Fra NTNU i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
annonse
annonse

Styret ved Institutt for sosialt arbeid (ISA) ved NTNU etterlyser en tillitserklæring fra rektor Gunnar Bovim. Styreleder Siri Forsmo mener sistnevnte burde ha understreket at instituttledelsens håndtering av Eikrem-saken har rektors tillit.

Det hele startet i september, da førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved Institutt for sosialt arbeid (ISA) ved NTNU lot seg intervjue av Resett angående det omdiskuterte dobbeltdrapet på to unge afghanere i Trondheim. Under intervjuet påpekte Eikrem at man i afghansk kultur har et annet rådende syn på vold og disiplin enn det som er vanlig blant nordmenn.

Instituttleder Riina Kiik ved ISA reagerte på Eikrems uttalelser med å kalle forskeren inn på teppet for en samtale om hvordan man bør uttale seg. Kiik hevdet dessuten i en mail, som ved en feiltagelse også ble sendt til Resett, at «hele instituttets omdømme er skadet», på grunn av uttalelsene som fremkom i Eikrems intervju.

annonse

Dette medførte at NTNU ble gjenstand for kraftig kritikk for sin håndtering av saken. NTNU-rektor Gunnar Bovim var tidlig ute og markerte at det ikke var noe problematisk over Eikrems Resett-intervju. I et innlegg som ble publisert i flere aviser i november konstaterte Bovim dessuten at «ytringsfriheten er et ufravikelig prinsipp». 

4. desember vedtok styret ved ISA en uttalelse der de etterlyste støtte til instituttledelsen fra rektor Bovim. Dette rapporterer nettstedet Khrono.

– Jeg synes at rektor Gunnar Bovim ikke har støttet instituttlederen nok i denne saken, hun hadde fått råd fra sentraladministrasjonen ved NTNU om hvordan hun skulle håndtere saken. Jeg savner en setning i beklagelsen hans om at han har tillit til instituttlederens håndtering av Eikrem-saken, sier styreleder Siri Forsmo til Khrono.

Videre mener styrelederen at instituttleder Kiik helt enkelt bare har kalt inn Eikrem til «en samtale om måten å uttale seg på».

annonse

– Instituttlederen må ha lov til å snakke med sine medarbeidere, sier Forsmo.

Videre hevder Forsmo overfor Universitetsavisa at det er Eikrem som har sittet med definisjonsmakten i denne omstridte saken.

– Jeg synes media har vært aldeles ukritisk i å la én medarbeider få all definisjonsmakt, og få etterlate et inntrykk av Kiik som en despotisk instituttleder. Det synes jeg blir helt feil, sier Forsmo.

Eikrem selv stiller seg helt uforstående til denne beskrivelsen fra Forsmo.

– Hva vet Forsmo om det? Hun var ikke til stede i det første møtet mellom instituttleder Kiik og meg. Forsmo har all sin informasjon fra den ene siden. Det er sagt ting til meg fra instituttlederen som er aldeles hårreisende. Bare en del av det er kommet fram i media, sier Eikrem til Universitetsavisa.

annonse

Han mener at Forsmo uttaler seg mot bedre vitende.

– Det hun sier her, viser bare at hun ikke har fulgt med i hva dette egentlig dreier seg om. Forsmos forestilling om at jeg på et eller annet uforklarlig vis skulle bestemme ordvalg og overskrifter, for eksempel til NRK, er bare komisk, mener Eikrem.

NTNU-rektor Gunnar Bovim understreker overfor Universitetsavisa at det har vært viktig for ham å presisere at ytringsfriheten gjelder, også for akademikere ved NTNU.

– Jeg har kun uttalt meg prinsipielt i denne saken. Når det reises tvil om ytringsfrihetskulturen ved NTNU så var det viktig for meg å slå fast at det hersker full ytringsfrihet ved NTNU. Dette var en overordnet uttalelse, sier Bovim.

På spørsmål om han har tillit til instituttleder Riina Kiik svarer han følgende:

– Det har jeg, for om hun ikke hadde hatt det, ville hun ikke lenger vært instituttleder.

Øyvind Eikrem har fått massiv støtte etter at instituttledelsens håndtering av saken ble offentliggjort, blant annet i Resett. Professor Lars Berge ved Universitetet i Oslo mener at instituttledelsen burde ha bedt Eikrem om unnskyldning.

– Det er instituttlederne som bør irettesettes av den sentrale ledelsen ved NTNU. Det er oppsiktsvekkende at ledere ved en forskningsinstitusjon ikke skjønner lovverket og paragraf 100 i grunnloven, sa Berge til nettstedet Khrono i september.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon