Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Resett kunne lørdag rapportere om NRK Østlandssendingens feilaktige rapportering av en voldshendelse under en markering mot rasisme på Tøyen. Til å begynne med avviste statskanalen kritikken, men nå legger de aktuelle distrikts- og regionsredaktørene i NRK seg flate, etter å ha sett nærmere på saken.

SIAN-medlemmet Lars Thorsen ble gjentatte ganger slått og dyttet av en militant venstreekstremist fra Tjen Folket, og da dette skjedde ble markeringen avbrutt. Likevel valgte NRK Østlandssendingen å indikere at det var Thorsens tilstedeværelse som avbrøt markeringen og utløste behov for politi.

I etterkant av Resetts rapportering om den feilaktige rapporteringen, gikk NRK Østlandssendingen ut og beklaget «den upresise formuleringen» i programmet.

annonse

– Det er SIAN-medlemmet som uten foranledning blir angrepet av en av de fremmøtte, og det var voldsutøverens skyld alene at markeringen ble stanset, presiserer statskanalen i sin beklagelse.

Distriktsredaktør Anne Karin Pessl-Kleiven sier til Resett at hun gikk gjennom hendelsesforløpet på demonstrasjonen, samt bildematerialet, etter å ha vært i kontakt med Resett lørdag.

– Dere ombestemte dere og beklaget – hvorfor?

annonse

– Etter henvendelsen fra SIAN på lørdag og runden med Resett, gikk jeg grundig gjennom hva som hadde skjedd og så gjennom det som var av bildemateriale. Jeg så da at det som ble sagt i reportasjen var mangelfullt og dermed ga et feilaktig inntrykk, og bestemte da i samråd med vår nyhetssjef at vi skulle gå ut med en presisering og en beklagelse.

Pessl-Kleiven avviser at dette skulle dreie seg om en bevisst handling fra NRK-teamets side. Hun opplyser også om at NRK Østlandssendingens program mandag kveld også vil inneholde en presisering av det faktiske forholdet på Tøyen fredag.

– Er det egentlig tilstrekkelig å beklage silk dere gjorde i en liten notis?

– Vi skal presisere også i tv-sendingen i kveld, i henhold til praksis om at det som er feil skal rettes i samme medium som det ble publisert. Men jeg følte at det var riktig å gå ut på nett og på facebook i går i tillegg, siden det er lenge mellom tidspunktet tv-saken ble publisert på fredag og neste tv-sending på mandag. Det du omtaler som en notis var en nettsak, som også ble publisert godt synlig på NRKs forside, ett av Norges mest leste nettsider, understreker distriktsredaktøren.

Regionredaktør Jannicke Engan er Anne Karin Pessl-Kleivens overordnede i NRK-systemet. Hun synes ikke NRK Østlandssendingen gjorde en god nok jobb i sitt innslag på fredag, og sier til Resett at NRK vil lære av sine feil.

– Vi var for upresise. Vi gjorde ikke en god nok jobb. Det er bare å beklage, på samme måte som i presiseringen vi publiserte på NRK.no

– Var den upresise formuleringen en bevisst handling fra partiske journalister?

– Nei, det var ikke det. Fokuset var innholdet i demonstrasjonen, også skjedde dessverre denne voldsepisoden. Så har ikke vi klart å være presise nok, det var en glipp. Vi gjorde ikke en god nok jobb. Det var ikke bevisst, men det var heller ikke bra nok, sier Engan.

annonse

– Hvorfor er det viktig å beklage i slike tilfeller?

– Det er viktig at vi gjør et grundig arbeid som journalister. De gangene vi opplever at vi ikke har gjort en god nok jobb så må vi være åpne om det. Vi må lære av det som er skjedd. Journalister er mennesker, og kommer til å gjøre feil.

Jannicke Engan sier at NRK kommer til å ta med seg denne erfaringen

– Vi vil alltid jobbe for å bli bedre og lære av den jobben vi gjør. Dette vil vi ta med oss videre, og ta sikte på å gjøre en god og grundig jobb i fremtiden, som vi også ofte gjør.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon