Flokkleder Harald Stanghelle forventer at alle skal følge samme bjelle. Foto: Tore Meek / NTB scanpix POOL
annonse
annonse

I sin begrunnelse for å avslå min medlemssøknad skriver Harald Stanghelle på vegne av Norsk Redaktørforening at en faktor var «formidling av tilbudet om et stort pengebeløp til et ønsket intervjuobjekt for at vedkommende skulle fortelle en ufordelaktig historie av privat karakter om en norsk politiker [min uthevelse].»

Og nettopp at Trine Skei Grandes sex med en 17-åring da hun selv var stortingsrepresentant og nestleder i partiet Venstre, samt at hun uoppfordret tok tak i de edlere deler av flere andre av bryllupsgjestene til Ola Borten Moe i 2008 skjedde utenfor partisammenheng, er det norske medier har dekket seg bak for å ikke skrive om hendelsene eller presse Grande selv, partiet Venstre eller statsminister Solberg på om avsløringene som Resett har kommet med skulle få noen konsekvenser for henne som politiker. Balletakene og sexen med en 17-åring tilhører «privatlivet», påstås det.

Man kan selvfølgelig argumentere med at bryllupet ikke var av profesjonell karakter, og det ville vært enda verre om Grande hadde gjort disse tingene i en Venstre-sammenheng. Men hun var dog stortingsrepresentant, og spørsmålet var om hun ikke også var invitert til Sp-politiker Borten Moes bryllup nettopp på grunn av sin politiske rolle.

annonse

Ingen har heller gravd i hvordan Grande i sin tid skjøtte jobben som gymnaslærer for unge, sårbare elever.

Studentlivets «utskeielser»

Men det er uansett interessant å se hvordan VG og NRK velger å dekke og beskrive «avsløringene» som kommer i USA om Brett Kavanaughs studenttid på 1980-tallet, for snart førti år siden. Kavanaugh er nominert av Donald Trump til Høyesterett og må gjennom en høring i senatet.

annonse

NRK skriver i dag i eksplisitte ordelag:

– Deborah Ramirez (53) er den andre kvinna som står fram med skuldingar mot høgsterettsdommarkandidaten som er utnemnd av president Donald Trump. Dei gjekk begge på Yale universitet då hendinga skal ha skjedd. Ramirez hevdar at Kavanaugh som ung student i skuleåret 1983-84 på ein fest på internatet var full, blotta seg, stakk penisen sin foran ansiktet hennar og fekk ho til å ta på den utan hennar samtykke, medan ho skubba han vekk, ifølgje The New Yorker.

Kavanaugh er født i 1965, så dette skjedde altså da han var 18 eller 19 år. Man kan neppe hevde at dette var en metoo-sak hvor en overordnet utnytter sin stilling. De var begge studenter, og de var jevngamle. Men NRK maler likevel beskrivelsene i detalj. Her slår altså ikke forsvaret om «privatliv» inn.

Om samme sak kjører VG med overskriften «Nye sjokkerende påstander om Trump-kandidat»

(Skjermdump VG)

annonse

Og i artikkelen beskrives følgende: «Nå 53 år gamle Deborah Ramirez sier til The New Yorker at Kavanaugh under en skolefest i 1983/84 presset underlivet sitt opp i ansiktet hennes og tvang henne til å berøre ham.»

Kommentar

Jeg har full forståelse for at VG og NRK skriver om dette. Det er i høyeste grad en nyhetssak i USA. Men skal man avkreve en viss konsekvens, prinsippfasthet og redaksjonelle integritet, man må kunne etterlyse kommentarer på lederplass i disse mediene som poengterer at hvem som har sex med hvem i fylla utenfor arbeidssituasjon, eller hvordan man går frem for å få seg et nummer, overhodet ikke har noen betydning for deres skikkethet til offentlige verv, og at hva Kavanaugh gjorde med penisen sin på en fest for førti år siden av norske medier regnes som en «privatssak» og er uvesentlig for det han står nominert for nå.

Trine Skei Grande

Norske medier endte til slutt opp med å måtte skrive om Trine Skei Grandes sex med en stupfull 17-åring i 2008. Men ingen av dem har beskrevet hva Grande for øvrig gjorde den kvelden, selv om både VG og NRK satt på historiene før Resett til slutt skrev om detaljene i april. Og ingen andre medier har beskrevet Grandes fremgangsmåte.

La meg derfor gjengi litt fra artikkelen vi publiserte 10. april 2018:

«I et brev statsminister Erna Solberg fikk tilsendt 6. februar 2018 fra en kvinnelig gjest som var tilstede på bryllupet står det at Trine Skei Grande «gjorde tilnærmelser til» og «befølte kjønnsorganene til flere av mennene i bryllupet».

Skei Grande tok grep om kjønnsorganene deres, det skjedde uten forvarsel, uten forutgående invitasjon eller «flørt» fra mennenes side, og uten av det ble utvekslet et ord på forhånd. Tilnærmelsene kom mot de som «kom i hennes omkrets», som en mann beskriver det. Den yngste av de Resett har snakket med var 17 år da det skjedde, mens den eldste var midt i trettiårene.

Ved ett tilfelle sto hun ved baren og snakket med en annen person, førte hånden bak seg og befølte mannen som sto bak henne – i skrittet. Et vitne anslår at 5-10 menn ble befølt på kjønnsorganene på denne måten, en annen mener det var «omkring ti stykker».»

En av de hun befølte var den mye omtale 17-åringen som hun tok med ned i åkeren og hadde samleie med.

Dobbeltmoral og hykleri

Skei Grande sitter fortsatt som kulturminister. Hun ble gjenvalgt til trampeklapp av Venstre i april. Norske medier har fullstendig sluttet å konfrontere henne med hendelsene i 2008 og hennes håndtering av det etter Resetts avsløringer. Grande er også medieminister, øverste ansvarlige for å dele ut pressestøtte i alle dens ulike former og generalforsamling i NRK.

VG mener Kavanaughs handlinger som 18-årig student tidlig på 1980-tallet er «sjokkerende». Det gjør sikkert også NRK. De slår det stort opp og beskriver «anklagene» i detalj. Jeg ser ikke helt at nåværende kulturminister Grandes atferd i 2008 stiller seg i et vesentlig mer «anstendig» lys eller er mindre knyttet til hennes offentlige virke enn tilfellet er for Kavanaugh. Amerikanerens sak er i tillegg 25 år lengre tilbake i tid enn Grandes, de skjedde mellom jevnaldrende og mens den anklagede Kavanaugh selv bare var 18 år (Grande var 38).

annonse

Men kanskje Harald Stanghelle kan opplyse meg om hva det er jeg har misforstått her. Er det hang til dobbeltmoral som kreves for å bli tatt opp i Norsk Redaktørforening?

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon