Norges teknisk naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, det gamle NTH bygget t.h. (før Norges Tekniske Høgskole) Foto: Gorm Kallestad, SCANPIX
annonse
annonse

I et innlegg i Khrono legger NTNU-rektor Gunnar Bovim seg flat, og presiserer at universitetet ikke ønsker å gi sine ansatte munnkurv, etter at det ble kjent at førsteamanuensis Øyvind Eikrem hadde fått beskjed av sin instituttledelse om å ikke uttale seg offentlig om et studentopprop mot ham. Eikrem selv håper dette blir siste ord i denne saken, det rapporterer Khrono.

Eikrem-saken oppstod etter at forskeren Øyvind Eikrem uttalte seg til Resett om dobbeltdrapet involverende asylsøkere i Trondheim i september. Forskeren konstaterte at ulike kulturer har ulike syn på vold, disiplinering og konfliktløsning. Uttalelsene møtte kritikk, og Eikrem ble først kalt inn på teppet av sin instituttleder, som dessuten sendte en mail til Eikrem og Resett, med påstand om at Eikrem hadde ødelagt instituttets omdømme.

Senere presiserte rektor Gunnar Bovim at Eikrems intervju med Resett var innenfor, og saken fikk tilsynelatende en konklusjon. For noen dager siden rapporterte Resett imidlertid at 44 studenter har signert et opprop mot Eikrem, som de mener har bidratt til å spre rasisme og fordommer med sine uttalelser om asylsøkere til Resett. Oppropet medførte at Eikrem igjen ble kalt inn på teppet av instituttledelsen, som dessuten gav ham beskjed om å ikke uttale seg om dette til media, noe han ignorerte da han uttalte seg til Khrono om saken.

annonse

I ettertid har det kommet sterke reaksjoner på at Eikrem fikk munnkurv av instituttledelsen. Både Dagbladet og Adresseavisen har kritisert dette på lederplass, og Gunnar Bovim presiserer i et debattinnlegg igjen at ytringsfriheten gjelder ved NTNU.

– Det er heller ikke hyggelig å bli kritisert på lederplass i aviser som Adresseavisen og Dagbladet — særlig når kritikken kjennes betimelig, skriver Bovim.

– La meg være helt tydelig på følgende: Vi ønsker ikke å gi noen av våre ansatte munnkurv. I denne saken ser vi at vi har lagt for stor vekt på å følge formelle prosedyrer for å ivareta studenter som har fremmet en klage, men som ikke ønsket en offentlig debatt, skriver NTNU-rektoren videre.

Avslutningsvis i innlegget insisterer Gunnar Bovim på at «det ikke skal finnes rom for tvil om ytringsfrihetens kår ved NTNU».

annonse

Øyvind Eikrem håper dette blir siste ord i denne saken. Han sier at han har fått e-poster fra fem av de 44 studentene som har sluttet seg til oppropet mot ham. Flere sier at de føler seg misforstått, og at de ikke forstår hvorfor saken kommer frem nå, og ikke i september da oppropet ble formulert.

– Men nå håper jeg mest av alt at denne saken kan avsluttes. Jeg har brukt to måneder av livet mitt på dette, og det har gitt mer ubehag enn hyggelige stunder. For min del må gjerne rektor Bovims ord være sluttordene i denne saken, sier Eikrem.

Gunnar Bovim får ros av advokat Jon Wessel-Aas, som i utgangspunktet var svært kritisk til at Eikrem hadde fått beskjed fra instituttledelsen om å ikke si noe om oppropet og at han ble kalt inn på teppet. Wessel-Aas mener Bovim nå opptrer forbilledlig.

– Godt, og et eksempel til etterfølgelse, når Gunnar Bovim åpent tar selvkritikk på vegne av institusjonen. Det bidrar i seg selv til et bedre offentlig ordskifte, skriver Wessel-Aas på Twitter.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon