Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi
annonse

Matteo Salvini fikk sin nye «flyktninglov» vedtatt i parlamentet i september. Deretter ble den signert av presidenten i november, og nå skal den iverksettes.

annonse

Men borgermesterne i Napoli, Palermo og Firenze nekter å følge den nye loven. De kaller den umenneskelig og mener at den fører til kriminalitet.

annonse
Reklame fra Resett butikken

De siste fem årene har Italia mottatt 600 000 båtmigranter. Til nå har Salvini nektet skip med migranter tillatelse til å anløpe italienske havner. Han tok over som minister 1. juni 2018, og etter det har antall ankomster blitt kraftig redusert. I hele fjor kom det 23 000, ned fra 120 000 i 2017.

Men nå har han fått igjennom en ny lov som strammer kraftig inn.

I korthet går den ut på at man ikke skal innvilge opphold på humanitært grunnlag, kriminelle mister oppholdstillatelsen, og det vil også bli innstramninger på familiegjenforening.

annonse
annonse

Les også: Salvini: Italia er ikke lenger Europas dørmatte

Salvini holder frem den nye loven, nettopp signert av presidenten.

Han ser på det som et kompliment at en «fransk sosialist» kaller han høyrevridd, og han håper at Juncker heller ikke liker den nye loven. Det betyr at den er bra for Italia, anser innenriksministeren.

annonse
Reklame

– Nå skal endelig Italia få kontroll. Selger de dop og raner gamle damer, da er vedkommende ikke en flyktning, men en kriminell. Da er det første fly rett hjem, eller båt eller ballong – ut av Italia skal de.

Men Salvini møter motstand på hjemmebane.

Firenzes borgmester Dario Nardella sier at hans by ikke ville bøye seg for en lov som utestenger asylsøkere angivelig uten å gi dem en verdig behandling. Det blir som å kaste dem på gata, mener han.

I strid

Napolis borgmester, Luigi de Magistris, mener at deler av loven er brudd på internasjonale forpliktelser, og at alle har rett til å søke om asyl. Han foreslår heller å ta inn de 32 båtmigrantene fra redningskipet til den tyske organisasjonen Sea Watch.

Les også: Italia vedtar strengere asylpolitikk

– Den nye loven er i strid med menneskerettighetene. Det er tusenvis, titusenvis av mennesker som lovlig bor her i Italia, som betaler sin skatt, og om et par uker eller måneder blir de ulovlige, sier borgermesteren i Palermo Leoluca Orlando.

– Pass heller på problemene i din egen by, svarer Matteo Salvini.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.