranske militære mål kommer til å bli angrepet.

Trump-administrasjonens nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, har tidligere sagt at bruken av kjemiske våpen i slaget om Idlib vil passere USAs «røde linje» og vil bli besvart med militære tiltak. Amerikanerne har tidligere angrepet mål i Syria som en respons på et angivelig kjemisk angrep fra Assad-regimet 7. april 2018 i Damaskus-forstaden Douma.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) klarte ikke å dokumentere påstandene om at det ble brukt kjemiske våpen den gang etter et uavhengig fact finding mission til Syria. I rapporten til OPCW datert 6. juli 2018, konkluderer organisasjonen med at det ikke ble funnet spor av sarin eller andre nervegasser i Douma.

Russland avviser amerikanske advarsler mot mulige militære tiltak og har tidligere advart mot at opprørere i Syria ønsker å bruke kjemiske våpen på sivile i en «falsk-flagg» operasjon i et forsøk på å utløse et amerikansk militært svar mot Assad-vennlige styrker. Amerikanske embetsmenn, på sin side, sier at det ikke finnes noen bevis på at syriske opprørere har kapasiteten eller evnen til å utføre slike kjemiske angrep.

Russiske og syriske luftangrep mot opprørsmål i Idlib-provinsen fortsatte for full styrke på søndag.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.