Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi
Del saken
 • 2.9K
 •  
 •  
 •  
 •  

Matteo Salvini fikk sin nye «flyktninglov» vedtatt i parlamentet i september. Deretter ble den signert av presidenten i november, og nå skal den iverksettes.

Men borgermesterne i Napoli, Palermo og Firenze nekter å følge den nye loven. De kaller den umenneskelig og mener at den fører til kriminalitet.

De siste fem årene har Italia mottatt 600 000 båtmigranter. Til nå har Salvini nektet skip med migranter tillatelse til å anløpe italienske havner. Han tok over som minister 1. juni 2018, og etter det har antall ankomster blitt kraftig redusert. I hele fjor kom det 23 000, ned fra 120 000 i 2017.

Men nå har han fått igjennom en ny lov som strammer kraftig inn.

I korthet går den ut på at man ikke skal innvilge opphold på humanitært grunnlag, kriminelle mister oppholdstillatelsen, og det vil også bli innstramninger på familiegjenforening.

Les også: Salvini: Italia er ikke lenger Europas dørmatte

Salvini holder frem den nye loven, nettopp signert av presidenten.

Han ser på det som et kompliment at en «fransk sosialist» kaller han høyrevridd, og han håper at Juncker heller ikke liker den nye loven. Det betyr at den er bra for Italia, anser innenriksministeren.

– Nå skal endelig Italia få kontroll. Selger de dop og raner gamle damer, da er vedkommende ikke en flyktning, men en kriminell. Da er det første fly rett hjem, eller båt eller ballong – ut av Italia skal de.

Men Salvini møter motstand på hjemmebane.

Firenzes borgmester Dario Nardella sier at hans by ikke ville bøye seg for en lov som utestenger asylsøkere angivelig uten å gi dem en verdig behandling. Det blir som å kaste dem på gata, mener han.

I strid

Napolis borgmester, Luigi de Magistris, mener at deler av loven er brudd på internasjonale forpliktelser, og at alle har rett til å søke om asyl. Han foreslår heller å ta inn de 32 båtmigrantene fra redningskipet til den tyske organisasjonen Sea Watch.

Les også: Italia vedtar strengere asylpolitikk

– Den nye loven er i strid med menneskerettighetene. Det er tusenvis, titusenvis av mennesker som lovlig bor her i Italia, som betaler sin skatt, og om et par uker eller måneder blir de ulovlige, sier borgermesteren i Palermo Leoluca Orlando.

– Pass heller på problemene i din egen by, svarer Matteo Salvini.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 2.9K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]